• Etusivu
  • Rakentaminen

Terve perusta talolle - kosteus kuriin!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Julkaistu 14.01.2010
20101_19864.jpg

Fonda Universal

Kun rakennetaan uutta taloa tai kunnostetaan vanhaa, on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.

Toimiva perusmuurin eristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.

Lisätietoa Icopal-veden- ja kosteudeneristeistä>

Fonda universal -perusmuurilevy

Fonda Universal on vesitiivis perusmuurilevy, joka estää kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin. Nystyräkuviointi estää painumisen ja jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta mahdollinen kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin.

Pitkäikäinen Universal on lujaa, vesitiivistä ja ympäristöystävällistä polypropyleenia. Universal kestää 15 000 kg/m² tasaisen kuormituksen ominaisuuksiaan menettämättä! Materiaali on joustavaa ja asettuu tasaisesti auki rullattaessa. Asennus sujuu myös alhaisissa lämpötiloissa. Ainutlaatuinen urakuviointi helpottaa levyn leikkaamista sekä muotoilemista kulmissa ja reunoissa. Fonda Universal on VTT:n sertifioima laatutuote.

1. Radon/SokkeliPolar 2. Slammaus 3. Universal-peitelista 4. Universal-kiinnikkeet 5. Bitumiliuos 6. Radon/SokkeliPolar 7. Viiste 8. Sokkelikaista
1. Radon/SokkeliPolar 2. Slammaus 3. Universal-peitelista 4. Universal-kiinnikkeet 5. Bitumiliuos 6. Radon/SokkeliPolar 7. Viiste 8. Sokkelikaista

Kosteuskatkot varmistavat toimivan kosteuseristyksen

Maakosketuksissa olevien ulko- ja väliseinien perustuksista on estettävä veden kapillaarinen nousu. Ensimmäinen kosteuskatko suositellaan tehtäväksi anturan ja perustusten väliin ja toinen perusmuurin yläpintaan erottamaan ulkoseinä perusmuurista. Kosteuskatkot tehdään lisäksi myös kantavien sisäseinien perustusten yläpintaan. Kosteuskatkot tehdään bitumikaistoilla, jotka liimataan yhteen 50 mm:n limityksillä. Kumibitumikermillä tehty radoneristys suojaa myös rakenteita veden kapillaariselta nousulta. Kun pohjaan tehdään radonsuojaus, kosteuskatkoa ei yleensä tarvita perusmuurin ja seinän väliin.

Tehokas stoppi huoneilman radonille

Radon on maaperän kiviaineksessa muodostuva radioaktiivinen kaasu, joka on suurina määrinä haitallista terveydelle. Radioaktiivista radonkaasua ei voi nähdä, haistaa, maistaa tai tuntea. Ulkoilmassa radonpitoisuudet ovat niin pieniä, ettei siitä ole vaaraa terveydelle, mutta huoneilmaan kerääntyvä radon lisää suurina pitoisuuksina keuhkosyövän riskiä.

Rakennus toimii ikään kuin hormina, joka ulko- ja sisälämpötilojen vaihteluiden vuoksi vetää radonia maaperästä huoneilmaan. Eniten radonia esiintyy alueilla, joissa maaperä on erityisen hiekkapitoinen, kuten hiekka- ja soraharjuilla. Vaikka tuleva koti ei sijaitsisikaan erityisen radonpitoisella alueella, radon kannattaa silti huomioida uudisrakentamisessa: tonttimaan lisäksi huoneilman radonpitoisuutta voivat nostaa tontille tuotava täyttömaa sekä hiekkapohjaiset rakennusmateriaalit.

Läpivientien tiivistys varmistaa suojan

Radonin torjunnan keskeisiä elementtejä ovat radoneristeet. Eristäminen on edullisin, tehokkain ja helpoin tapa varmistaa huoneilman turvallisuus. Valmiin rakennuksen radonkorjaukset ovat usein työläitä ja kalliita eikä turvallista tasoa välttämättä saavuteta korjauksesta huolimatta. Siksi onkin tärkeää huomioida radonturvallisuus jo suunnitteluvaiheessa.

Icopalin Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi asennettuna laatan ja perusmuurin liitoksen väliin estää tehokkaasti radonin kulkeutumisen huoneilmaan, kun myös läpivientien huolellista tiivistämisestä on huolehdittu. Läpiviennit suojataan läpivientitiivisteillä. Ellei tiivistettä voida käyttää, tiiveys varmistetaan tiivistysnauhalla ja kumibitumiliimalla tai -massalla. Radoneristyksen lisäksi lattialaatan alle asennettu putkisto yhdistettynä huippuimuriin vähentää myös osaltaan huoneilman radonpitoisuutta. Kaikkein tehokkain suoja radonia vastaan saadaan yhdistämällä radoneristys ja kaasua poistava putkisto.

Icopalin Sokkeli/Polar-läpivientipaketti
Icopalin Sokkeli/Polar-läpivientipaketti

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
20106_22022.jpg
Vallox Digit SED - digitaalinen ohjausjärjestelmä
Laadukas Vallox ilmanvaihto ei tarkoita vain ilmanvaihtokonetta. Se tarkoittaa myös ilmanvaihtojärjestelmän aivoina toimivaa, älykästä Vallox Digit SED -ohjausautomatiikkaa, joka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilma olosuhteisiin.
200611_843.jpg
Tee se itse - Jäteaitaus
Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
20077_5621.jpg
Valintana Kerabit K bitumipaanukatto
Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen ja hänen vaimonsa Satu rakentavat perheelleen hulppeaa kotia Joensuun lähialueelle. Varsinainen rakennusprojekti lähti liikenteeseen heti lumien sulettua ja kesäkuun lopussa projekti oli jo vesikaton asennusvaiheessa.Kattoneliöitä upeaan rakennukseen tulee huimat 500 m2. Perhe Nevalainen päätyi monimuotoisen mansardikaton katemateriaalin valinnassa Kerabit K bitumipaanukatteeseen. Valinta oli selvä, sillä tämän tyyppisen talon katoksi ainoa vaihtoehto on juuri bitumipaanu, joka taipuu muotoon kuin muotoon. Ja kun neliöitä on näin huimasti, on katon oltava erittäin näyttävä, sillä se on hyvin oleellinen osa julkisivua. Tulemme seuraamaan perhe Nevalaisen taloprojektia ponttilaudasta vesikatteen asentamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton