Etäohjattava kakkosasunto nousee Porvoon Ilolaan

Helsinkiläiset Johanna ja Juhani rakentavat itselleen etäohjattavaa kakkoskotia Porvoon Ilolaan. Nuorelle parille on tärkeää saada energiatehokas ja hyvin toimiva kakkosasunto, josta ei tarvitse kantaa huolta. Rakennuksen sähkölämmitystä ohjataan ja valvotaan Enston ECO600-ohjauslaitteella.
– Kakkoskotimme on täällä metsän siimeksessä, lähimpään naapuriin on puolisen kilometriä. On helpottavaa tietää, että ECO600 vahtii täällä puolestamme ja ilmoittaa heti mahdollisista ongelmista. Saimme vinkin laitteesta sähkösuunnittelijaltamme ja innostuimme heti. ECO 600 tuntui vastaavan hyvin tarpeisiimme, Juhani selittää laitteen valintaa.

– Laitteen avulla ohjaamme lämmitystä toimimaan aina halutulla tavalla, ja niinpä voimme saapua valmiiksi lämpimään kakkoskotiin, mutta emme lämmitä kuitenkaan turhaan, Johanna ja Juhani kertovat.

Lisätietoa energiatehokkaasta lämmittämisestä

Lisätietoa lämmittimistä
ECO600-ohjauslaite vähentää huolia ja alentaa lämmityskustannuksia vahvimalla kakkoskodin toimintoja. Apu on tarpeen, kun lähimpään naapuriin on puolisen kilometriä.ECO600-ohjauslaite vähentää huolia ja alentaa lämmityskustannuksia vahvimalla kakkoskodin toimintoja. Apu on tarpeen, kun lähimpään naapuriin on puolisen kilometriä.

Tavoitteena kestävät valinnat

Lämmitysjärjestelmäksi valikoitui sähkölämmitys pitkän ja huolellisen harkinnan tuloksena.
– Tutkimme paljon eri vaihtoehtoja. Olemme etsineet energiatehokkaita ja kestävää kehitystä edistäviä ratkaisuja tässä omassa projektissamme. Uskomme, että hyvät asiat tarvitsevat meidän jokaisen panosta, ja halusimme olla osaltamme tekemässä ympäristöäkin ajatellen järkeviä valintoja, nuoret kertovat.

– Valitsimme talopakettiimme kolminkertaiset ikkunalasit sekä ylä-ja alapohjaan paksummat eristeet. Nämä tietysti nostivat talopaketin hintaa, mutta tuntuvat sitten myöhemmin alhaisempina jokapäiväisinä käyttökustannuksina. Varaava takka hoitaa osan lämmityksestä ja lämmön talteenotto estää lämmön karkaamisen ulos. Näiden valintojen jälkeen olikin sitten jo helppoa valita sähkölämmitys, varsinkin kun jouduimme joka tapauksessa vetämään sähköt tontillemme jo rakentamistakin varten.

– Sähkölämmitys on mielestämme edullinen, varma ja helppo. Ja energiatehokas, Johanna toteaa yksiselitteisesti.

Lämmön talteenotto ja sähkölämmitys pelaavat yhteen

- Uusiutuvat energiamuodot, kuten aurinkolämpö, tuulienergia tai maalämpö karsiutuivat korkeiden investointikustannustensa ja niihin liittyvien epävarmuustekijöiden takia, vaikka ne kyllä meitä aluksi kovasti kiinnostivat. Päädyimme kuitenkin sähkölämmitykseen, sillä se on energiatehokas ja helppo lämmitystapa. Sähkölämmitys reagoi hyvin juuri takan lämpöön, ja uskon meidän käyttävän täällä paljon takkaa lämmittämiseen. Puita tontilla riittää, jo nyt valmiita klapeja on runsaasti odottamassa. Sähkölämmitys pelaa hyvin myös lämmön talteenoton kanssa ja säästää selvästi energiaa, Juhani kertoo.

– Meille tulee tänne ihan tavalliset Enston sähkölämmittimet ja ECO600 ohjaa niiden toimintaa. Makuuhuoneisiin tulee tutut Taso-lämmittimet, olohuoneisiin korkeiden ikkunoiden alle matalat Lista-lämmittimet. Pohjakerroksen varastotilaan laitamme roiskesuojatun Roti-lämmittimen.

Haasteena hirsien koloukset

– Vesikiertoista lattialämmitystä emme halunneet hirsitaloomme pesutiloja lukuun ottamatta ja sähköinen lattialämmitys puulattiassa tuntui myös vähän vaikealta. Sähkölämmittimien energiatehokkuus myös viehätti meitä, niissä energia muuttuu täysin hyödynnettäväksi lämmöksi. Näistä syistä päädyimme lämmittimiin, niistä kun ei takuusti tule puulattian kanssa ongelmia. Sähköistyksen tekeminen hirsitaloon olikin sitten vähän haasteellisempi juttu! Hyvin siitä putkituksesta kuitenkin selvittiin, kun poraukset suunniteltiin huolella, Juhani muistelee viimekesän urakkaa.

Lämmittimien johdotukset ja muu sähköistys vedettiin pääosin lattian alla ja tuotiin ylös koloamalla 2-3 hirsikertaa. Pintavetoja ei tarkka Johanna halunnut hirsiseinien ulkonäköä pilaamaan.

Kakkoskodin pinta-ala on hulppeat 165 neliötä. Asumisen tilat ovat yhdessä kerroksessa, kerrosala on 100 neliötä. Alakerrassa on keittiö-olohuone ja kaksi makuuhuonetta sekä saunatilat, toisessa kerroksessa on parvitilaa. Rakennusta ympäröivät terassit, joilla voi nauttia auringosta sekä ympäröivästä luonnosta koko päivän ajan.

Itse tehtyä tarkkuutta
Pariskunta on rakentanut kakkoskotiaan nyt noin vuoden ajan. Hirsirunko toimitettiin keväällä 2008 ja viime kesä tehtiin perustuksia ja hirsirunko valmiiksi. Sydäntalvella ei työmaalla tapahtunut juuri mitään, silloin vedettiin henkeä ja ladattiin akkuja. Johanna ja Juhani ovat itse tehneet lähes kaiken sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta. Ne on jätetty ammattilaisille.

– Olen itse rakennusalalla töissä, joten tämä on tuttua työtä. Talkooapua olemme kyllä saaneet kiitettävästi, hirsirungon pystyttämisessä ja muutenkin. Kun tekee itselle, tietää aina mitä on saamassa. Täällä ei laadusta tingitä, kun me molemmat tarkastelemme työn jälkeä, Juhani virnistää.
Halusimme energiateohkkaan sähkölämmityksen, sillä se reagoi hyvin vaikkapa takan lämpöön, Juhani selittää. Ilolan kakkoskotiin tulee Enston tavalliset sähkölämmittimet.Halusimme energiateohkkaan sähkölämmityksen, sillä se reagoi hyvin vaikkapa takan lämpöön, Juhani selittää. Ilolan kakkoskotiin tulee Enston tavalliset sähkölämmittimet.

Puuhaa riittää

Ilolan alueella radonkaasut ovat tuttu ongelma. Siksi Johanna ja Juhani halusivat ehdottomasti tuulettuvan pohjarakenteen. Oman kaivon vesi on tarkoitus tutkia vielä huolellisesti.

– Halusimme rakennuksen kalliolle korkeimpaan kohtaan, ja kallio osuikin hienosti juuri rakennuksen alle. Mutta korkeuseroa pilariperustuksiin tuli kaikkiaan noin 160 senttiä. Näin ollen saimme hienosti varastotilaa talon alle, Juhani iloitsee suunnitellen mönkijän sijoittamista.

– Olemme alle tunnissa kotoa Helsingistä täällä. Etsimme nimenomaan maapaikkaa, johon pääsemme nopeasti ja helposti. Yllättävää on oikeastaan se, että tänne pääsemme helposti myös julkisilla liikennevälineillä – linja-auto pysähtyy tienhaaramme ihan vieressä. Hyvä bonus, Johanna kertoo tyytyväisenä.

Johannan ja Juhanin 5 000 neliön tontti on kaunista metsämaastoa. Alueella on pieni lampi, järven rantaan on alle kilometrin matka. Polun raivaaminen leveämmäksi on tulevien kesien ohjelmassa. Kuten huvimaja, pihaterassi, kesäkeittiö – suunnitelmia parilla riittää.
 
Päivitetty
2.9.2009