3. Keittiön ilmanvaihto

Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen. Keitettäessä tai paistettaessa liedellä tai uunissa ruokaa, on käryn poisto oltava riittävä. Asiat, jotka vaikuttavat kärynpoiston tehokkuuteen, ovat: poistoilmamäärä, liesikuvun tai – tuulettimen etäisyys kärylähteestä ja liesikuvun tai – tuulettimen kärynkeräysosan tilavuus.

Siksi onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa ”saarekekeittiöissä” suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä ja keittäjän silmissä ja nenään.

Kaapistossa olevien roska-astioiden tilasta on hyvä tehdä myös hajujen poisto, jotta ruoan ja muut jätteet eivät pilaa keittiön ilmaa vaan hajut lähtevät astioista suoraan ulos. Keittiö tarvitsee myös yleispoiston, joka takaa sen, että mahdollisista likaisista astioista tulevat hajut poistuva.
 
Julkaistu
18.2.2010