Paranna kotisi lämmöneristystä
- Helppo ja nopea sisäpuolinen lisälämmöneristys

Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.

 

Lisalammoneristys_Remonttilevy

1. Lisälämmöneristys vanhan rakenteen päälle

Tässä vaihtoehdossa tehoton lämmöneristys ja huonosti ilmanpitävä seinä- tai kattorakenne lisälämmöneristetään sisäpuolelle vanhan rakenteen päälle. Eristelevynä käytetään Kingspan Therma TW56 Anselmia (30 mm paksu eriste, johon on liimattu valmiiksi kiinni 9 mm:n reunaohennettu kipsilevy).

Lisälämmöneristyksellä saadaan erittäin nopeasti ja edullisesti tuntuvaa säästöä energiankulutuksessa, koska ratkaisu parantaa sekä rakenteen lämmöneristystä että ilmanpitävyyttä. Esimerkiksi tyypillisessä purueristeisessä rintamamiestalon seinässä tällä menetelmällä voidaan seinän lämmöneristävyys tuplata ja ilmanvuotoluku laskea paremmalle tasolle kuin monessa uudessa rakennuksessa.

lisalammoneristys_leikkauskuva

Kun lisälämmöneristys tehdään sisäpuolelta:

 • Vältytään julkisivun purku- ja kunnostustöiltä.
 • Rakenteiden paksuus ei kasva ulospäin: ei vaadi sokkelin ja räystäsrakenteiden leventämisiä. Myöskään ikkunoita ei tarvitse uusia / siirtää.
 • Ei vaadi erillistä lisärunkoa, vaan levyt voidaan kiinnittää suoraan vanhan rakenteen päälle.
 • Kingspan -lämmöneristeillä eristettäessä on kaikki samassa paketissa: ei vaadi höyrynsulkua eikä erillistä tuulensuojalevyä.
 • Kun eristelevy on kiinnitetty, voidaan aloittaa seinän pinnoitustyöt

2. Eristeiden vaihto peruskorjauksen yhteydessä

Peruskorjauksessa talon seinä-, katto- ja lattiarakenteet avataan ja niihin vaihdetaan eristeet.
Puurunkoisessa talossa tämä tarkoittaa Kingspan Therma TP10 -eristeiden asentamista rungon väliin sekä yhtenäiseksi kerrokseksi joko sisä- tai ulkopuolelle. Lisäksi talon ikkunat ja ovet vaihdetaan tai kunnostetaan, sekä taloon järjestetään koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla.

Kingspan -eristeiden ansiosta talon rakenteet pysyvät ohuina, tilaa säästyy ja samalla vanhan arvokkaan rakennuksen arkkitehtuuri pysyy muuttumattomana. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että korjauksen yhteydessä rakenteisiin kannattaa laittaa niin paksu kerros Kingspan Therma -lämmöneristettä kuin suinkin mahdollista. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvin energiaa säästävä ratkaisu. Kingspan -eristeiden kanssa ei tarvita erillistä tuulensuoja- tai höyrynsulkuratkaisua.

 

lisalammoneristys_Taloon_1920x1080

3. Vanhasta talosta matalaenergiarakennus

Vanhasta talosta voidaan korjata matalaenergiatalo samaan tapaan kuin täydellisessä peruskorjauksessa, mutta paksummilla Kingspan -eristekerroksilla ja vaihtamalla ikkunat ja ovet matalaenergiatasoisiksi. Lisäksi valitaan ilmanvaihtolaite, jonka lämmöntalteenoton hyötysuhde on mahdollisimman hyvä. Ohjeellisesti voidaan sanoa, että esimerkiksi seinissä matalaenergiavaatimukset täyttyvät jo 150 mm paksulla Kingspan -eristekerroksella.

Vaipan lämmöneristävyyden parantaminen merkitsee tehokkaampaa lämmöneristämistä paksummilla rakennekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisäksi mahdolliset kylmäsillat korvataan paremmilla rakenneratkaisuilla. Ikkunoiden ja ovien kriittisiä kohtia ovat usein karmin ja seinärakenteen sekä karmin ja puitteen liitokset, joiden tiiviyttä parantamalla koko rakenteen lämmöneristävyys paranee. Ikkunan lasiosan lämmöneristävyyttä voidaan parantaa esimerkiksi lisälaseilla, pinnoituksella ja umpiolasielementeillä.

Lämpöhäviöitä voidaan pienentää:

 • Parantamalla rakennuksen vaipan lämmöneristystä ja sen toimintaa.
 • Lisäämällä vaipan ilmanpitävyyttä eli tiiviyttä.
 • Lisäämällä ikkunoiden ja ovien lämmöneristystä sekä tiiviyttä.
 • Järjestämällä rakennukseen hallittu ilmanvaihto.
 • Ottamalla talteen ilmanvaihdon poistoilman lämpö.

Minkä ikäistä taloa olet kunnostamassa?

Pientaloratkaisut aikakauden mukaan: katso mikä lisälämmöneristys sopii kotiisi


Kingspan ThermaTM -eristeiden ominaisuudet:

 • Ohuilla rakenteilla erinomainen lämmöneristävyys
 • Kosteus- ja paloteknisesti turvalliset rakenteet
 • Tilaa ja kustannuksia säästävä
 • Helppo ja nopea asentaa ja työstää
 • Eristeet eivät vety, kutistu, lahoa tai homehdu ja oikein asennettuna eristeiden lämmöneristyskyky säilyy pitkään rakennuksen elinkaaressa.
 • Tuotteet on luokiteltu rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1-päästöluokkaan.
 • Kotimaisia CE-merkittyjä laatutuotteita kymmenen vuoden takuulla.
 
Julkaistu
11.8.2022