• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu osa 13 - Puu piharakentamisessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2014
201412_41845.jpg

Puu sopii erinomaisesti piharakentamisen materiaaliksi. Sitä on helppo työstää ja käsitellä. Puu on lämmin materiaali, luonnonmukainen ja miellyttävä kosketella. Rakenteellisesti oikein toteutettuna ja tarkoituksenmukaisen puumateriaalin valitsemalla puurakenteet ovat ulkokäytössäkin erittäin pitkäikäisiä. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan. Puulla tehtyjä rakenteita ja tuotteita voi myös helposti jälkikäteen kunnostaa.

Ulkokäytön rasitukset ja niihin varautuminen

Ulkokäytössä puu joutuu alttiiksi erityisesti kosteudelle ja auringon ultraviolettisäteilylle. Piharakenteiden perustuksissa se joutuu kosketuksiin myös maan ja betonin kanssa. Näiden tekijöiden huomioiminen ja ehkäiseminen on tärkeää. Ratkaisuna ovat kosteutta kestävien puumateriaalien valinta sekä pintakäsittely

Jatkuvasti kosteudelle alttiisiin rakenteisiin soveltuvat puumateriaalit

Oikein pintakäsiteltynä tavallinen puutavara soveltuu piha- ja puutarharakentamiseen, etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä. Männyn sydänpuu on luontaisesti lahonkestävää. Kun rakenne on jatkuvasti alttiina säärasituksille, erityisesti kattamattomissa kohteissa, kuten avoterasseissa, kannattaa käyttää painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä puutavaraa. Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara

201412_41846.jpg

Painekyllästetty puutavara

Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Tällainen puutavara kestää selvästi käsittelemätöntä puuta kauemmin olosuhteissa, joissa kohde on suorassa maa- ja vesikosketuksessa. Painekyllästettyä puutavaraa on sekä vihreänä että ruskeana. Painekyllästetyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä.

Lämpökäsitelty puutavara

Lämpökäsittely perustuu korkeaan lämpötilaan ja vesihöyryn käyttöön. Siinä puusta poistuu lahottajasienten ravintonaan käyttämiä aineita, mikä parantaa puun lahonkesto-ominaisuuksia selvästi verrattaessa käsittelemättömään puuhun. Lämpökäsittely parantaa lisäksi puun mittapysyvyyttä ja poistaa puusta pihkan, mikä helpottaa pintakäsittelyä. Lämpöpuu on läpivärjäytynyt ruskeaksi. Lämpökäsitellyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä ja kuusta.

Lisätietoa lämpökäsitellystä puusta…

Lehtikuusi

Siperian lehtikuusen sisältämien uuteaineiden määrä ja laatu tekevät siitä luontaisesti lahonkestävää. Lisäksi se kestää hyvin kosteuden ja kuivuuden vaihteluja. Nämä ominaisuudet tukevat lehtikuusen käyttöä erityisesti ulkotiloissa, ulkoverhoilussa sekä esimerkiksi terasseissa, puutarhakalusteissa ja laitureissa.

Väriltään lehtikuusi on ruskea tai punaruskea, ei kellertävä kuten kuusi tai koivu. Puuaineen tunnusomaisia piirteitä ovat voimakkaasti kehittyneet sydän- ja kesäpuuosa. Ulkona puun väri harmaantuu vuosien saatossa, mutta lehtikuusi saadaan pysymään kauniin ruskeana UV-suojaavilla pintakäsittelyaineilla. Puun pihkaisuuden takia pintakäsittelyaineiden kuivuminen on normaalia hitaampaa.

Lehtikuusta on helppo työstää käsin tai koneella. Oksat ovat kuitenkin kovia ja usein hauraita. Ruuvit pitävät erinomaisesti, mutta naulattaessa on syytä noudattaa varovaisuutta puun helpon halkeavuuden takia. Kiinnittämisessä suositellaan esiporausta ja isokantaisia rst-ruuveja.

Lehtikuusi soveltuu ulkotiloihin.
Lehtikuusi soveltuu ulkotiloihin.

Pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Ilman, maalin sekä maalattavan pinnan tulee olla vähintään + 5°C ilman suhteellisen kosteuden ollessa alle 80 % pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakenteissa käytetty puu on riittävän kuivaa pintakäsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa käsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.

Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä. Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintoihin, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa. Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pinta-käsittelyaineella asennuksen jälkeen.

Kiinnitys

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Tartu ideoihin

Käytä koko terassi hyödyksi. Pienen puutarhan voi sijoittaa vaikka seinustalle.
Käytä koko terassi hyödyksi. Pienen puutarhan voi sijoittaa vaikka seinustalle.
Tee pihallesi vaikka viihtyisä laavu, jossa viettää aikaa koko perheen kanssa.
Tee pihallesi vaikka viihtyisä laavu, jossa viettää aikaa koko perheen kanssa.
Valitse oikeanlainen käsittely eri pintoihin.
Valitse oikeanlainen käsittely eri pintoihin.
Valkoinen väri on raikas.
Valkoinen väri on raikas.

Puu soveltuu lisäksi terassien ja aitojen rakentamiseen ja siitä voi nikkaroida myös kukkalaatikoita ja kukkapöytiä ulos.
Tee Se Itse - Kukkapöytä...

Muita aiheeseen liittyviä linkkejä:

Puukoulun muut osat…

Tutustu Tee Se Itse –ohjeisiin ja ideoihin…
Lisätietoa puusta ja puutuotteista…

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20128_31942.jpg
Sään vuoksi ei enää hermoilla
Iso talo rinnetontilla kolmessa tasossa antaa mahtavat puitteet myös terassielämälle. Espoolainen perhe teki perusteellisen remontin vuonna 2009. Sen yhteydessä vanha terassi purettiin, teetettiin uudet piirustukset, terassia laajennettiin ja osa lasitettiin.Lue lisää lasiterasseistaJätä yhteydenottopyyntö
20194_57243.jpg
Säästä - Kerää lämpösi maasta
Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Kun hyödynnetään ilmaiseksi maaperään varastoitunutta energiaa optimaalisella tavalla, saadaan lämpöä ja käyttövettä varmasti ja edullisesti.Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Varsinkin meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa ympäristöön ja talon arvoon.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpitovastuun siirtäminen ylläpito-organisaatiolle
Toimenpiteet:Rakennuksen ylläpitovastuu siirtyy tilaajan ylläpito-organisaatiolle vastaanottotarkastuksesta.Vastuuhenkilöt:Valvojat, projektipäällikkö, isännöitsijä tai huollon johtaja.Dokumentit:VastaanottotarkastuspöytäkirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20194_57521.jpg
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta
MonoRoc -paksurappauseristejärjestelmällä kaunis, kestävä ja energiatehokas julkisivuIlmastonmuutos lisää Suomessa julkisivuja rasittavia voimakkaita sateita ja tuulia sekä jäätymis-sulamissyklien määrää, kun lämpötila vaihtelee talvisin enemmän nollan molemmin puolin. Weberin MonoRoc on moderni ja tasavärinen sekä erittäin kestävä paksurappauseristejärjestelmä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen. Järjestelmällä saadaan huoltovapaan rapatun julkisivun lisäksi energiatehokas vaippa niin uuteen kuin vanhaan korjattavaan rakennukseen.
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20231_80595.jpg
Olkilevyn aikakausi on täällä - mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?
Uuden rakennuslevyn aikakausi on tullut. Tšekeissä valmistettu Ekopanely:n tuottama olkilevy haastaa kipsilevyn luonnollisuudellaan, ekologisuudella, energiatehokkuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Olkilevyn paloturvallisuus on omaa luokkaansa ja äänieristys vastaa äänieristettyä ovea. Tässä artikkelissa tutustaan tarkemmin olkilevyyn, mitä se oikeastaan on ja mihin sitä voi käyttää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton