Pihakoulu 2.1 Pihakiveyksen asennus

Onnistuneessa pihakivien asennuksessa valitusta kivestä riippumatta on lähtökohtana kunnollisten pohjatöiden tekeminen. Kun pohja on kunnolla tehty, niin valmistajan ohjeen ja valitun ladontamallin noudattamisella päästään hyvään, kestävään ja näyttävään lopputulokseen.

Asennuspaikan maaperä

Vanhaan, routimattomaan pihaan pohjatöiksi saattaa riittää pelkkä asennushiekan levittäminen, mutta usein pohjamaan suoruus tai haluttu kallistus täytyy ensin varmistaa ja tarvittaessa muotoilla. Kallistusten tulee aina olla rakennuksista poispäin. Kallistukseksi riittää n. 2 cm:n kallistus metriä kohti. Jos kiveys liittyy muihin olemassa oleviin pintoihin (esim. toiseen kiveykseen tai asfalttiin) pitää valmiin pinnan korkeudet suunnitella ja mitata erittäin huolellisesti.

Uutta pihan pinnoitusta rakennettaessa routimattoman perusmaan päälle levitetään n. 20 cm soraa tai sepeliä (raekoko 0-16 mm), joka tiivistetään ja sen päälle levitetään asennushiekkaa n. 3 cm kerros. Routivalle maaperälle rakennettaessa pohjatyöt alkavat joko routivan maaperän salaojituksella ja/tai routaeristyksellä, jolloin maata poistetaan vähintään 50 cm kerros. Salaojat ja routaeristeet ja peitetään sorakerroksella, jonka paksuus on n. 40 cm. Maa tiivistetään ja tasataan huolellisesti. Tasatun pohjan päälle levitetään n. 3 cm:n kerros asennushiekkaa.

Pihakivien asennus
Asennustapa voi vaihdella valitusta kivestä riippuen, mutta useimmissa tapauksissa asennus alkaa asennushiekan levityksellä. Asennushiekalla...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
19.8.2009