4. Saunan ja pesutilojen ilmanvaihto

Kylpyhuoneessa ja saunassa käsitellään vettä eniten asunnon sisätiloista. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti.

Koska kyseisten tilojen käyttö ei ole jatkuvaa, vaan saattaa vaihdella erittäin paljon viikoittain ja kuukausittain, on ilmanvaihto tehtävä helposti käytettäväksi. Helpoiten se voidaan tehdä automaattisesti ilmanvaihtoa säätävällä kosteusanturilla. Kosteuden noustessa huonetilassa anturi säätää automaattisesti ilmanvaihtoa suuremmalle ja kun kosteus on saatu poistettua, säätää anturi ilmanvaihdon automaattisesti pienemmälle.
Jotta saunassa olisi miellyttävä ja hyvä sisäilma, on sinne tuotava myös uutta, raikasta hengitysilmaa. Tuloilmaventtiili on sijoitettava niin, että se on kiukaan kivitason yläpuolella seinässä tai katossa, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan.

Saunan poistoventtiili sijoitetaan lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle. Koska puhdas tuloilma tulee ylös hengitysvyöhykkeelle ja alas valunut likainen ilma poistuu lauteiden alta, on saunan ilmankierto myös järkevä ja pitää myös saunan puurakenteet kuivina.
 
Julkaistu
18.2.2010