• Etusivu
  • Talo

VTT ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät energiatehokkuuden seurantamenetelmiä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2010
7_P_29656.jpg

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on energiatehokkuuden seurantamenetelmien kehittäminen teollisuusprosessien ja rakennusten energiankulutusta varten.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion yksikkö vastaa hankkeessa maalämpöön ja teollisuusprosesseihin liittyvästä tutkimuksesta. Tavoitteena on maalämpöpumppujen tuottaman mittaustiedon ja tarvittavien lisämittausten tehokas hyödyntäminen rakennusten energiatehokkuuden optimoinnissa ja tähän liittyvien palveluiden ja ohjelmistotyökalujen tuotteistamisessa. Lisäksi prosessiteollisuuden järjestelmien energiatehokkuuden osalta tavoitteena on prosessidataan liittyvien mallinnusmenetelmien hyödyntäminen tuotantoprosessien energiatehokkuudessa ja niiden kehittäminen ohjelmistotyökaluiksi.

VTT vastaa hankkeessa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyvistä menetelmistä. Tavoitteena on kehittää uusia mittaus- ja instrumentointikonsepteja sekä analysointityökaluja kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tarkoituksena on parantaa ja tuotteistaa loppukäyttäjälle menetelmää, jossa rakennusten ilmavuotoja paikannetaan lämpökuvauksella. Lisäksi kehitetään ja parannetaan rakennuksen vaipan toimivuuden varmistusta lämpökuvausta ja sitä tukevia menetelmiä käyttäen. Jatkuva toimivuuden varmistus (ToVa) –menetelmä tuotteistetaan loppukäyttäjille soveltuvin osin. Myös LED-valaistukseen vaihtamisen vaikutusta tilojen kokonaisenergiankulutukseen tutkitaan. Mittauksia kehitetään pilottikohteiksi valituissa rakennuksissa mm. Kuopiossa, Pieksämäellä ja Rautavaaralla.

Tekes on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoista Pohjois-Savon maakunnan alueelliseen kehittämiseen liittyen. Rahoittajia ja toimeksiantajia ovat lisäksi Andritz Oy, Pieksämäen kaupunki, Rautavaaran kunta, Kuopion kaupunki, Valtavalo Oy, Putki-Masa Oy, Insinööritoimisto Granlund Kuopio Oy sekä FinnEnergia Oy. Asiantuntijatahoina hanketta ohjaavat Motiva Oy ja Kuntaliitto, jotka tuovat hankkeen tuloksille laajempaa hyödynnettävyyttä valtakunnallisella tasolla. Vuosina 2010 ja 2011 toteutettavan rinnakkaishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 890 000 euroa.

Muita VTT:n uutisia...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

1874_629265302_2011111112018.jpg
"Kaupungin oikealle laidalle"
… voisi perheen äiti todeta. Äidin unelmana oli palata lapsuuden maisemiin. Kun vielä sopiva tonttikin löytyi, paluu äidin lapsuuden kaupunginosaan on kohta totta. Tulevan kodin paikka on lähellä koulua, päiväkotia sekä isovanhempia. Lisäksi matka keskustaan, lähikauppaan ja vanhempien työpaikoille on lyhyt.Perheellä on asunut kaksikerrosratkaisutalossa ja todennut sen heille sopimattomaksi. Siispä lähdettiin liikkeelle yksikerrosratkaisusta. Sen on todettu olevan käytännön kannalta parempi mm. siivouksen ja talon toimivuuden kannalta. Lisäksi perheen aikuiset totesivat portaiden vievän pinta-alaa molemmista kerroksista.Kastelli-talomalliston talo valikoitui kokemuksen kautta. Aiemmin oli rakennutettu Kastelli-talo. Talo oli muuten toimiva, kerroksia vaan oli liikaa. Talopaketin tilaus, toimitus ja pystytys sujuivat ongelmitta; kun kerran kaikki toimi, miksi vaihtaa riskien pelossa toiseen talotoimittajaan?
20138_35834.jpg
Plazia 140 -kodin sydän on olokeittiö
Kastelli esittelee kesän asuntomessuilla arkkitehti Kirsti Sintosen suunnitteleman Plazia-kodin messukohteena numero 12. Yksikerroksisen Plazian suosio perustuu kodin sydämenä toimivaan olokeittiöön, korkeiden ikkunoiden tuomaan valoisuuteen ja rentoutumiselle luotuun saunaosastoon. Plazia-malliston tilaratkaisut ja moderni ulkonäkö ovat syntyneet rakentajaperheiden toiveista.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
20226_78534.jpg
Turner autotallinovet
Helppokäyttöiset ja turvalliset autotallinovet ovat varma sekä erinomainen valinta jokaiseen kotiin – on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Hyvin eristetyt sekä tiiviit ovet pitävät omaisuutesi varmassa tallessa ja suojassa. Turnerin laajasta valikoimasta löytyy useita ovimalleja sekä erilaisia ovityyppejä, joista varmasti löytyy ratkaisu joka toimii parhaiten juuri sinulle.
Loviisa kaupunkinäkymä
Loviisa on kuningattaren kaupunki
Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik teki laajan kiertomatkan valtakuntansa itäiseen osaan eli Suomeen 1752. Tuolla matkalla hän nimesi entisen Degerbyn kaupungin Loviisaksi puolisonsa kunniaksi. Jos Loviisan alue oli viehättävä jo tuolloin, millainen se on tänä päivänä ja mitä Loviisalla on tarjottavanaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton