• Etusivu
  • LVI

Energiatodistukset hyvin esillä asuntonäytöissä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.12.2009
53_P_29025.jpg

Energiatodistukset ovat eri puolella Suomea tehdyn selvityksen mukaan kattavasti esillä asuntonäytöissä. Todistus puuttui kokonaan vain 11 prosentissa näytöistä.

Ympäristöministeriön toimeksiannosta tehdyn kyselyn perusteella selvisi, että energiatodistus on lyönyt itsensä hyvin läpi asuntonäytöissä. Energiatodistus oli nähtävillä olemassa olevissa myyntikohteissa 70 prosentissa näytöistä. Välittäjän mukaan todistuksen olisi saanut vielä jälkikäteen 19 prosentissa kohteista. Ainoastaan 11 prosentissa näytöistä energiatodistus puuttui kokonaan. Tulos on erinomainen siihen nähden, että olemassa olevien rakennusten myynnin ja vuokrauksen yhteydessä energiatodistus on ollut pakollinen vasta vuoden ajan.

Energiatodistuksen kehittämisestä vastaava yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä pitää tulosta positiivisena signaalina energiatodistuksen käyttökelpoisuudesta. - Olen hyvin tyytyväinen olemassa olevien rakennusten tilanteeseen. Vuokrattavien ja uusien rakennusten osalta on kuitenkin vielä parantamisten varaa, hän sanoo. - Aiemmin tekemämme ammattilaisselvityksen mukaan edelläkävijät olivat oivaltaneet energiatodistuksen roolin rakennuksen suunnittelua ohjaavana apuvälineenä. On ilahduttavaa, jos se myös myyntitilanteessa toimisi päätöksenteon välineenä, hän jatkaa.

Kiinteistönvälitysalan valtakunnallisen kattojärjestön, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila on myös tyytyväinen selvityksen tulokseen. - Tulos kertoo, että välitysalan ammattilaiset tiedostavat myös uudet vastuunsa asuntokaupan osapuolten informoimisessa. Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä asia, jossa myös välittäjät voivat aktiivisella työllään vauhdittaa tulosten aikaansaamista. Energiatodistus on yksi hyvä työkalu asian havainnollistamisessa asiakkaille, Malila painottaa.

Selvityksen taustaa

Kyselyssä saatiin tuloksia 172 näytöstä eri puolilta Suomea. Suurin osa näytöistä sijoittui pääkaupunkiseudulle (53 prosenttia), muiden jakautuessa Oulun, Porin ja Mikkelin ympäristöön. Valtaosa asuntonäytöistä, 82 prosenttia, oli myytäviä vanhoja kohteita (141 kappaletta). Uusia myytäviä kohteita oli 11 prosenttia (19 kpl) ja vuokrakohteita 7 prosenttia (12 kpl).

Selvityksessä mukana olleet asuntonäytöt olivat 35 eri välittäjän näyttöjä. Eniten satunnaisia vierailuja tehtiin Kiinteistömaailman (16 prosenttia), SKV:n (15 prosenttia), OP Kiinteistökeskuksen (13 prosenttia) ja Huoneistokeskuksen (10 prosenttia) näyttöihin.

Kysely tehtiin Ympäristöministeriön toimeksiannosta, ja toimeksiantoa koordinoi Motiva yhdessä Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa. Käytännön työhön osallistui opiskelijoita Mikkelin, Satakunnan ja Oulun seudun ammattikorkeakouluista sekä Metropolian ammattikorkeakoulusta pääkaupunkiseudulta.

Rakennusten energiatodistus otettiin Suomessa käyttöön vuoden 2008 alusta, jolloin se koski aluksi vain uudisrakennuksia. Vuoden 2009 alusta se laajeni koskemaan myös olemassa olevia rakennuksia kiinteistön myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Pientaloille ja enintään kuuden asunnon taloyhtiöille se on vapaaehtoinen, mutta suositeltava. Lisätietoja: www.motiva.fi/energiatodistus

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72702.jpg
Onko sinullakin oviongelma eteisessä? Näin selviät siitä
Poika tulee kovaa vauhtia ulko-ovesta tuulikaappiin, saappaat lentävät seinälle ja samalla hän avaa vauhdilla tuulikaapin oven. Äiti taas astuu samaan aikaan samaan eteistilaan kylpyhuoneesta ja kohta kolahtaa – KOPS!Onko tuttu tilanne? Äiti ja poika ovat solmussa ovisotkun keskellä ja kumpikaan ei saa ovea auki. Taas kammottava naarmu ovessa, jota joku saa paikata sen sadannen kerran.
20122_29452.jpg
Pihakiveyksen teko
Pihasuunnitelman valmistuttua alkaa kiveyksen tärkein vaihe: pohjatyöt. Hyvin tehty pohjatyö on kiveyksen perusedellytys. Kosteus ja routiminen vaativat, että kestäväksi rakennettavan kiveyksen alta aina kuoritaan pois routiva maa-aines. Maaperän laatu ja kiveyksen käyttötarkoitus määräävät, miten paksu ja millä kiviaineslaadulla perusta kiveykselle tehdään. Koska betonikiveys ei läpäise vettä, on pidettävä huoli, että sade- ja sulamisvedet pääsevät tulvimatta sadevesiviemäriin tai avo-ojiin. Jo pohjatöitä tehtäessä on otettava huomioon suunnitellut pinnan kallistukset. Päällystettävän alueen tulee aina olla kalteva. Kaltevuus on noin kaksi prosenttia eli kaksi senttiä metrin matkalla. Pintavesien poistamiseen tarvittavat kallistukset pyritään tekemään jo pohjamaahan maan kuorinnan yhteydessä. Kallistuskulmat säilytetään koko perustustyön ajan. Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan vesivaa'alla ja oikolaudalla, että kantavan sorakerroksen pinta on tasainen ja kallistukset suunnitelman mukaiset. Kivettävän alueen reunoille asennetaan puisia korkomerkkejä, joiden avulla on helppo valvoa pinnan oikeaa tasoa ja kallistuksia. Mahdolliset salaojitukset ja putkitukset tehdään ennen sorakerroksen levittämistä. Voimakkaasti routivilla alueilla tarvitaan lämmöneristelevyt. Kun sorakerros on levitetty, tasoitetaan kantavan kerroksen pinta kolalla, tarkistetaan kallistukset ja alusta tiivistetään täryttämällä. Perustustyöt ulotetaan vähintään kymmenen senttiä varsinaisen asennusalueen ulkopuolelle, jotta estetään reunimmaisten kivien liikkuminen.
20174_49044.jpg
Kourut kuntoon, vähemmän huolia
Yksi Vesivekin tuotekehityksen kirkkaimmista helmistä on alumiininen Arvo-kouru, joka valmistetaan aina paikan päällä oikeaan mittaansa. Arvo on saumaton kouru, joka ei vuoda liitoskohdista. Yksi sen suurimmista ja näkyvimmistä valteista on ulkonäkö, joka pysyy puhtaana ja kiiltävänä ulkopäärmeensä ansiosta vuodesta toiseen.Tilaa esite >>
20219_72336.jpg
Leasingin avulla ei tarvitse rasittaa yrityksen omaa tasetta
Yrittäjä Juha Merikalliolle huoltoleasing tarkoittaa joustavampaa tasetta sekä huolettomuutta työkaluna toimivan auton pitämiseen. Merikallion Koivu Sisustus -liike sijaitsee Kauppakeskus REDIssä. Yrittäjän pöytä on täynnä puhdetta ja pohdintaa, mutta niihin ei kuulu auton korjauksista, veroista tai talousvaikutuksista murehtiminen.
20115_26323.jpg
Ekotehokkuus ja taide
Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011 järjestettävien yhdeksänsien valtakunnallisten loma-asuntomessujen teemoina ovat loma-asumisen ekotehokkuus ja taide.Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011
20228_79208.jpg
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton