Puumateriaalit pihassa

Puu sopii erinomaisesti pihan eri pintojen ja rakenteiden materiaaliksi. Sitä on helppo työstää ja käsitellä eli se on materiaali, josta on helppoa suunnitella ja toteuttaa erilaisiinkin tyyleihin ja makuihin sopivia rakenteita. Puu on luonnonmukainen ja lämmin materiaali, jota on miellyttävä kosketella. Suomen oloissa, ulkokäytössä puu joutuu alttiiksi erityisesti kosteudelle ja auringon ultraviolettisäteilylle. Piharakenteiden perustuksissa puu joutuu kosketuksiin myös maan ja betonin kanssa. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan.


Valitse oikea puumateriaali käyttökohteen mukaan

Piharakenteiden perustukset joutuvat yleensä kosketuksiin maan tai betonin kanssa. Ratkaisuna ovat kosteutta kestävien puumateriaalien valinta ja pintakäsittely. Oikein pintakäsiteltynä tavallinenkin puutavara soveltuu pihaan, etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä.

Kun rakenne on jatkuvasti alttiina säärasituksille, erityisesti kattamattomissa kohteissa, kuten avoterasseissa, kannattaa käyttää painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä puutavaraa. Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara. Männyn sydänpuu ja siperianlehtikuusi ovat luontaisesti lahonkestäviä materiaaleja.

Painekyllästetty puutavara
Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Tällainen puutavara kestää selvästi käsittelemätöntä puuta kauemmin olosuhteissa, joissa kohde on suorassa maa- ja vesikosketuksessa. Painekyllästetyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä. Painekyllästettyä puutavaraa on sekä vihreänä että ruskeana.
Kestävä ja kaunis WISA®-EvoDeck -terassilauta on UPM:n uusi tuote piharakentamiseen.
Kestävä ja kaunis WISA®-EvoDeck -terassilauta on UPM:n uusi tuote piharakentamiseen.
UPM:n uudet ruskeat terassilaudat on valmistettu painekyllästetystä kotimaisesta männystä ja pintakäsitelty sävytetyllä puuöljyemulsiolla, mikä parantaa värin pysyvyyttä ja vähentää halkeilua. Tuote kestää hyvin suomalaisia sääolosuhteita.

Terassilautoja on saatavana määrämittaisina 28 x 120 mm, neljän kappaleen kuluttajapakkauksissa kiinnitystarvikkeineen sekä asennus- ja huolto-ohjeineen. Laudan voi asentaa oman makunsa mukaan joko uritettu tai sileä pinta ylöspäin. Uudella piilokiinnityksellä terassin asennus käy nopeasti ja kätevästi. Laudat kiinnitetään alusrakenteeseen naarasponttiin asennettavalla kiinnikkeellä. Jälki on siisti, kun lautojen pinta säilyy ehjänä ja kiinnikkeiden ansiosta asennusväleistä tulee tasaiset. Viimeistellyn lopputuloksen takaa tarkoitukseen valmistetut peitelistat. Peitelistan mitat ovat 21 x 70 mm.
Lämpökäsitelty puutavara
Lämpökäsittely perustuu korkeaan lämpötilaan ja vesihöyryn käyttöön. Siinä puusta poistuu lahottajasienten ravintonaan käyttämiä aineita, mikä parantaa puun lahonkesto-ominaisuuksia selvästi verrattaessa käsittelemättömään puuhun. Lämpökäsittely parantaa lisäksi puun mittapysyvyyttä ja poistaa puusta pihkan, mikä helpottaa pintakäsittelyä. Lämpöpuu on läpivärjäytynyt ruskeaksi. Lämpökäsitellyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä ja kuusta.
Siperianlehtikuusi (Larix sibirica)
Siperianlehtikuusen sisältämien uuteaineiden määrä ja laatu tekevät siitä luontaisesti lahonkestävää. Lisäksi se kestää hyvin kosteuden ja kuivuuden vaihteluja. Nämä ominaisuudet tukevat lehtikuusen käyttöä erityisesti ulkotiloissa, ulkoverhoilussa sekä esimerkiksi terasseissa, puutarhakalusteissa ja laitureissa. Väriltään lehtikuusi on ruskea tai punaruskea, ei kellertävä kuten kuusi tai koivu. Puuaineen tunnusomaisia piirteitä ovat voimakkaasti kehittyneet sydän- ja kesäpuuosa. Puun pihkaisuuden takia pintakäsittelyaineiden kuivuminen on normaalia hitaampaa.

Lehtikuusta on helppo työstää käsin tai koneella. Oksat ovat kuitenkin kovia ja usein hauraita. Ruuvit pitävät erinomaisesti, mutta naulattaessa on syytä noudattaa varovaisuutta puun helpon halkeavuuden takia. Kiinnittämisessä suositellaan esiporausta ja isokantaisia rst-ruuveja.
Ulkona lehtikuusen väri harmaantuu vuosien saatossa, mutta se
saadaan pysymään kauniin ruskeana UV-suojaavilla pintakäsittelyaineilla. Siperianlehtikuusta/Koskisen OyUlkona lehtikuusen väri harmaantuu vuosien saatossa, mutta se saadaan pysymään kauniin ruskeana UV-suojaavilla pintakäsittelyaineilla. Siperianlehtikuusta/Koskisen Oy

Pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Ilman, maalin sekä maalattavan pinnan tulee olla vähintään + 5°C ilman suhteellisen kosteuden ollessa alle 80 % pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakenteissa käytetty puu on riittävän kuivaa pintakäsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa käsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.

Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä. Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintoihin, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa. Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pinta-käsittelyaineella asennuksen jälkeen.

Kiinnitys

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia. 
Julkaistu
19.9.2011