• Etusivu
  • LVI

Suomen asuintalot matalaenergia-aikaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2010
20101_19849.jpg

TERCA-passiivienergiatiilitalon vähäinen lämpöenergiankulutus perustuu rakenteen hyvään lämmöneristävyyteen ja tiiveyteen.

Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.

Pohjana uudistukselle on koko rakennuksen lämpöhäviön kartoittaminen. Laskennassa otetaan huomioon rakennuksen ilmanvaihdon, vuotoilman sekä vaipan lämpöhäviöt ja saatua arvoa verrataan jokaiselle rakennukselle annettuun vertailuarvoon. Laskennallinen tulos ei saa olla suurempi kuin vertauiluarvo. Käytännössä tämä tarkoittaa muutoksia mm. eristyksiin ja ilmanvaihtojärjestelmiin.

Keskeisimmät asiat on koottu Suomen rakentamismääräyskokoelman osaan D3 sekä osissa C3 ja D2 on myös tapahtunut muutoksia.

U-arvoihin muutoksia

RakMK:n osassa C3 on määritelty lämmönläpäisykertoimien eli U-arvojen minimiarvot, joita nyt on kiristetty tuntuvasti.

Esimerkiksi yläpohjarakenteen vanha U-arvo oli 0,15 W/(m²K) ja juuri voimaantulleen määräyksen mukaan 0,09 W/(m²K) ja ulkoseinän 0,17 W/(m²K) (vanha 0,24). Uusi ikkunoille ja oville asetettu arvo on 1,0 W/(m²K) (vanha 1,4) sekä alapohjalle 0,16 W/(m²K)(vanha 0,24).

Rakennusajan kustannuksia uudet määräykset nostavat arvioiden mukaan muutamia prosentteja. Toisaalta energiapihi rakennus säästää vuosien saatossa sijoitetun rahan takaisin. Tiiviin rakennuksen kanssa on kuitenkin muistettava olla tarkkana ja pitää ilmanvaihtojärjestelmät kunnossa. Varsinkin vielä pihimmän passiivitalon kohdalla tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta ylimääräinen kosteus ja epäpuhtaudet saadaan johdettua huoneilmasta ulos.

Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.
Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.

Uudet keinot käyttöön

Lähes viidennes Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen, joten energiaremontti onkin paikallaan. Muillakin keinoin pyritään kontrolloimaan asumisen energiankulutusta, kuten rakennusten energiatodistuksilla ja nyt uutena kuntien mahdollisuudella velvoittaa uudisrakentajat liittymään kaukolämpöverkkoon. Luonnollisesti matalaenergiatalot eivät kuulu tämän määräyksen piiriin, eikä muilla ekologisilla lämmitysjärjestelmillä varustettuja rakennuksia velvoiteta liittymään kaukolämpöön.

Suomalaista perinnerakentamista pyritään säilyttämään ja hirsitalojen kohdalla onkin poikkeuksia määräyksissä. Hirsiseinälle (paksuus vähintään 180mm) annettiin oma U-arvonsa 0,40 W/(m²K),
joka siis poikkeaa selvästi normaalin ulkoseinän arvosta.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on julkaissut uuden ohjeen helpottamaan matalaenergia- ja passiivitalojen suunnittelua. RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen on yksien kansien väliin koottu kattava tietopaketti kaikille rakennushankkeen osapuolille.

Vuonna 2012 vaatimustasoa tullaan kiristämään edelleen 20%.

Lähteet:
Ympäristöministeriö, Suomen rakentamismääräyskokoelma
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
VTT
Pekka Kalliomäki, ympäristöministeriö

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_11798.jpg
Painolastikasveille omat alueet
Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
rakennusmies kyselee naisasiakkaalta keittiöremonttia koskevia asioita. Mies tekee muistiinpanoja ja he seisovat keittiössä
Sähköt keittiöremontissa?
Unohtuiko remonttisuunnitelmassa huomioida pistorasiat ja sähkölaitteiden sijoittelu kokonaan? Älä odota enää - unelmoimasi keittiö on vain sähköremontin päässä. Turvallisuus, valaistus, älykkäät ratkaisut ja ammattilaisen apu tekevät keittiöremontista vaivatonta ja nautinnollista. Nappaa vinkit tästä artikkelista.Tiesithän muuten, että voit itse vaikuttaa siihen minkälaisia sähkökalusteita sähkömies kotiisi asentaa.
20169_47385.jpg
Kaunis, kestävä ja tuulettuva julkisivurappaus
Sekä uusiin että vanhoihin puutaloihin soveltuva näyttävän näköinen ja lähes huoltovapaa SerpoVent-levyrappaus nosti Rauman keskustassa sijaitsevan puujulkisivultaan kuluneen rintamamiestalon uuteen kukoistukseen.
20234_81409.jpg
Inspiroidu uusista talomalleista - tutustu vaihtoehtoihin ja tilaa omasi
Ollaanko teidänkin perheessänne jo siinä pisteessä talohaaveiden kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Kastelli on ollut Suomen ostetuin talomerkki jo vuodesta 1994 lähtien. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun. Kastellilla on satavuotiaan perheyrityksen historia ja aito intohimo tekemiseen.
20191_56057.jpg
Näin turvaat vapaa-ajanasuntosi
Vapaa-ajanasunnon tai mökin omistaja on usein huolissaan kiinteistöstään. Avainten säilyttäminen ja jakaminen turvallisesti kohteissa, joissa käyttäjiä on useita, on usein haasteellista. Entä kun vapaa-ajanasunto jää pitkäksi aikaa tyhjilleen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton