Tee Se Itse – paremmin kuin kiinalaiset

Suomalainen sotilas vastasi kuulemma sodassa kymmentä ärrä-sotilasta, kuten aihetta käsittelevässä kirjassa ja elokuvassa on kerrottu. Vanha käsityötaitokin on tallella ja voimissaan ja yksi raavas mies pärjää kyllä siinä, missä kymmenen kiinalaistyttöä – tai oliko se päinvastoin? Joka tapauksessa teollinen tuotanto on nykyisin sutta ja sekundaa, sen jälkeen kun se Suomesta ulkoistettiin.

Pertin piikkimatto

Tämän vuoden hittituote on sitten piikkimatto. Mikäpä on helpompaa kuin tehdä itse sellainen. Löydät varmaan vaatehuoneesta, kellarista tai sängyn alta vanhan vessanoven. Irrota siitä saranat ja kahvat ja aseta se kahden tuolin selkänojan päälle, ei siis lattiaa vasten! Mökiltä, auton hanskalokerosta tai vaimon käsilaukusta saattaa löytyä kilon verran neljän tuuman nauloja, jotka sitten hakkaat oven läpi tasaisin välein. Ei muuten haittaa, jos ovat vähän ruosteisia, nyt tarvitaan sikaflunssan varalle paljon rautaa kehoon. Voit tietysti maalata oven muotiväri pinkillä ja näin on lahja valmis, jonka voit paketoida vaikka anopille

Paavon puhelin

Puhelimet ovat tehty kaikkea muuta kuin soittamista varten, sillä kaikki muu tuntuu pelaavan paitsi juuri soittaminen. Nykypuhelimiin on tupattu niin paljon viihdettä ja bisneksen teon kannalta välttämättömiä apuvälineitä, että ei ole ihme, jos niihin ilmestyy kaikenlaisia tekstiviestejä, joiden alkuperästä puhelimen haltijalla ei ole mitään käsitystä. Tämän todistaa ainakin yksi suomalainen poliitikko ja yksi amerikkalainen golfari. Niinpä ennen lahjan antamista ota puhelin remonttiin ja poista sieltä kaikki se turha roina, jota ilman pärjättiin silloin, kun opettaja oli auktoriteetti, lentoyhtiö sai itse kehittää liiketoimintaansa ja mäkihyppääjä sai olla kännissä.

Timpan taulu-tv

Viekö mikään enempää meidän aikaamme kuin television katselu? Ohjelmaa tulee kymmeneltä kanavalta aamukuudesta aamuneljään. Vaan mitäpä jos antaisit perheellesi lahjaksi itse tehdyn taulu-tv:n? Irrota vaikka keittiön kaappien alta noin 60 x 100 cm pala parkettilattiaa. Viritä sen päälle valkoinen froteepyyhe ja maalaa siihen television kuva. Ripusta tämä seinälle entisen television paikalle aattoa edeltävän yönä ja pyydä koko perhe katsomaan televisiota, josta ei tule väkivaltaa, paperitehtaiden alasajoa, opposition oivalluksia eikä tv-pomon, ministerin, tavaratalon johtajan ja jääkiekkojoukkueen omistajan yksityiselämän elämää suurempia kuvauksia. Voit olla varma, että kersat ja vaimo ovat kerrankin hiljaa. No, ainakin hetken.

Maikin monitoimikone

Useassa perheessä on keittiön kaapin takaosassa joskus hankittu monitoimikone, jota ei juurikaan käytetä. Silti se on aika monen naisen salaisena joululahjatoiveena, mutta reiskat ja mikat tietävät, ettei se soppa niitä käyttämällä sen parempaa ole kuin ilmankaan. Todennäköisesti vika on laitteen elektroniikassa. Kun painetaan vispaa muna –nappulaa, niin konepa asettuukin leikkaa juustoa –asentoon, joten vispaamatta jäi ja eihän kettukaan syö vispaamatonta munaa. Eräässä elokuvassakin sankari sanoo aina ryyppyä tilatessaan; vispattuna, ei leikattuna. Vaan kun jätetään sähköt pois ja lyödään Maikille manuaaliversio kouraan, niin johan alkaa gurmetti kukkimaan Maikin keittiössä. Ja sen seurauksena avio-onnen uudelleen roihahtaminen ja elinikäinen rakkaus ja ihailu ”kadonneen kokkaustaidon” löytymisestä. Siis, ota vaikka kaira perustoiminnoksi, hitsaa siihen poikittain käsisaha, liimaa kylkeen jousipyssy, sido narulla vanha sahdinpanossa käyttämäsi tratti ja teippaa vielä alasin mihin saat mahtumaan. Deluxe-versiossa voi olla vielä WC-paperirulla, kampa ja suksisauva.

Nipan navigaattori

Joka ikisen auton tuulilasissa loistaa navigaattori, jonka luullaan tai toivotaan vievän sateenkaaren juuren kulta-arkun luo ja pelätään opastavan anopin pihalle, jossa odottaa metri lunta ja appiukon vaarin tekemä lumikola. Joskus navigaattorin avulla pääsee kuin pääseekin haluamaansa osoitteeseen, mutta juuri kun olisi kiire lätkämatsiin tai vartin päästä sulkeutuvaan Alkoon, on edessäsi edellisyönä alkanut metrotunnelin kaivaminen, josta navigaattorikeskuksen päivystyksessä ei vastuuhenkilön kahvitauon vuoksi ole mitään tietoa. Niinpä palataan opastuksen alkujuurille, ei sentään Hannun ja Kertun aikaan, vaan Helsingin olympialaisten tälle puolelle. Lopen Lanka ja Kitara on jo pitkään valmistanut erivärisiä naruja, joita myydään kymmenen kilometrin kerissä. Ja ei sitten muuta kuin yön pimeinä tunteina itse kukin käy merkkaamassa sähköpylväistä liikennevaloihin ja –merkkeihin aina seuraavan päivän reittinsä. Näin ei tarvita minkäänlaisia navigaattoreita, joiden yhteinen energiankulutus vastaa jo yhden ydinvoimalan tehoa.

Ellun ekohammasharja

Kaikissa toiminnoissamme tulisi pyrkiä energiansäästämiseen, opettaa jo hallituskin. Niinpä sähköhammasharjoillekin ollaan EU-tasollakin puuhaamassa käyttökieltoa. Suomessa muutosvaihetta voisi ennakoida ehdottamalla ainoaksi viralliseksi hammasharjaksi Erkki-Heikin vaimolleen Elinalle kehittämää hammasharjaa, jonka jokainen näppärä mies ja nainen väsää itsekin. Siis, kun lähes jokaisessa taloudessa on polkupyörä, niin se nostetaan olohuoneeseen telineelle, jossa takapyörä on ilmassa. Ja kun Elina muiden lajitoveriensa tapaan tekee pyörällä joka tapauksessa aamulla pikku lenkin salkkarien uusintaa katsoessaan, niin hyödynnetään tämä liike-energia. Ei tarvita muuta kuin läjä rattaita ja muutama metri kettinkiä sekä jokunen pultti ja mutteri, joiden avulla vanha manuaaliharja kiinnitetään ohjaustankoon suun korkeudelle tekemään edestakaista liikettä. Heureka! Samalla kun kunto nousee, tulevat hampit puhtoisiksi – ja ihan pelkällä lihasenergialla

Hillppa-Hellevin hiilidioksidisuodatin

Jokaisen valaistuneen kansalaisen tulee huolehtia myös ilmastonmuutoksen vastustamisesta, elleivät omat tutkimukset erään rallikuskin, uudehkon puolueen edustajien ja yksipuolista infoa tekevän TV-ohjelman tavoin toisin osoita. Vakaumukselle on annettava arvoa! Mutta, kuten kaikki kemian vai oliko se biologian oppitunnilta muistamme; ihminen tuottaa uloshengityksessään hiilidioksidia, jota metsän puut käyttävät ravinnokseen muuntaen sen sitten käyttämättömäksi hapeksi. Jotenkin näin se kait menee. Siis, jälleen valtava mahdollisuus metsä- ja paperiteollisuudesta työttömiksi jääneille. Tuotantoon kuusi miljardia henkilökohtaista hiilidioksidisuodatinta. Nimikin on jo keksitty: Hilppa-Hellevi, joka sujuu kaikilla tunnetuilla kielillä ja kuulostaa aasialaisten suustakin kuin aamuiselta linnun liverrykseltä. Italiassahan läpimeno on ihan varma, sillä maan miekkoset ovat vieläkin pyörryksissä, kun erään heidän hyvin, hyvin korkealla tasolla toimivan henkilön käsivarressa nähtiin marraskuussa suomalainen Hilppa-Hellevi Halkoniemi, 18-v. Mutta takaisin suodattimeen, joka on hyvin yksinkertainen. On läpinäkyvä selkäreppu, jossa kasvaa mänty, pelargonia tai vaikkapa omenapuu. Juju on siinä, että reppu on läpinäkyvä umpio ja sinne johdatetaan naamarin kautta kaikki uloshengitettävä ilma, joka edellä kuvatussa prosessissa muuntuu hapeksi, joka vapautuu ilmakehän uudelleen hengitettäväksi. Ei maksa paljon ja ihmiset kyllä tottuvat siihen aika pian. Ainakin suomalaiset, joille verojen kerääminen taskusta toiseen ja joskus päinvastoin on arkipäivää.Hyvää Joulua ja Onnellista uutta vuotta kaikille!

 
Julkaistu
19.12.2011