LVI-koulu 5 - runkotyöt

5a Ilmanvaihtojärjestelmä

Nykyajan energiaa säästävät talot rakennetaan tiiviiksi, jotta lämpö saadaan pidettyä sisällä ja kylmä ulkona. Tiiviys aiheuttaa sen, että talo ei ”hengitä”, ellei sitä varusteta hyvällä ilmanvaihtojärjestelmällä. Ilmanvaihtojärjestelmä vie hallitusti sisäilman ulos ja tuo raikkaan ilman sisään. Oikein tehtynä se ei aiheuta vedon tuntua, vaan on huomaamaton ja hiljainen. Sen olemassaolon huomaa vasta sitten kun sitä ei ole.

Ilmanvaihtojärjestelmä koostuu kanavistosta, venttiileistä, ilmanvaihtokoneesta sekä äänenvaimentimista. Pääsääntö on, että pesuhuoneesta, kodinhoitohuoneesta, wc:stä ja keittiöstä johdetaan ilmaa pois ja oleskelutiloihin kuten makuu- ja olohuoneisiin tuodaan ilmaa sisään. On tärkeää, että valittu ilmanvaihtokone (ns. lämmön talteenottolaite) on riittävän tehokas. Jos konetta joudutaan liian vähäisen tehon takia pitämään koko ajan täydellä teholla, voi siitä aiheutua turhaa ääntä, joka häiritsee asumista.

Kanavat pitää aina eristää: puhallusvillan seassa kondenssieristeellä ja kylmässä tilassa esim. 2 x 50 mm:n villaeristeellä. Ilman eristämistä ne voivat kondensoida vettä ja aiheuttaa kosteusvahinkoja. Käytettäessä Uponorin esieristettyjä ilmanvaihtokanavia ja -osia tätä työlästä ja aikaa vievää työvaihetta saadaan huomattavasti helpotettua ja nopeutettua. Uponorin muovisten ilmanvaihtokanavien asentaminen on muutenkin helppoa: erityistyökaluja tai tulitöitä ei tarvita, ei myöskään niittaamista tai teippaamista.

Lisää tietoa Uponor-ilmanvaihtojärjestelmästä saat klikkaamalla tästä.

Hankinta- ja asennusvaiheessa huomioitavia asioita: Ilmanvaihdon asennus on luvanvaraista, joten kohteessa tulee olla ammattitaitoinen iv-työ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan 
Julkaistu
1.10.2012