• Etusivu
  • Rakentaminen

Maarakentaminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20098_18295.jpg

Ote päiväkirjasta: kevät 2009

Kun vanhasta talosta oli muistona tontilla pieni kuoppa vain, urakoitsijamme alkoi kaivaa tulevan
talon paikkaa.

Siinä se nyt oli, vanhan talon kellarin kuoppa. Eipä ollut hääppöinen. Pitkälti juuri valmiiseen kellarin kuoppaan perustui valintamme uuden talon kellariperustuksesta. Ajattelimme, että eipä kyseinen perustus suhteessa juuri sen kalliimmaksi tulisi kuin perustus ilman kellaria; pitäisihän uuden talon alla kellarista jäänyt kuoppa täyttää, ja käsityksemme mukaan maantäytöt eivät myöskään ole erityisen edullista puuhaa. Nythän tontilla olisi jo valmiina kuoppa, jota joutuisimme enää vähän syventämään ja leventämään. En tiedä, oliko tämä lähtökohta myös rakennuslupaviraston näkemykseen vai mikä, mutta rakennuslupakäsittelyn aikana tiedusteluumme rakentaakin piirustuksista poiketen talo ilman kellaria vastattiin kerta toisensa jälkeen kieltävästi.

Lopulta kävi niin, että kuopan syventämistä ja leventämistä ei tehty ihan vähääkään, vaan montusta tuli valtava.

Auto- vai uimahalli?

Kellarille paikkaa tehtäessä tuntui, että kaivaminen ja kuormien kuljettaminen ei lopu koskaan. Lopulta tontiltamme kuljetettiin pois yhteensä 68 kuormaa maata. Mielestämme tämä oli käsittämätön määrä. Siinä sai urakoitsijamme kaivaa ja ajaa kuormia tauotta päivät pitkät. Naapurit kävivät ihmettelemässä, että "tuleeko tuohon auto- vai uimahalli"?

20098_18306.jpg

Emme kuitenkaan ole pahoillamme siitä, että kellari tulee nyt tehtyä. Onhan meillä sitten runsaasti varasto- ja harrastustilaa sekä myöhemmin mahdollisuus ottaa tarvittaessa koko kellari asuinkäyttöön helposti. Toistaiseksi ei synny myöskään lämmityskustannuksia kellarin osalta, sillä etuosassa olevaa pientä teknistä tilaa lukuun ottamatta kellari jää kylmäksi tilaksi. Pienellä tontilla erilliselle isolle varastolle ei olisi tilaakaan. Lisäksi kellarin ansiosta tulevalla autokatos- sekä sen yhteydessä pienellä varastorakennuksella ei ole nyt kiirettä.

Räjäytettävä kallio.
Räjäytettävä kallio.
Ainoa puu jota ei tarvinnut kaataa.
Ainoa puu jota ei tarvinnut kaataa.

Maat mullaksi

Onnea oli myös mukana, kun aloimme kartoittaa, minne pois kuljetettavat maat olisi edullisinta viedä. Kun emme saaneet tietää yhtään maantäyttöä tarvitsevaa rakennuskohdetta, tiedustelimme eräältä yritykseltä, voisivatko he ottaa vastaan maat. Yritys valmistaa ja myy multaa. Sieltä vastattiin, että ottavat vastaan, mikäli maa oli kriteerit täyttävää, hiekkapitoista ainesta; savimaat joutuisimme viemään maksulliselle maankaatopaikalle. Koska emme itse osanneet kuvailla maan laatua ja kerroimme, mitä maaperätutkimuksessa luki, kyseisen yrityksen edustaja tuli parin tunnin kuluttua itse katsomaan. Vastauksena oli, että "maa on ensiluokkaista"! Näin säästyimme kaatopaikkamaksuilta kokonaan.

Kallion räjäytys

Jo maaperätutkimuksessa kävi ilmi, että tontin oikeassa reunassa oleva kallio yltää kellarirakenteisiin saakka. Olimme siis varautuneet räjäytystöihin. Alustava arvio oli noin puolen metrin siivu koko talon oikean kyljen pituudelta. Mutta kuten arvata saattaa, sitä olikin paljon enemmän. Mitä syvemmälle montun reunaa kaivettiin, sitä enemmän kallio työntyi taloon päin.

20098_18304.jpg

Räjäytystyöurakoitsijan työn lisäksi jouduimme ostamaan palvelun, joka hoitaisi lähitalojen katselmoinnit ennen räjäytystyötä ja sen jälkeen sekä tärinämittaukset. Itse olin eniten kauhuissani kahden naapurimme välisestä ehkä joskus 1900-luvun alussa tehdystä kiviaidasta. Aita seisoi korkealla kalliolla, huomattavan paljon ylempänä alanaapuritalon kattoa. Urakoitsijan mukaan kiviaidan sortumista ei kuitenkaan tarvinnut pelätä. Jo lähitalojen takia räjäytys tultaisiin tekemään useilla pienillä paukuilla.

20098_18305.jpg

Talot tarkastettiin ja tärinämittarit kiinnitettiin naapuritalojen kellarikerrokseen tai kivijalkaan. Urakka kokonaisuudessaan oli valmis vajaassa kahdessa päivässä ja sujui ilman ongelmia. Kalliosta irtosi kiveä kahdeksan kuormaa. Rudus Kierrätyksen Länsisalmen toimipiste otti kivet vastaan ja murskasi niistä hienompaa kiviainesta.

Projektin vaiheet

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton