Katon vaihto kannattaa

Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.

Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.

Lisätietoa tiilikatteesta...

Kattoremontilla saat taloosi uutta ilmettä.Kattoremontilla saat taloosi uutta ilmettä.

Tiilikatossa monia etuja

Kun remontoi omaa kotia kannattaa valita vain parhaita materiaaleja. Tiilikatto on ominaisuuksiltaan erittäin kestävä, pitkäikäinen ja vain lujittuu ikääntyessään. Se kestää hyvin ilmansaasteita, sateita, auringon paahdetta ja myös Pohjolan äärimmäisiä sääolosuhteita. Jykevä tiilikatto eristää tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä. Se ei ropise sateessa eikä kolise tuulella tai auringon paahteessa. Suuremmatkaan syysmyrskyt eivät sitä vahingoita. Tiilikatto on myös edullinen niin ostettaessa kuin koko elinkaarensa aikana.

Helpoin tie uuteen kattoon - täydellinen kattopaketti

Ei huolta uuden katteen painosta

Jotkut ovat huolissaan tiilikaton painosta kattoremonttia tehdessään. Kun vanhan pelti- tai varttikaton tilalle asennetaan uusi, laadukas ja aito tiilikatto, on rakenteisiin kohdistuva kuormitus luonnollisesti suurempi. Kattorakenteet on kuitenkin mitoitettu kestämään tämä.

Jokainen katto, nykyisestä katemateriaalista riippumatta, on suunniteltu kestämään monin kerroin vesikatetta suuremman kuorman. Esimerkiksi suuret lumikuormat lasketaan aina mukaan turvallisuusmarginaaleihin. Näiden rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot katemateriaalienvälillä eivät vaikuta. Siten tiilikatto sopiikin myös painonsa puolesta kattoremonttikohteisiin.

Katto on suunniteltu kestämään suuria kuormia – varsinaisen katemateriaalin eli vesikaton osuus näistä on varsin pieni.Katto on suunniteltu kestämään suuria kuormia – varsinaisen katemateriaalin eli vesikaton osuus näistä on varsin pieni.

Ammattilaiset auttavat katon asennuksessa

Tiilikaton asentaminen sujuu myös omin voimin. Jos kuitenkin haluat apua, Monierin valtuutettujen asentajien verkosto toteuttaa ammattitaidolla uuden kattosi avaimet käteen-periaatteella tai juuri siinä laajuudessa kuin haluat. Kattoasentajat omaavat kaikki tuotteisiin liittyvät seikat laatu- ja turvallisuuskysymyksiä myöten ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vanhan vartti,- pelti,- tai tiilikaton vaihtaminen uuteen Monier kattoon

  • Poistetaan vanha materiaali ja ruoteet
  • Poistetaan vanha aluskate, jos sellainen on.
  • Asennetaan uusi aluskate.
  • Asennetaan tuuletusrimat.
  • Asennetaan tiiliruoteet asennusohjeen mukaisella ruodevälillä.
  • Asennetaan uudet kattotiilet.
  • Asennetaan kaikki muut tarvikkeet kuten kiinnikkeet, kattoturvatuotteet ja läpiviennit.

Suunnitelma ja määräykset

Korjaussuunnitelmaa laadittaessa on otettava huomioon kaavamääräykset ja rakennuksen ympäristö. Uudet tilatarpeet, talon yleiskunto ja käytettävissä oleva budjetti vaikuttavat myös suunnitelmaan. Katon muotoa muutettaessa suunnittelua helpottaa, jos talon piirustukset ja rakennekuvat ovat käytettävissä.

Tarvitsenko rakennuslupaa?

Katon saneeraustyön laajuudesta riippuen tarvittava rakennuslupamenettely on jokin seuraavista:

1. Toimenpidelupa antaa mahdollisuuden muuttaa talon käyttötarkoitusta, julkisivua tai väriä. Esimerkiksi kattomuodon muuttaminen edellyttää toimenpidelupaa.

2. Rakennuslupa tarvitaan, kun taloa laajennetaan saneerauksen yhteydessä rakentamalla siihen lisäosa. Luvat haetaan yleensä kirjallisina. Ohjeita saa kunnan rakennustarkastajalta ja tarvittavat lomakkeet rakennusvalvontavirastosta tai rakennustarkastustoimistosta. Menettelytavat vaihtelevat paikkakunnittain.

Isompiin kattomuutostöihin tarvitaan lupa rakennusviranomaiselta.Isompiin kattomuutostöihin tarvitaan lupa rakennusviranomaiselta.

Tasakatosta harja- tai aumakatoksi

Tasakatot ovat joskus aiheuttaneet omistajilleen odottamattomia harmeja. Kattorakenteen puutteellinen tuuletus ja eristys, asennusvirheet tai kohteeseen sopimattoman katemateriaalin valinta ovat aiheuttaneet kattovuotoja ja jopa rakenteiden lahoamista. Tällaisissa tapauksissa kattorakenteiden perusteellinen uudistaminen harja- tai aumakatoksi tuntuu usein tarkoituksenmukaiselta.

Ennen varsinaisen uuden vesikatteen asennusta on hyvä myös selvittää yläpohjan lisäeristyksen tarve. On myös varmistauduttava vanhojen rakenteiden riittävästä tuuletuksesta. Uudet kattorakenteet voidaan tehdä sahatavarasta tai käyttää tehdasvalmisteisia valmiita kattoristikoita. Katemateriaalin asennusta edeltää myös savupiipun jatkaminen ja uusien ilmastointiputkien asennus.

Kattomuutostöillä parennetaan ulkonäön lisäksi vesikattorakenteen toimivuutta.Kattomuutostöillä parennetaan ulkonäön lisäksi vesikattorakenteen toimivuutta.

Muut katon rakenteen muutokset

Vanhan pulpettikaton muuttaminen harjakatoksi käy samaan tapaan kuin tasakaton muuttaminen harjakatoksi. Loivan harjakaton tilalle voidaan myös rakentaa jyrkkäharjainen katto, jonka alle saadaan joko varasto- tai asuintilaa. Usein myös vanhan talon räystäsratkaisuja joudutaan korjaamaan. Kaikissa muutoksissa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Esimerkiksi harjakatto hallitsee taloa ja näkyy kauas.

Talon värien ja materiaalien keskinäinen harmonia korostuu. Vesikatteet ovat normaaliolosuhteissa vedenpitäviä, mutta vaihtelevissa sääoloissa vettä tai kondenssikosteutta saattaa päästä liitoksien ja läpivientien kautta yläpohjaan. Varsinkin teräskatteen alla vesihöyry tiivistyy helposti vedeksi. Toimiva ja ehjä aluskate on kattorakenteen oleellinen osa.

Vanha katemateriaali aluskatteeksi?

Joissakin tapauksissa voit jättää vanhan huopa- tai peltikattosi uuden tiilikaton aluskatteeksi. Jos vanha huopa- tai teräskate on vielä niin hyväkuntoinen, että se suojaa talon rakenteita, se voidaan jättää uuden katteen alle aluskatteeksi. Uuden katteen vaatima rimoitus kiinnitetään silloin suoraan vanhan katteen päälle ja asentaminen helpottuu ja nopeutuu. Asiantuntija pystyy helposti arvioimaan, onko vanha katemateriaali riittävän hyväkuntoinen suojaamaan taloa aluskatteena. Neuvomme sinua mielellämme vanhaan katemateriaaliin liittyvissä asioissa. Saat meiltä myös ohjeita vanhan katon purkamisesta.

Kattoremontti viikossa

Vuonna 1990 tehdyn omakotitalon laajennuksen yhteydessä asennettiin koko taloon Varttikatto. Muutaman vuoden kuluessa katossa todettiin halkeamia ja levyt olivat hyvin heikkoja. Keväällä 2005 ongelma muuttui todelliseksi. Aluskate oli vuotanut sen verran, että päästi veden läpi yläkertaan. Ongelmaan herättiin liian myöhään, sillä takuuaika oli mennyt umpeen. Oli kattoremontin aika.


Tutustu seurantaan: Kattoremontti viikossa
Remontti sujuu nopeasti hyvällä asennusporukalla.Remontti sujuu nopeasti hyvällä asennusporukalla.

Helpoin tie uuteen kattoon - täydellinen kattopaketti

Katon ostaminen on nykyisin erittäin helppoa. Täysi paketti merkitsee, että vain tiilen malli, pintavaihtoehto ja väri on pystyttävä valitsemaan itse. Monier huolehtii siitä, että oikea määrä kattotiiliä sekä kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet tulevat valmiiseen kattoon.

Täydellinen kattopaketti sisältää kaiken, mitä kattoosi tarvitset. Valitsemme oikeat tarvikkeet sinun kattosi koon ja ulkomuodon mukaan ja varmistamme niiden riittävyyden määrälaskennan avulla. Valitsemalla kattopaketin saat kaikki toimivaan kattoon tarvittavat tarvikkeet, jotka ovat välttämättömiä viranomaismääräysten mukaisessa katossa. Kattopaketti sisältää: lapetiilet, erikoistiilet, aluskatteet, kiinnikkeet, tiivisteet, läpiviennit ja kattoturvatuotteet.

Sinä päätät kattopakettisi toimitustavasta – haluatko tiilikaton valmiiksi asennettuna vai asennatko itse ja tilaat tiilien katolle noston helpottamaan asennustyötä.

Oletko rakentamassa tai remontoimassa kattoa tänä tai ensi vuonna?

Rakentaja.fi-palvelun kautta voit ottaa yhteyttä Monieriin ja pyytää tarjousta aidosta savi- tai betonitiilikatosta! Täytä alla oleva kaavake.

Yhteydenottopyyntö

Uusi katto nostaa talon arvoa ja pidentää käyttöikää.Uusi katto nostaa talon arvoa ja pidentää käyttöikää.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
8.10.2012