• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon saneeraus pien- ja rivitaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
200910_19187.jpg

Vallox Oy on kehittänyt kompaktin ratkaisun pien- ja rivitalon ilmanvaihdon parantamiseen. Matalaenergia ilmanvaihtokone sekä halkaisijaltaan 75 mm ilmanvaihtokanava mahdollistavat ratkaisun, jossa valtaosa ilmanvaihdon tarvitsemista laitteista voidaan sijoittaa esim. eteisen katon alaslaskuun.

Vallox matalaenergiailmanvaihto - uusiutuvat energiat hyödyksi ilmanvaihtoon

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Järjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä ilmanvaihto-saneerauksessa. Lämmön talteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox matalaenergia ilmanvaihtokonemalleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Kun talon lämmitysjärjestelmä saneerataan, on kyseessä usein siirtyminen hyödyntämään uusiutuvia energiamuotoja, kuten maalämpöä. Maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödynnetään talviaikana ilmanvaihdossa. Tämä tuo säästöä energiakustannuksissa. Kesäaikana voidaan vastaavasti viilentää sisä-ilmaa tehokkaasti.

Valloxin Digit SED -ilmanvaihdon digitaalinen ohjausjärjestelmä mahdollistaa energiatehokkaan ja automaattisesti tarpeen mukaan säätyvän ilmanvaihdon. Automaattinen, sisäilman hiilidioksidi- tai kosteuspitoisuuden mukaan säätyvä ohjaus pitää ilmanvaihdon tehon aina vaadittavalla tasolla todellisen tarpeen mukaisena.

200910_19189.jpg

Monipuolisesti sijoitettava ilmanvaihtokone saneeraukseen

Vallox TSK Multi ilmanvaihtokone on korkeudeltaan vain 235 tai 295 mm ja se on suunniteltu ripustettavaksi huonetilan kattoon. Kanavien liitännät voidaan valinnaisesti tehdä sekä koneen takaa että molemmilta sivuilta.

Kanavien monipuolinen yhdistämismahdollisuus laitteeseen antaa suunnittelijalle hyvät vaihtoehdot koneen sijoittamiselle.

Energiatehokas ilmanvaihtokone

Vallox TSK Multi on ilmanvaihtokone jossa on > 80% hyötysuhteella varustettu ristivastavirta-lämmöntalteenottokenno. Integroidut tasavirtapuhaltimet pudottavat puhaltimien virrankulutuksen lähes puoleen verrattuna vastaavaan vaihtovirtapuhaltimeen.

  • Multi 50 – max. poistoilmamäärä 50 l/s 50 Pa – joka soveltuu pieniin asuntoihin
  • Multi 80 - max. Poistoilmamäärä 85 l/s 100 Pa- joka soveltuu keskisuuriin
  • ja suuriin asuntoihin.

Kesäaikaista tuloilman viilentämistä varten koneessa on moottoroitu kesäilmanvaihto toiminto eli lämmöntalteenoton ohitusjärjestelmä. Tuloilmavirta kulkee kahden suodattimen läpi joista toinen on ns. siitepölysuodatin (F7). Poistoilmapuolella on myös karkeasuodatin.

Talviaikaista tuloilman lämmittämistä varten kone voidaan varustaa sekä etulämmitys että jälkilämmityspatterilla.

Koneen säädin on 4-portainen Vallox SC –ohjain tai vaihtoehtoisesti kone voidaan liittää kaukovalvontaohjaukseen.

200910_19190.jpg

Käänteentekevä ilmanjakojärjestelmä

Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmä perustuu taipuisaan, pienikokoiseen ( ulko ø 75 mm) ilmanvaihtokanavaan joka on valmistettu elintarvikemuovista. Sisäpinta on sileä , antistaattinen ,mikrobisuojattu ja hygieeninen , ( puhtausluokka M1). Erikoisrakenteisen, sisäpinnan ansiosta kanavan painehävio on pieni ja rakenne tiivis.

Kanavan max. ilmamäärä on 8,3 l/s kun max. ilmannopeus on 3 m/s. Kahden rinnakkaisen kanavan ilmamäärä on max. 16,7 l/s .

Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä muodostuu useimmiten neljästä pääkomponentista:

  • Kanaviston äänenvaimentimet sijoitetaan ilmanvaihtokoneen ja ilmanjakojärjestelmän välille. Äänenvaimentimien koko ja pituus määräytyy vaimennustarpeen mukaan.
  • BlueSky -ilmanjakolaatikoita valmistetaan 3 kokoa, tarvittavien kanavalähtöjen lukumäärän mukaan. Ilmanjakolaatikko liitetään äänenvaimentimelta tulevaan runkokanavaan ja sen toisesta päästä tai sivulta lähtevät kanavat huonetiloihin.
  • BlueSky -ilmanvaihtokanava jonka ulko ø on 75 mm ja sisä ø 63 mm. Kanava on taipuisa joten käyriä tai muutososia ei tarvita.
  • BlueSky -venttiilin liitäntäosia on sekä suora että kulma mallia, jotka mahdollistavat venttiilin asennuksen joko huonetilan kattoon tai seinälle. Venttiilin liitäntäosaan kytketään 1-2 BlueSky ilmanvaihtokanavaa tarvittavan ilmamäärän mukaan.
200910_19191.jpg

Lyhyempi asennusaika

BlueSky -muovikanavan katkaisuun ja käsittelyyn ei tarvita erikoistyökaluja. Kanavan katkaisu määrämittaan tapahtuu veitsellä tai sahalla. Lisäksi kaikki työvaiheet voidaan suorittaa sisällä asunnossa. Kanava yhdistetään jakolaattikkoon ja venttiilin liitäntäosaan tiivisteellisen pikaliitoksen avulla. BlueSky -kanava voidaan asentaa pienen halkaisijansa ja kanavan taipuisuuden ansiosta asunnon sisätiloihin, jolloin kanavan lämmöneristystarve minimoituu.

Se soveltuu asennettavaksi välipohjiin, väliseiniin ja yläpohjan eristeisiin sekä betoniseen välipohjaan kuten sähkö- ja vesijohtojen suojaputket sekä viemärit. Myös ontelolaattojen onteloita voidaan hyödyntää asennuspaikkoina.

Ulkoilman tuonti ilmanvaihtokoneelle sekä jäteilman ulosvienti tapahtuu asunnon ulkoseinästä erillisen läpivientiosan avulla.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20224_77935.jpg
Tuhansien eurojen säästö ratkaisi katto­valinnan
Maltillisena pysynyt hintakehitys on lisännyt tiilikattojen kysyntää. Tiilen suosion taustalla on myös halu lisätä asumismukavuutta.Tutustu syystarjoukseen artikkelin lopussa ja pyydä ilmainen kartoitus kattosi kunnosta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton