Oletko juuri palannut lomalta? Paloturvallinen arki alkaa piippauksesta

Kesäloma on lopuillaan, ja on aika palata takaisin arkeen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että palovaroittimien toimintakunto pitää testata aina, jos on ollut pidempään poissa kotoa, koska paristo on saattanut tyhjentyä. Kaikki on kunnossa, kun testinappia painettaessa palovaroittimesta kuuluu kova hälytysääni.
Vain toimiva palovaroitin reagoi tulipalossa syntyvään savuun ja varoittaa vaarasta. Kun palovaroitin alkaa harvakseltaan piipata, se on merkki siitä, että pariston virta on loppumassa. Vaikka olisit ollut vain muutaman päivän poissa kotoa, paristo on saattanut tällä välin tyhjentyä. Tarkista ensi töiksesi lomalta kotiin palattuasi palovaroittimien toiminta painamalla testinappia, kunnes hälytysääni kuuluu. Siitä tiedät, että kaikki on kunnossa. Jos mitään ei tapahdu, on paristo vaihdettava välittömästi.

Pariston vaihtamisen jälkeen kannattaa palovaroitin testata vielä kertaalleen. Mikäli edelleenkin on hiljaista, palovaroitin pitää uusia. Voit hävittää vanhat palovaroittimesi viemällä ne sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteeseen. Käytetyt paristot viedään keräyspisteeseen, joita löytyy esimerkiksi useista kauppakeskuksista.

Jatkossa on asunnon haltijan eli asukkaan vastuulla testata palovaroittimen toiminta joka kuukausi ja vaihtaa paristo kerran vuodessa. Hyvä paristonvaihtopäivä on perinteinen 112-päivä 11.2.

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet vaativat myös testausta

Helmikuusta lähtien kaikkiin sähköistettyihin uudisrakennuksiin on tullut pakollisiksi verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. Ne takaavat varmimman toiminnan, mikä on kuitenkin varmistettava akulla tai paristolla sähkökatkojen varalta. Koska akku ja paristo tyhjenevät aikanaan, on myös sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien toimintakunto varmistettava kuukausittain. Käyttöohjeista kannattaa tarkistaa, millaisia ohjeita testaamisesta annetaan.
 
Päivitetty
5.8.2009