Hyvä ennakkosuunnittelu kannattaa

Porvoolaiset Lalut ovat asuneet uutta energiapihiä taloaan noin vuoden. Ensin alakertaa, ja keväästä 2009 alkaen myös yläkertaa. – Yläkerran valmistuminen myöhästyi suunnitellusta, sillä päivätyön ohella rakentaminen oli lopulta aika hidasta ja rakennusprojekti lopulta aika pitkä. Mutta kun vihdoin pääsimme myös yläkertaan, se olikin sitten sitä hienompaa, Tero Lalu sanoo tyytyväisenä. Urakka on nyt pääosiltaan ohi ja perhe tyytyväinen.

– Meillä suunnitelmat ja kustannusarvio pitivät hyvin. Itse tehdessä pystyy hyvin seuraamaan molempia ja vaikuttamaan niiden toteutumiseen projektin edetessä. Hyvä etukäteissuunnittelu on kaiken a ja o, sillä mitä paremmin kaikki on ajateltu ja harkittu, sitä vähemmän tulee yllätyksiä. Meillä niitä ei tullut juuri lainkaan.

Porvoolaisten Pia ja Tero Lalun koti rakennusvaiheessa kesällä 2008.Porvoolaisten Pia ja Tero Lalun koti rakennusvaiheessa kesällä 2008.

Kustannusarvio piti hyvin

Lalujen rakennusprojekti pysyi kustannusarviossa, lainavaraa jäi jopa jäljelle. Tero Lalu antaa tälle kaksi selitystä: hyvä vastaava työnjohtaja ja kustannusten tarkka seuranta. Hyvä ennakkosuunnittelu on tärkeää, mutta ei vie minnekään ilman seurantaa.

– Vastaavalta työnjohtajalta saa vinkkejä ja neuvoja moneen pulmaan ja välttää kalliita virheitä. Meillä vastaava työnjohtaja teki arviot ja vertailut eri työvaiheista ja niiden kustannuksista. Niiden seuraaminen oli sitten helppoa ja pysyimme koko ajan mukana kustannusten kehittymisessä. Vastaavan työnjohtajan valinnassa ei kannata ensisijaisesti ajatella rahaa, vaan valita paras saatavilla olevista, Tero Lalu neuvoo.

– Oman työn osuus jäi lopulta ennakoitua pienemmäksi. Laskelmieni mukaan oman työn säästövaikutus oli noin 15 prosenttia. Emme yksinkertaisesti pystyneet enempään. Meillä oli selvä työnjako: minä olin mukana rakennustöissä ja vaimoni teki tasoitus- ja maalaustyöt sekä tapetoinnit. Minun työni jäi katseilta piiloon kun taas vaimon kädenjälki näkyy koko ajan.

Tuloksena mukava koti

Lalut ovat tyytyväisiä kotiinsa. Mitään isoja muutostarpeita he eivät ole keksineet. – Teimme jo suunnitteluvaiheessa välttämättömiä kompromisseja ja kukkaromme sanelemia valintoja. Keittiöön voisi aina haluta lisää neliöitä, ja olisihan se hienoa, jos se olisi lähempänä eteistä. Mutta rakentaminen vaan on kompromisseja, vähän kuin perhe-elämä muutenkin, Lalut toteavat.

– Rakennusprojektissa oppii kyllä valtavasti ja varmaan vanha totuus siitä, että toisen talon rakentaisi jo paljon sujuvammin, pitää paikkaansa. Me emme kyllä aio moiseen ryhtyä. Tämä talo on kotimme ja hyvä sellainen. Mutta jos rakentaisin uudelleen, pesisin kyllä laattojen saumat nopeammin. Nyt sain tehdä niiden takia ylimääräistä turhaa työtä, Tero Lalu harmittelee.
Laluilla lämmitystä ohjaavat huonetiloihin asennettavat Enston lattialämmitystermostaatit.Laluilla lämmitystä ohjaavat huonetiloihin asennettavat Enston lattialämmitystermostaatit.

Lämmityksen säätöjä vielä haetaan

– Lämmityksen kanssa ensimmäinen talvi on ollut vähän opiskelua ja säätöjen haeskelua. Sähkötoiminen lattialämmitys tuntuu todella mukavalta laatta- ja parkettilattialla, villasukkia meillä ei ole tarvinnut jalkoihin hakea. Olemme myös havainneet, että kun lattia on lämmin, lämpimän tuntu tulee vähemmälläkin lämmittämisellä.

– Olemme polttaneet varaavassa takassamme aika paljon puita. Selväksi on jo käynyt se, että tavalliset seinälle asennettavat lämmittimet reagoisivat nopeammin ja paremmin takan lisälämpöön, nyt lämpö nousee takkatulen seurauksena välillä turhan korkeaksi, 23-24 asteeseen.
Uskon kuitenkin, että lämmitystä säätämällä löydän hyvän ja toimivan ratkaisun ensi talvena. Lisänsä tähän tuo vielä ala- ja yläkerroksissa olevat ilmalämpöpumput, joita ei vielä ole käytetty.

– Seuraan tarkasti sähkölaskuani. 2008 elokuussa kun ei lämmitetty lainkaan, sähkölasku oli 80 euroa. Tähän asti kylmin kuukausi oli tammikuu, silloin sähkölasku oli 190 euroa. Summat ovat aika lailla ennakoimiamme . Koko totuutta sähkölaskut eivät vielä kerro, sillä olemme asuneet vain alakertaa, oikeat vertailut saan vasta ensi vuonna, Tero Lalu toteaa.

Lisätietoa lattialämmityksestä

Itse tekemällä tietää mitä saa

Lalujen yläkerran makuuhuoneissa on kiinnitetty erityistä huomiota äänieristävyyteen. Perheessä harrastetaan musiikkia ja jokaiselle on haluttu antaa mahdollisuus omanlaisensa musiikin kuuntelemiseen ja tekemiseen. Äänet eivät sekaannu tai häiritse muita. – Äänieristykseen olen kovin tyytyväinen. Stereoiden luukutus ei kuulu, siitä pitävät kaksinkertainen kipsilevytys, eristeet, kelluva lattia ja tiiviit ovet huolen. Rummut viemme kyllä autotalliin, kunhan se valmistuu.

– Makuuhuoneiden katossa meillä on Enston himmennettävät Jono-valaisimet tuomassa epäsuoraa valoa. Vaimoni löysi idean jostain sisutuslehdestä, ja olemme siihen kovin tyytyväisiä. Myös kodinhoitohuoneen, autotallin sekä varastojen valaistus on tehty Enston pyöreillä AVR-valaisimilla.

– Rankka projekti. Meillä ei oman kodin hankkimiseen ollut muuta tietä, oli tehtävä itse mahdollisimman paljon. Helpompaa olisi ollut tilata valmis talopaketti pihaan, mutta se myös olisi maksanut enemmän. Ihan heti en suosittele rakennusprojektia, jos perheessä on vaippaikäisiä, kuten meillä oli. Mutta toisaalta kun on mukana hankkeessa näinkin paljon, tietää tarkkaan mistä ja miten talo on tehty.
Enston himmennettävät Jono-valaisimet tuovat epäsuoraa valoa.Enston himmennettävät Jono-valaisimet tuovat epäsuoraa valoa.
 
Päivitetty
17.12.2009