• Etusivu
  • Rakentaminen

Kestävä Kivitalo -palkinto As Oy Oulun Etumastolle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.11.2009
23_P_19741.jpg

Oululainen rakennusliike Rakennus-Hanka Oy antoi Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy:lle toimeksi suunnitella arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan laadukkaan asuinkerrostalon, jonka pitää olla kilpailukykyinen myös hinnaltaan. Näin tehtiin 17 huoneiston As Oy Oulun Etumasto täydentämään Oulun vuoden 2005 asuntomessualuetta.

Etumasto valmistui viime keväänä Toppilansaareen. Marraskuussa sille myönnettiin Kestävä Kivitalo –palkinto.

– Palkinnon tarkoituksena on edistää hyvää ja kestävää kivirakentamista, jossa on käytetty mahdollisimman pitkälle paikalla rakentamisen menetelmiä, projektipäällikkö Pentti Lumme Kestävä Kivitalo -yritysryhmästä toteaa.

Rakennus-Hanka Oy on keskittynyt omaperustaiseen asuntotuotantoon Oulun seudulla.

– Me rakennamme perinteisesti paikalla niin paljon kuin se on mahdollista. Meillä on sekä ammattitaitoiset työntekijät että omat muotit ja kalustot. Näin esimerkiksi paikallavalut eivät vie sen enempää aikaa kuin elementeistä rakentaminen. Paikalla rakentaminen tarkoittaa laatua, jota asukkaatkin osaavat arvostaa, toimitusjohtaja Matti Eeronheimo toteaa.

– Suunnittelijankin kannalta paikalla rakentaminen on parempi vaihtoehto. Se on hyvä ja onhan sen myös perinteinen tapa rakentaa, johtaja Juha Paldanius lisää.

As Oy Oulun Etumastossa jopa parvekelaatat on valettu paikalla yhtä aikaa huoneistojen laattavalujen kanssa. Näin parvekelaatta on huoneiston lattian tasolla, mikä on pieni, mutta tärkeä lisä esteettömyyteen.

Tummaa tiiltä luontevasti

As Oy Oulun Etumaston julkivisut on muurattu tummalla, poltetulla tiilellä.
– Toppilansaari on entistä satama- ja pienteollisuusaluetta, joten hieman karkeat julkisivut ovat luonteva lähtökohta. Sataman karheus oli jo yksi asuntomessujen teemoista ja halusimme Etumaston liittyvän samaan henkeen, Juha Paldanius sanoo.

Nelikerroksinen Etumasto päättää asuntomessuille rakennetun neljän kerrostalon rivistön, jossa myös ensimmäinen on muurattu tummalla tiilellä. Sekin on Rakennus-Hangan tuotantoa.
– Pääsimme näin myös sulkemaan rivistön, Matti Eeronheimo hymyilee. Rakennuksen tummaa julkisivua keventävät isot lasitetut terassit ja parvekkeet. Ylimmistä kerroksista on merinäköala, mutta kaikki asunnot avautuvat meren suuntaan eli meri on vahvasti läsnä.
Rakennus on tehokkaasti yksiportainen. Porraskäytävä on väljä ja valoa tulvii monista ikkunoista. Omaleimaisuutta lisää alakerroksen iso kaari-ikkuna.
– Jo porraskäytävän pitää viestiä, että talo on kunnolla rakennettu ja viihtyisä asua, Juha Paldanius toteaa.
Etumasto on rakennettu Oulun kaupungin vuokratontille. Sille oli asetettu myös kattohinta, mikä lisäsi suunnittelun haasteita.
– Pienehkö ja laadukas asuinkerrostalo on harvalle tuottoisa projekti. Hyvällä suunnittelulla ja ammattitaitoisella rakentamisella sekin kyllä onnistuu, Matti Eeronheimo toteaa.

Kestävä Kivitalo -palkinto

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Ruduksen (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Vuonna 2009 palkinnon saivat As Oy Oulun Etumaston rakentamiseen osallistuneet tahot:

Rakennus-Hanka Oy
Toimitusjohtaja Matti Eeronheimo, työpäällikkö Ilpo Vakkuri ja vastaava mestari Tuomo Saarinen

Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy
Johtaja Juha Paldanius

Insinööritoimisto Jorma Heikkinen
Rakennusinsinööri Jorma Heikkinen

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77250.jpg
IKH – rakennustelineet
Rakennustelineet ovat tärkeä apu rakennuksilla ja työmailla, sillä niiden avulla työskentelet turvallisesti korkealla ja pääset käsiksi vaikeisiinkin paikkoihin. IKH:n alumiinisten rakennustelineiden valikoimasta löydät jokaiseen työkohteeseen sopivan apuvälineen. Erilaiset korotus- ja lisäosat tekevät telineiden käyttöalueesta monipuolisen.
20115_26348.jpg
Mäntyharjun kunta
Mäntyharju on Etelä-Savossa sijaitseva n. 7 000 asukkaan kunta. Kunnan alueella sijaitsee kolmen heimon, eli hämäläisten, savolaisten ja karjalaisten rajapyykki. Nykyiset mäntyharjulaiset ovat pääasiassa savolaista sukujuurta.Mäntyharjun yrittävä kulttuurikunta tarjoaa sekä ainutlaatuisen luonnon että tasokkaan rakennetun ympäristön vuoksi hyvät olosuhteet yrittämiselle, asumiselle ja vapaa-ajan vietolle. Kesäisin vilkkaassa keskustaajamassa palvelut ovat osin kaupunkimaisia ja tyydyttävät niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin tarpeet.Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kivitason lyhentäminen?
Kysymys:Onko olemassa yrityksiä, jotka voisivat lyhentää siististi ja turvallisesti keittiön kivitasoa paikan päällä kohteessa? Tarkoitus olisi katkaista yksi kivitaso (tason korkeus 30 mm ja syvyys 600 mm) ja hioa tason päädyt. Lisäksi pitäisi siirtää kivitasojen paikkaa pienen keittiöremontin yhteydessä.
202110_72896.jpg
Vuotovahinkoja sattuu eniten omakotitaloissa - kustannus keskimäärin yli 8 000 euroa
Putkiremonttia kannattaa harkita hyvissä ajoin, sillä vakuutus ei korvaa täysimääräisesti ikääntyneistä putkista aiheutuneita vahinkoja, muistuttaa Pohjola Vakuutus. Pahimmillaan vahingosta aiheutuvat kulut voivat nousta yli 100 000 euroon.
nainen seisoo folks hotellin korkeilla portailla ja nojaa kaiteeseen. hotellin on vanha vr:n tiilirakennus
Kestävän kehityksen edelläkävijät Helsingin sydämessä
Helsingin Konepajan alue on tunnettu sen historiasta ja industrial-tyyliä henkivästä alueesta, josta on kovaa vauhtia tulossa kaupungin kulttuurin ja palveluiden keskittymä. Kolme vuotta sitten vanhoihin VR:n tiloihin noussut täysin kotimaisessa omistuksessa oleva ja yksityisomisteinen Folks Hotel. Folks on onnistunut saavuttamaan vankan aseman elämyksiä tarjoavana hotellina, jossa on panostettu tyyliin, vastuullisuuteen sekä palveluihin.
Lumon lasiterassi kevät 2024
Lasitus onnistuu vanhempaankin taloon
Oletko koskaan miettinyt, että voisit tuoda ripauksen luksusta arkeen ja juhlaan omassa kodissasi? Voisit rentoutua kahvikupin kanssa terassillasi kiireisen päivän päätteeksi ja hengähtää raittiissa ulkoilmassa? Voisit tarjoilla illallisen terassilasien suojassa tavallisena maanantaina tai järjestää lasten synttärit säästä riippumatta ja olla murehtimatta riittääkö kodin sisällä tila kaikille vieraille.Tai ehkäpä sinulla on vanhempi rintamamiestalo, jonka terassi kaipaa uudistusta, mutta et ole varma, miten lisäisit sen käyttöikää ja viihtyvyyttä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton