• Etusivu
  • Rakentaminen

Rahoitus ja vakuutukset kuntoon ennen remontointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2011
20099_18719.jpg

Syksyllä katse kääntyy kesäasunnosta ja ulkotiloista kotiin, ja asunnon remontointi voi alkaa tuntua hyvältä idealta. Kun työhön on ryhdytty, remontti etenee ja valmistuu nopeasti, mutta ennen vasaraan tarttumista kannattaa istahtaa hetkeksi alas ja hoitaa rahoitus sekä vakuutukset kuntoon.

Kun asuntoa ryhdytään peruskorjaamaan, tärkeintä on suunnitella urakka kunnolla. Tapiola-ryhmän Arja Nissisen mukaan huolellisella suunnittelulla pystytään arvioimaan, kuinka paljon hanketta varten tarvitaan lainarahaa ja kuinka paljon siitä voi maksaa omilla säästöillä. "Hyvää suunnittelua tarvitaan, sillä viivästykset ja ikävät yllätykset kostautuvat aina rahan menona," hän toteaa.

Lisätietoa Tapiolan rahoitus- ja vakuutuspalveluista...

Oma työ arvioitava realistisesti

Vaiheittainen hankesuunnitelma ja kustannusarvio antavat hyvät eväät onnistumiselle. Näitä noudattamalla on helppo seurata sekä hankkeen toteutumista että siihen sitoutuneita kustannuksia. Tällä tavoin vältytään yllättäviltä kuluilta. Kustannusarviossa ei pidä vähätellä pieneltäkään tuntuvaa yksityiskohtaa, sillä esimerkiksi kylpyhuonesaneerauksen yhteydessä tehtävä putkiremontti lisää kustannuksia heti tuhansilla euroilla. Kuten sanonta kuuluu, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Tärkeä osa budjetin suunnittelua on oman työn arviointi. Ihmiset laskevat liikaa sen varaan, että he jaksavat painaa töitä yötä päivää ja apuna hyörivät vielä kaverit ja sukulaiset. Yleensä ensin loppuvat taidot, joskus jaksaminen.

"Oman työn osuutta ei saa yliarvioida. Se voi olla kustannusarviosta korkeintaan 10 prosenttia, mikäli rakentaja ei ole alan ammattilainen," Arja Nissinen sanoo.

Asunnon ostoa tai nykyisen peruskorjausta suunnittelevan on mahdollista saada lainaa hankkeen rahoittamiseen aina sataan prosenttiin asti. Tällöin on kuitenkin tarjottava lisävakuudeksi jotain muuta reaalivakuutta. Aina ei siis tarvitse olla omarahoitusosuutta, mutta jos ei ole käytettävissä muuta vakuutta kuin ostettava tai korjattava kohde, eikä se täysin riitä, omia varoja pitäisi olla vakuusvajeen verran.

20099_18720.jpg

Vakuutus voimassa myös remontoinnin aikana

Asunnon turvaksi otettava peruskotivakuutus on voimassa myös rakentamisen ja remontoinnin aikana. Kodin vakuutuksen perusturva kattaa niin palo-, ilkivalta, murto- kuin myrskyvahingot. Laajempi Kodin vakuutuksen turva kattaa myös rakennukseen kohdistuneet äkilliset ja odottamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja laiteviat. Rakenteilla olevalle rakennukselle suositeltavin vaihtoehto on aina laajan turvan tasoinen vakuutus.

"Myös työmaakopit ja talkootyöntekijöiden työkalut kuuluvat rikkoutumisvahinkoja lukuun ottamatta rakennuksen vakuutuksen piiriin 4000 euroon asti. Tavarat tulee aina laittaa lukittuun tilaan, vaikka mökkityömaa olisi sivummallakin. Varkausvahinkojen varalta omaisuus kannattaa merkitä, jolloin omaisuuden takaisin saamisen ja varkaiden kiinni jäämisen mahdollisuus kasvaa," tuotepäällikkö Matias Ruponen kertoo.

Myös remontointityöhön osallistuvat työntekijät pitäisi muistaa vakuuttaa, saavat he sitten palkkaa tai toimivat talkootyössä.

20099_18721.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Sisäkaton maalaus telalla
Sisäkaton maalaus
Sisäkaton maalauksella saa tilaan kuin tilaan aikaiseksi suuren muutoksen. Sisäkattoon ei useinkaan kiinnitä huomiota, jos se on neutraali, muuhun sisustukseen sopiva ja hyvässä kunnossa. Huonokuntoinen tai huonosti pinnoitettu katto sen sijaan pistää silmään. Ennen sisäkaton maalauksen aloittamista kannattaa tutustua katon maalaamisen perusohjeisiin ja maalaustyössä huomioon otettaviin asioihin.
201911_61362.jpg
Pimeät hinnat verkkokaupassa - Voimassa vain perjantaina
ERÄ Stala PL-3 postilaatikoitaErä Stalan PL-3 postilaatikoita pimeään hintaa ja VAIN 29.11.Uskomattoman edullisesti laadukas ja suomalaisia olosuhteita kestämään tehty ruostumaton Stalan PL-3 postilaatikko! Muotoilunsa ansiosta kansi pysyy tukevasti kiinni tuulisellakin säällä. Stalan PL-3 postilaatikossa on sarjoitettava Abloy-lukko, joten avainnippusi mahtuu, vaikka housun taskuun. Ruostumaton pinta pysyy kauniina auringonpaisteesta ja räntäsateesta huolimatta, eikä uuden muotoilunsa ansiosta täyty heti vaan posti pinoutuu kauniisti laatikon pohjalle.Pidä kiirettä! Saimme vain erän.
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lautarakenteisen seinän eristäminen?
Kysymys:Kyseessä on vanha talo, johon on laitettu asuinhuoneisiin sisäpuolinen lisäeristys. Eteinen ja kuisti on jätetty eristämättä. Eteisen ja kuistin ulkoseinät ovat lautaa ja sisäpuolella on maalattu kovalevy sekä välissä on tyhjä tila. Miten ja millä nämä seinät tulisi eristää?
20093_15539.jpg
Ikkunoiden asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
20086_11391.jpg
Muuttovalmis Kastelli Economy
Kastellin Economy-mallisto on edullinen omakotitalomallisto, jonka saa muutto- eli sisustusvalmiina. Rakentaja lupaa, että budjetti ja muuttopäivä pitävät – siksi kotimainen uutuusmallisto on turvallinen vaihtoehto vaikka ensikodin rakentajalle. Varmuus budjetin pitävyydestä korostuu entisestään taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton