Rintamamiestalon korjausvaihtoehto 1
- ulkovaipan kokonaisvaltainen lämmöneristys

Rintamamiestalon korjausvaihtoehdon valinta riippuu siitä, kuinka laaja korjaus halutaan tehdä ja paljonko sisäpintoja halutaan säästää. Tässä artikkleissa esittelemme rintamamiestalon ulkovaipan lämmöneristystä.

Talon seinä-, katto- ja lattiarakenteet avataan ja niihin vaihdetaan eristeet

Puurunkoisessa talossa tämä tarkoittaa SPU Eristeiden asentamista rungon väliin sekä yhtenäiseksi kerrokseksi joko sisä- tai ulkopuolelle. Lisäksi talon ikkunat ja ovet vaihdetaan tai kunnostetaan sekä taloon järjestetään koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla.

SPU Eristeiden ansiosta talon rakenteet pysyvät ohuina, tilaa säästyy ja samalla vanhan arvokkaan rakennuksen arkkitehtuuri pysyy muuttumattomana. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että korjauksen yhteydessä rakenteisiin kannattaa laittaa niin paksu kerros SPU-lämmöneristettä kuin suinkin mahdollista. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvin energiaa säästävä ratkaisu. SPU Eristeiden kanssa ei tarvita erillistä tuulensuoja- tai höyrynsulkuratkaisua.

Ulkovaipan lämmöneristyksen kannalta kriittisiä kohtia ovat eri rakenteiden liitokset, jotka ovat usein kaikkein hatarimpia kohtia ulkovaipassa. Paras tulos saadaan, kun eristekerros jatkuu mahdollisimman yhtenäisenä ulkovaipan sisäpintaa pitkin ja pysty- ja vaakasuuntaiset levyliitokset saadaan täsmällisiksi ja tiiviiksi. Toisaalta juuri nämä kohdat saattavat tarvita erityistä tutkimista ja suunnittelua tiiviin rakenteen toteuttamiseksi.

Yleisesti tiiviin liitoksen edellytykset ovat riittävät työvarat saumoissa – n. 10–15 mm:n rako täytetään saumausvaahdolla ja levyn vaahdottaminen kiinteää pintaa, kuten puuta tai toista levyä vasten.

Kokonaan uudelleen
eristetty kylmä sivu-ullakko
odottaa SPU
Anselmi -pintalevytystä.Kokonaan uudelleen eristetty kylmä sivu-ullakko odottaa SPU Anselmi -pintalevytystä.

Energiataloudellisesti tehokas lopputulos

Tällä vaihtoehdolla, jossa ulkoseinät sekä ala- ja yläpohja eristetään lämpimältä puolelta ulkoilmaa vasten, saadaan aikaan energiataloudellisesti tehokkain tulos. Suurien pintojen levytys on helppoa ja nopeaa ja rakennedetaljit ovat suhteellisen yksinkertaiset toteuttaa. Sivu-ullakoista saadaan lisätilaa asuinkäyttöön. Yläpohjan eristepaksuuden pienentyessä huonekorkeus ullakolla kasvaa. Huonekorkeutta voidaan joissakin tapauksissa kasvattaa myös purkamalla tarpeettomia koolauksia välipohjasta.

1. Alapohjan ja ulkoseinän liitos, tiivistys perustuksiin tai kellarin seinään
Tämä on usein vanhan talon vetoisin kohta, jonka oikea ja huolellinen tiivistys on siis erityisen tärkeää hyvän lopputu...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan