• Etusivu
  • Rakentaminen

Ruduksen betoni on monien mahdollisuuksien materiaali

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20077_5648.jpg

Perusmuuriin ja sokkeliin kannattaa käyttää notkeusluokan S2 (notkea) tai S3 (vetelä) ja 16mm maksimiraekoon betonia. Myös lattiavaluissa tulisi käyttää mahdollisimman suurta maksimiraekokoa ja jäykkää massaa betonin kutistumisen rajoittamiseksi

Perinteisiä pientalojen betonirakenteita ovat perustukset eli anturat ja perusmuurit, kellarit, lattiat sekä täydentävät valut, kuten portaat, tukimuurit, piharakenteet, aidat jne. Idearikas arkkitehti voi kuitenkin luoda betonista lähes rajattoman määrän hyvinkin luovia ja erikoisia ratkaisuja käyttäen hyödyksi betonin notkeutta ja muotoiltavuutta. Ammattilaisten käyttö jo suunnitteluvaiheessa kannattaa, sillä säästät pitkän pennin ja vältyt monilta murheilta.

Lisätietoa betonista

Huolellinen pohjustus on kaiken A ja O

Betonointia varten sepeli tiivistetään mahdollisimman tasaiseksi. Pinnalle asetetaan suodatinkangas ja tasaushiekka. Näin saadaan lämpöeristeet suoraan ja betonille hyvä alusta. Ennen betonointia raudoitus tuetaan hyvin käyttämällä riittävästi raudoitusvälikkeitä, jotta raudoitus pysyy paikoillaan valettavan laatan puolessa välissä. Betonilaatan tulee olla tarpeeksi paksu – yleensä noin 100-150 mm.

Betoni kutistuu kuivuessaan. Jos raudoitus on tehty huolimattomasti, betoni halkeilee. Nykyisin raudoituksen päälle asennetaan vesikiertoisen lattialämmityksen putket. Jos laatta on ohut, jää putken yläpinnan ja valmiin lattiapinnan väliin liian pieni tila betonille. Tällöin betoni varmasti halkeilee jokaisen putken kohdalta. Maanvaraisen laatan tulee olla myös hyvää tiivistä betonia, jotta se jarruttaa alapohjan diffuusiota ja päällysteen alle tiivistyy mahdollisimman vähän kosteutta.

Huolellinen suunnittelu ja ammattilaisen käyttäminen kannattaa

Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan

Pienrakentajan ei tarvitse tietää ja osata kaikkea itse, vaan kannattaa palkata osaava ammattilainen. Ammattitaitoinen rakennesuunnittelija valitsee oikean betonilaadun kuhunkin rakenneosaan ja merkitsee ne piirustuksiin. Rakentajan on helppo tilata betonia, kun tarvittavat tiedot on annettu valmiiksi. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.

Tilausta tehtäessä palvelukeskuksessa kysytään käytettävän betonin lujuusluokka, rasitusluokat, rakennuksen käyttöikä, notkeusluokka ja maksimiraekoko. Nämä kaikki asiat, notkeusluokkaa lukuun ottamatta, on määritelty rakennepiirustuksissa.

Käytä ammattilaista lattiavaluissa

Oikean betonin lisäksi onnistunut valu edellyttää perehtymistä työsuoritukseen. Ammattitaito ja huolellisuus ovat tässäkin työssä hyvän lopputuloksen edellytyksiä. Sekä muotitus- että raudoitustyössä on usein hyvä turvautua ammattimiesten palveluihin turhien ja vaikeasti korjattavien virheiden välttämiseksi. Itse betonoinnin suoritukseen kannattaa varata kokenut työryhmä, jotta valutyö etenee oikeaoppisesti sekä rivakasti ja saavutetaan hyvä lattian suoruus.

Erittäin tärkeä työvaihe, lattioiden jälkihoito, lankeaa yleensä pienrakentajan harteille. Lattioiden jälkihoito tulee aloittaa mielellään jo valupäivänä esim. levittämällä laatan päälle muovi. Viimaisissa olosuhteissa lattiantekijän tulee aloittaa jälkihoito jo lattian teon yhteydessä pinnalle sumutettavan jälkihoitoaineen avulla. Puutteellisesta jälkihoidosta aiheutuu pölyävä ja heikkolujuuksinen pinta sekä betonilaatan halkeilu.

Entistä nopeammin valmiiksi

Nopeammin päällystettävät betonilaadut (NP-betonit) ovat vakiinnuttaneet asemansa, kun halutaan lyhentää rakenteiden kuivumisaikoja. NP-betoneita käytetään pintalattioiden ja erilaisten täyttövalujen lisäksi yhä enemmän massiivisissa välipohjissa, joiden kuivumisajat lyhenevät tällöin oleellisesti. Viimeisimmissä tutkimuksissa on todettu, että nopeamman kuivumisominaisuutensa lisäksi NP-betoneihin imeytyy oleellisesti vähemmän kosteutta.

NP-betonien kuivuminen kastumisen jälkeen on selvästi nopeampaa kuin tavanomaisella betonilla. Nopeasti päällystettävät (NP) lattiabetonit kuivuvat päällystämiskelpoiseksi vähintään kaksi kertaa nopeammin kuin normaalit betonilaadut. Nopean kuivumisen lisäksi niiden varhaislujuudenkehitys on vastaavaa tasoa kuin nopeasti kovettuvilla betonilaaduilla. Tästä on hyötyä viileillä keleillä suoritettavissa valuissa. Olosuhdehallinta on tärkeää myös NP-betoneita käytettäessä. Riittävä lämpötila (vähintään 20 astetta) ja riittävän alhainen ilman suhteellinen kosteus (40-50 %) rakenteen ympärillä nopeuttavat oleellisesti näiden erikoisbetoneiden kuivumista. NP-betoneita käytettäessä on muistettava kiinnittää erityistä huomiota betonin jälkihoitoon.

20101_19883.jpg
20101_19893.jpg

Betonin siirtomenetelmiä on monia, mutta pumppaus kannattaa

Betonin pumppaus valukohteeseen on yleensä kokonaiskustannuksiltaan edullisin siirtomenetelmä, kun halutaan säästää työn määrässä ja nopeuttaa valua. Samoin, jos valettava kohde on paikassa, jonne on hankala pääsy. Pumppuautojen ulottuvuudet vaihtelevat pumpputyypin mukaan pystysuunnassa 20 metristä 42 metriin ja vaakasuunnassa 17 metristä 38 metriin. Hihna- eli siirtokuljetin sopii valuihin, joissa auto pääsee noin 10 metrin päähän valukohteesta.

Tilaa betoniauto työmaalle vasta, kun kaikki betonointia edeltävät työt on tehty. Muotit, raudoitteet ja telineet on oltava valmiina. Myös ajoreitin on oltava kantava ja ajokelpoinen, sillä betoniauto painaa monta tonnia. Näin betoniauto ei joudu odottelemaan töiden alkamista ja säästyt odottelemisen aiheuttamilta turhilta kustannuksilta. Talvella betonia valettaessa on muottien oltava puhtaat lumesta ja jäästä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vältä tuoreen betonin joutumista iholle ja erityisesti silmiin käyttämällä suojavaatetusta ja suojaimia. Tuore betoni on ihoa ärsyttävä materiaali korkean emäksisyytensä vuoksi. Väärin käytettynä se saattaa aiheuttaa vakavan silmävaurion ja jopa kolmannen asteen palovamman. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista. Betonimassasta läpi kastunut vaatetus tulee ehdottomasti vaihtaa kuivaan ja kastunut iho tulee pestä huolella puhtaalla vedellä. Jos tuore betoni aiheuttaa ihoärsytystä, mikä ilmenee esim. ihon kirvelynä tai punoituksena, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon. Betoniroiskeet silmistä on huuhdeltava välittömästi pois runsaalla vedellä noin 15 minuutin ajan, ja silmät on syytä mennä tarkastuttamaan lääkärillä. Tarkemmat ohjeet saat betonin toimittajalta. Kovettunut betoni on vaaratonta, eikä siitä haihdu haitallisessa määrin kemiallisia yhdisteitä.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20183_52054.jpg
Rakentamisen laatu muodostuu ammattitaitoisista rakentajista
TTS – Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain tuhansia opiskelijoita eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi. Koulutusta tukee aktiivinen tutkimus- ja kehitystoiminta.
20225_78463.jpg
"Sininen on uusi musta" - nämä trendit näkyvät nyt kylpyhuoneissa
Tutustu stylisti Katrine Rougin analyysiin vuoden 2022 suurimmista kylpyhuonetrendeistä ja poimi inspiroivat ideat oman kylpyhuoneesi suunnitteluun.
20081_7799.jpg
Maanvaraisen lattian toimiva rakenne vaatii oikeat tuotteet
Maanvaraisen lattian ongelmana voi olla maaperässä olevan kosteuden tunkeutuminen lattiarakenteeseen. Ongelmia voivat aiheuttaa sekä kapillaarinen vedennousu että maaperästä rakenteisiin nouseva kosteus. Ongelma poistuu valitsemalla maanvaraisen lattian alle oikean kiviaineksen, joka katkaisee vedennousun. Tällainen tuote on Ruduksen Kapillaarikatkosepeli. Oikein suunnitellussa lattiarakenteessa kosteuskaan ei aiheuta rakenteen vaurioitumista.Lisätietoa kiviaineksista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton