Vaivaton käyttövesiremontti

Yhä useampi omakotitaloasukas päätyy vaivattomaan käyttövesiremonttiin

Suomalaisissa omakotitaloissa tehdään käyttövesiremontteja tänä vuonna aikaisempaa enemmän. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän nostamisella on varmasti vaikutuksensa, mutta myös uusien menetelmien helppous lisää omakotitaloasukkaiden intoa ikääntyvien järjestelmien uusimiseen.
– Tänä vuonna toteutuvien käyttövesiremonttien kokonaismäärää on vielä hankala arvioida, mutta suuntaa antaa se, että alkuvuoden aikana saimme lähes tuhat yhteydenottoa käyttövesiremonttitarpeen tiimoilta ja menetelmämme on markkinoilla vasta toista vuottaan, kertoo markkinointipäällikkö Tord Holmlund Uponor Suomi Oy:stä
Suomessa on lähes puoli miljoonaa 30–50 vuotta vanhaa pientaloa. – Tämänikäisissä taloissa käyttövesi kulkee yleensä rakenteissa kulkevissa metalliputkissa, joiden uusiminen alkaa olla ajankohtaista. Korroosio-ongelmat ovat erittäin yleisiä vesijohtoverkostoissa, eikä niiden syntyminen välttämättä vaadi edes vuosikymmeniä, Holmlund sanoo.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän kasvattaminen tänä vuonna 3000 euroon henkilöltä on antanut monille lisäpontta remontin aloittamiseen. Joillakin alueilla remontteja tekevät lvi-urakoitsijat ovat olleet ajoittain jopa ylityöllistettyjä, sillä naapurin esimerkki kannustaa myös putkiremontin harkintaan omakotitaloalueilla, joissa rakennuskanta on suhteellisen saman ikäistä.

Nopea ja helppo tapa

Uponor toi markkinoille käyttövesiremonttipalvelunsa helmikuussa tänä vuonna. – Putkiremonttia saatetaan siirtää hamaan tulevaisuuteen, sillä sen uskotaan olevan kallis, työläs, pitkäkestoinen ja edellyttävän viikkojen evakkoasumista. Käyttövesiremonttipalvelumme osoittaa uskomuksen harhaluuloksi, Holmlund kertoo.

Uponorin käyttövesiremontin nopeus perustuu komposiittiputkijärjestelmään, jolla putkiremontti voidaan tehdä helposti ja nopeasti rakenteita rikkomatta. Remonttia ei tarvitse lähteä karkuun ja se on valmis muutamassa päivässä.
Käyttövesiremonttipalvelu on asiakkaalle mahdollisen helppo, sillä se saattaa yhteen erikoiskoulutetut asennusliikkeet ja asiakkaat. – Jokainen ei tunne hyvää putkiasentajaa ennestään. Olemme rakentaneet maan kattavaa, erityisesti tähän menetelmään perehtynyttä ja erikoiskoulutettua lvi-urakoitsijaverkostoa ja kun saamme asiakkaan yhteydenoton, välitämme tiedon asiakkaan paikkakunnalla toimivalle yhteistyöurakoitsijalle. Hän ottaa yhteyttä, sopii ajan kartoituskäynnille ja tekee tarjouksen remontista, Holmlund sanoo.

Lisätietoa ja lähtötietolomake...
Komposiittiputkistot asennetaan vanhan seinäpinnan päälle rakenteita rikkomatta. Putkien reitityksessä hyödynnetään kalusteiden ala- ja yläsokkeleita. Vanhat, rakenteiden sisällä olevat putket ovat käytössä remontin ajan ja ne voidaan jättää paikoilleen työn valmistuttua. Näin asukkaan normaali elämä häiriytyy mahdollisimman vähän. Vanhoja putkia voidaan käyttää viimeiseen saakka ja vesi katkaistaan ja uusi putkijärjestelmä liitetään vasta, kun uudet putket ovat jo paikallaan.

Komposiittiputket ovat helppoja ja turvallisia asentaa. Uudenaikainen liitintekniikka ja järjestelmän osat takaavat tiiviit liitokset ja helpottavat asennusta. Putki taipuu kätevästi oikeilla työkaluilla. Liitokset tehdään erikoistyökalulla ilman juotoksia tai hitsausta. Näin vältetään myös tulipalon riskit.

Lopputulos on erittäin siisti. Putket ja osat ovat valmiiksi pintakäsitelty valkoisiksi, joten niitä ei tarvitse maalata. Putket voidaan myös piilottaa koteloihin, jotka tapetoidaan huomaamattomiksi.

Toteutuneesta käyttövesiremontista toimitetaan järjestelmätodistus, josta on hyötyä myöhempien remonttien aikana tai esimerkiksi taloa myytäessä.

– Jos omalla kohdalla remontti alkaa tuntua ajankohtaiselta, tarjouksia kannattaakin kysellä hyvissä ajoin jo ennen kuin ongelmat ovat toden teolla ilmenneet. Putkiremonttien sesonkiaikaan urakoitsija ei välttämättä ehdi paikalle välittömästi eikä ylityönä tehty urakka ole välttämättä hinnaltaan kaikkein kilpailukykyisin, Holmlund vinkkaa.
 
Julkaistu
12.8.2009