Piha kuntoon pala palalta

Oikein valituilla pintamateriaaleilla on suuri merkitys paitsi pihan kestävyyden, myös viihtyisyyden kannalta. Hyvät pihakivet kestävät vaikka sata vuotta. Betonikivi on monikäyttöisenä ja pitkäikäisenä erinomainen materiaali. Pihan korjauksissa ja muutostöissä se voidaan purkaa ja asentaa taas paikalleen kätevästi. Pienehköt pinnat ovat myös helposti itse asennettavissa.

Betonikivetykset ja -laatat ovat erittäin hyvä keino lisätä pihan toimivuutta ja kauneutta. Se kasvattaa myös asuntojen arvoa. Kulkuväylät pysyvät siisteinä kovastakin käytöstä huolimatta. Kivetyltä pihalta kulkeutuu kengissä ja tassuissa sisätiloihin likaa huomattavasti vähemmän kuin vaikka kivituhkalla tai soralla päällystetyltä pihalta.

Lisätietoa Ruduksen betonikivistä

Vantaan hiekkaharjulaisen paritalon etupiha muuttui edustavaksi ja siistiksi viikonlopun aikana Ruduksen Kartano-laatalla ja reunalistoilla.Vantaan hiekkaharjulaisen paritalon etupiha muuttui edustavaksi ja siistiksi viikonlopun aikana Ruduksen Kartano-laatalla ja reunalistoilla.

Etupiha on talon käyntikortti

Pihakivetysten tekeminen kannattaa usein aloittaa pääsisäänkäynnin läheltä. Sisäänkäynti ja piha ovat rakennuksen käyntikortteja, eteisiä, jotka antavat katsojalle ensivaikutelman kokonaisuudesta. Hyvin hoidettu piha-alue nostaa heti rakennuksen arvoa.

Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevan paritalon asukkaat toteuttivat pitkän ja kapean etupihansa kivetyksen talkoilla.

Jukka ja Eila Reinikkalan sekä Esa Kyötikin ja Riitta Jalkasen vuonna 1989 valmistuneen paritalon etupiha on kooltaan 50 m². Parkkipaikka on sataneliöinen, toinen takapihoista 50 ja toinen 75 m². – Uudistimme oman takapihamme kokonaan muuttaessamme vuonna 2005. Takapihallemme laitettiin laatoitettu terassi, uusi tuija-aita ja siirtonurmikko, Jukka Reinikkala kertoo.

Kumpikin pariskunta tunnustautuu pihaihmisiksi, joten miellyttävällä ympäristöllä on suuri merkitys ja he ovat olleet valmiita siihen myös panostamaan, pikku hiljaa. – Jo ensimmäisessä taloyhtiön kokouksessa päätimme tehdä talonmaalausprojektin seuraavana kesänä. Sitä seuraavana kesänä teimme uuden aidan vanhan tilalle takapihojen välille, Jukka Reinikkala muistelee.

Tämän kesän projektina oli etupihan laatoitus. – Hiekkakäytävältä tuli hiekkaa kenkien mukana sisälle paljon. Halusimme etupihastamme myös näyttävämmän ja edustavamman näköisen, Reinikkala selvittää.
Reinikkalat olivat käyttäneet takapihansa terassin laatoittamiseen Ruduksen Kartano-laattaa ja olivat olleet siihen tyytyväisiä. – Vinkkejä haimme netistä, Ruduksen Kivikaupasta (www.kivikauppa.fi). Päädyimme toteuttamaan myös etupihan harmaalla Kartano-laatalla ja reunalistoilla, Jukka Reinikkala kertoo.

Pohjatyöt tehtiin huolella. Kallistukset tarkastettiin, jotta vesi virtaisi talosta pois- päin. Pihakivet asennettiin asennushiekan päälle.Pohjatyöt tehtiin huolella. Kallistukset tarkastettiin, jotta vesi virtaisi talosta pois- päin. Pihakivet asennettiin asennushiekan päälle.
Istutusten ja kivetyksen väli viimeisteltiin reunalistoilla.Istutusten ja kivetyksen väli viimeisteltiin reunalistoilla.

Huolella tehty ja suunniteltu

– Tuotteet tilasimme kotiin toimitettuna ja ne tulivatkin mutkattomasti perille. Laatoituksen toteutimme talkoohengellä. Projektiin kului yksi viikonloppu. Pohjatyöt teimme huolella asennushiekkaa käyttäen, jotta laatoituksesta tulee tasainen ja pysyvä. Vuokrasimme täryn, jotta saimme pohjan kovaksi. Huomioimme myös kaadon, jotta vesi valuu talosta poispäin.

– Projekti sujui hyvin, vaikka työ oli välillä raskastakin eli illalla kyllä tuntui lihaksissa että on jotain tehnyt. Kivitavaraahan tuli siirreltyä yli kuuden tonnin painosta!

– Reunalistaa päätimmekin laittaa hieman enemmän ja kävimme lauantaina hakemassa sitä lisää Ruduksen Tuusulan pisteestä, jossa saimme erittäin hyvää palvelua.

Vaikka pariskunnat olivatkin etukäteen suunnitelleet sekä laatoituksen ulkonäön että työn kulun huolellisesti, laatat pääsivät loppumaan kesken, sillä nälkä kasvoi syödessä. – Olimme suunnitelleet että teemme laatoituksesta viisirivisen, mutta työt aloitettuamme totesimme, että kuusirivinen onkin parempi. Haimme siksi maanantaina vielä lisää kiviä ja jatkoimme työtä muutaman tunnin illalla, Jukka Reinikkala kertoo.

Lopputulokseen kaikki ovat olleet tyytyväisiä. – Ensi kesäksi olemme jo suunnitelleet uutta projektia eli tarkoituksena on joko laatoittaa tai asfaltoida parkkipaikka.

Pihakiveä moneen tarkoitukseen

Pihakivet ja -laatat sopivat pihakäytävien ja polkujen sekä oleskelu- ja grillialueen sekä pihateiden, autotallin edustan, auton kääntöpaikan tai pysäköintialueen, päällystämiseen. - Eri väreillä, muodoilla ja kokovaihtoehdoilla on helppo luoda paitsi vaihtelevaa pintaa, myös esimerkiksi ohjata kulkua tai erottaa tiloja toiminnallisesti toisistaan. Vaihteleva struktuuri tuo myös elävyyttä laajoille kivetyille alueille, toteaa Ruduksen pihakivien myyntipäällikkö Anette Patterson.

Ahtailla kaupunkitonteilla koko pihan päällystäminen modernilla betonikivellä voi olla hyvinkin järkevä ratkaisu. Haluttu kasvillisuus istutetaan istutusaltaisiin ja ruukkuihin. Miljöö on yhtenäinen ja pelkistetyn tyylikäs.

Sopivia muotokiviä on esimerkiksi seinän viereiseen laatoitukseen ja pihakaivojen reunustamiseen. Sadeveden ohjaukseen on omat kourumaiset kivituotteensa. Kivetyksellä voi rakentaa myös pihamuureja, reunustaa kukkapenkkejä tai suihkulähteitä. Kivipäällysteiset portaat ovat turvalliset kulkea, sillä ne ovat tukevat ja helpot pitää puhtaana.

Kivetys on myös erittäin ekologinen ja taloudellinen ratkaisu. Jos pihaa korjataan vastaisuudessa, kivetys voidaan kätevästi purkaa pois ja asentaa jälleen takaisin.

Parhaiten erilaisiin pihakivivaihtoehtoihin pääsee tutustumaan Rudus Betonituotteen Tuusulan Ristikiven tehtaanmyymälän lähes 800 neliön näyttelyalueella, jolle on rakennettu erilaisia teemapihoja. Näyttelypihaan voi käydä tutustumassa milloin vain. Sen osoite on Ristikiventie 2, Tuusula.

Pihakivet voi myös ostaa sähköisesti. Rudus Betonituotteen verkkokauppa, www.ruduskivikauppa.fi, vapauttaa piharakentajan myymälöiden tungoksesta. Pihasuunnittelua voi tehdä rauhassa omatoimisesti tai yhdessä ammattisuunnittelijan kanssa paikan päällä mittailemalla, käyttäen Internetistä saatavaa tietoa sekä esitteitä ja tilata sitten ostokset verkkokaupasta kotipihalle toimitettuna.

Postissa ostos ei sentään kotipihalle saavu. Pihakivitoimitukset hoitaa tilaajaa lähinnä oleva Rudus Betonituotteen tehdas. Toimitusajat ovat lyhyet: tilatut kivet tulevat kotipihalle jopa seitsemän työpäivän kuluessa.

– Sunnuntai-iltana otimme hyvin menneen projektin kunniaksi shampanjat ja kastoimme etupihan käyttöön, Jukka Reinikkala kertoo. Jukka on kameran takana, kuvassa Riitta Jalkanen, Esa Kyötikki sekä Eila Reinikkala.– Sunnuntai-iltana otimme hyvin menneen projektin kunniaksi shampanjat ja kastoimme etupihan käyttöön, Jukka Reinikkala kertoo. Jukka on kameran takana, kuvassa Riitta Jalkanen, Esa Kyötikki sekä Eila Reinikkala.
 
Päivitetty
28.8.2009