Ilmanvaihdon saneeraus pien- ja rivitaloon

Vallox Oy on kehittänyt kompaktin ratkaisun pien- ja rivitalon ilmanvaihdon parantamiseen. Matalaenergia ilmanvaihtokone sekä halkaisijaltaan 75 mm ilmanvaihtokanava mahdollistavat ratkaisun, jossa valtaosa ilmanvaihdon tarvitsemista laitteista voidaan sijoittaa esim. eteisen katon alaslaskuun.

Vallox matalaenergiailmanvaihto - uusiutuvat energiat hyödyksi ilmanvaihtoon

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Järjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä ilmanvaihto-saneerauksessa. Lämmön talteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox matalaenergia ilmanvaihtokonemalleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Kun talon lämmitysjärjestelmä saneerataan, on kyseessä usein siirtyminen hyödyntämään uusiutuvia energiamuotoja, kuten maalämpöä. Maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödynnetään talviaikana ilmanvaihdossa. Tämä tuo säästöä energiakustannuksissa. Kesäaikana voidaan vastaavasti viilentää sisä-ilmaa tehokkaasti.

Valloxin Digit SED ,-ilmanvaihdon digitaalinen ohjausjärjestelmä, mahdollistaa energiatehokkaan ja automaattisesti tarpeen mukaan säätyvän ilmanvaihdon. Automaattinen, sisäilman hiilidioksidi- tai kosteuspitoisuuden mukaan säätyvä ohjaus pitää ilmanvaihdon tehon aina vaadittavalla tasolla todellisen tarpeen mukaisena.

Monipuolisesti sijoitettava ilmanvaihtokone saneeraukseen

Vallox TSK Multi ilmanvaihtokone on korkeudeltaan vain 235 tai 295 mm ja se on suunniteltu ripustettavaksi huonetilan kattoon. Kanavien liitännät voidaan valinnaisesti tehdä sekä koneen takaa että molemmilta sivuilta.

Kanavien monipuolinen yhdistämismahdollisuus laitteeseen antaa suunnittelijalle hyvät vaihtoehdot koneen sijoittamiselle.

Energiatehokas ilmanvaihtokone

Vallox TSK Multi on ilmanvaihtokone jossa on > 80% hyötysuhteella varustettu ristivastavirta-lämmöntalteenottokenno. Integroidut tasavirtapuhaltimet pudottavat puhaltimien virrankulutuksen lähes puoleen verrattuna vastaavaan vaihtovirtapuhaltimeen.

  • Multi 50 – max. poistoilmamäärä 50 l/s 50 Pa – joka soveltuu pieniin asuntoihin
  • Multi 80 - max. Poistoilmamäärä 85 l/s 100 Pa- joka soveltuu keskisuuriin
  • ja suuriin asuntoihin.


Kesäaikaista tuloilman viilentämistä varten koneessa on moottoroitu kesäilmanvaihto toiminto eli lämmöntalteenoton ohitusjärjestelmä. Tuloilmavirta kulkee kahden suodattimen läpi joista toinen on ns. siitepölysuodatin (F7). Poistoilmapuolella on myös karkeasuodatin.

Talviaikaista tuloilman lämmittämistä varten kone voidaan varustaa sekä etulämmitys että jälkilämmityspatterilla.

Koneen säädin on 4-portainen Vallox SC –ohjain tai vaihtoehtoisesti kone voidaan liittää kaukovalvontaohjaukseen.

Käänteentekevä ilmanjakojärjestelmä

Vallox Blue Sky-ilmanjakojärjestelmä perustuu taipuisaan, pienikokoiseen ( ulko ø 75 mm) ilmanvaihtokanavaan joka on valmistettu elintarvikemuovista. Sisäpinta on sileä , antistaattinen ,mikrobisuojattu ja hygieeninen , ( puhtausluokka M1). Erikoisrakenteisen, sisäpinnan ansiosta kanavan painehävio on pieni ja rakenne tiivis.

Kanavan max. ilmamäärä on 8,3 l/s kun max. ilmannopeus on 3 m/s. Kahden rinnakkaisen kanavan ilmamäärä on max. 16,7 l/s .

Vallox Blue Sky- ilmanjakojärjestelmä muodostuu useimmiten neljästä pääkomponentista:

  • Kanaviston äänenvaimentimet sijoitetaan ilmanvaihtokoneen ja ilmanjakojärjestelmän välille. Äänenvaimentimien koko ja pituus määräytyy vaimennustarpeen mukaan.
  • Blue Sky – ilmanjakolaatikoita valmistetaan 3 kokoa, tarvittavien kanavalähtöjen lukumäärän mukaan. Ilmanjakolaatikko liitetään äänenvaimentimelta tulevaan runkokanavaan ja sen toisesta päästä tai sivulta lähtevät kanavat huonetiloihin.
  • Blue Sky – ilmanvaihtokanava jonka ulko ø on 75 mm ja sisä ø 63 mm. Kanava on taipuisa joten käyriä tai muutososia ei tarvita.
  • Blue Sky – venttiilin liitäntäosia on sekä suora että kulma mallia, jotka mahdollistavat venttiilin asennuksen joko huonetilan kattoon tai seinälle. Venttiilin liitäntäosaan kytketään 1-2 Blue Sky ilmanvaihtokanavaa tarvittavan ilmamäärän mukaan.

Lyhyempi asennusaika

Blue Sky muovikanavan katkaisuun ja käsittelyyn ei tarvita erikoistyökaluja. Kanavan katkaisu määrämittaan tapahtuu veitsellä tai sahalla. Lisäksi kaikki työvaiheet voidaan suorittaa sisällä asunnossa. Kanava yhdistetään jakolaattikkoon ja venttiilin liitäntäosaan tiivisteellisen pikaliitoksen avulla. Blue Sky kanava voidaan asentaa pienen halkaisijansa ja kanavan taipuisuuden ansiosta asunnon sisätiloihin, jolloin kanavan lämmöneristystarve minimoituu.

Se soveltuu asennettavaksi välipohjiin, väliseiniin ja yläpohjan eristeisiin sekä betoniseen välipohjaan kuten sähkö- ja vesijohtojen suojaputket sekä viemärit. Myös ontelolaattojen onteloita voidaan hyödyntää asennuspaikkoina.

Ulkoilman tuonti ilmanvaihtokoneelle sekä jäteilman ulosvienti tapahtuu asunnon ulkoseinästä erillisen läpivientiosan avulla.
 
Julkaistu
4.11.2009