Graniittiset reunakivet viimeistelevät pihan

Graniittinen reunakivi sopii erinomaisesti pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen. Se antaa pihaan viimeistellyn ilmeen, huokuu arvokkuutta ja kestää kulutusta erittäin hyvin. Reunakivien asentaminen käy myös omatoimirakentajalta, kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus.

Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...
Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista...

Perusta huolella

Ensin on kartoitettava pohjamaan laatu. Oheisesta periaatekuvasta selviää, miten pohjamaa ja pihan ikä vaikuttavat perustustöihin. Jos pohjamaa on routivaa, eloperäistä maata tai kyseessä on uusi rakennuspaikka, pitää maata vaihtaa kunnon kerros. Jos piha-alue on routimaton ja vanha, eli asettunut jo vuosia, ei maata juuri tarvitse vaihtaa.

Kiveyksen perustaminen erilaisille pohjamaille (routiva/routimaton) ja pihoille (uusi/vanha).Kiveyksen perustaminen erilaisille pohjamaille (routiva/routimaton) ja pihoille (uusi/vanha).

Rudus Betonituotteen graniittiset reunakivet

Rudus Betonituotteen graniittisia reunakiviä saa useita kokoja, mutta kotipihaan ja käsin asennettavaksi suositellaan kahta kokoa:

  • R8 on kooltaan 200x80x1000 ja painaa n. 42 kg
  • R10 on kooltaan 250x100x900-1500 ja painaa n. 66 kg

Porin jazzkadun tuntumassa sijaitsevalle sisäpihalle hankittiin Ruduksen R8-reunakiviä.Porin jazzkadun tuntumassa sijaitsevalle sisäpihalle hankittiin Ruduksen R8-reunakiviä.

Maahan upotettava graniittinen reunakivi voidaan asentaa joko samaan tasoon nurmikon/kiveyksen/sorapinnan kanssa tai jättää reilusti koholle. Nurmikon hoito helpottuu, kun reunakivi on jokseenkin samassa tasossa leikattavan nurmialueen multapinnan kanssa. Koholle jätetty kivi kannattaa merkata aurausmerkein, jos pihassa tehdään lumitöitä koneellisesti.

Reunakivilinjat ja korot mitataan ja merkitään maastoon. Oikein asennettu linjalanka ohjaa sekä kivien asennuskorkeutta että sivulinjaa. Linjalangan voi korvata erittäin vakaalla ja mittatarkalla laserilla.

Kivet asennetaan hyvin tiivistetyn pohjamaan ja murskemassan (raekoko 0-16 mm) päälle. Mursketta juntataan kiven alle (esim. kumisen kivinuijan varrella) ja näin saadaan kivi haluttuun korkeuteen ja linjaan. Kuminuijalla voi vielä viimeistellä kiven korkeutta. Kivi tuetaan paikalleen murskeella, joka tiivistetään hyvin. Vesi auttaa tiivistämisessä.

Reunustettava alue kannattaa suunnitella (mahdollisuuksien mukaan) niin, ettei kiviä juuri tarvitse leikata. Kivien leikkaaminen onnistuu kulmahiomakoneella, jossa on timanttilaikka tai ammattikäyttöön tarkoitetulla kivileikkurilla. Leikkaamisessa pitää muistaa käyttää aina suojalaseja.

Lähtötilanne pihassa oli ankea: epämääräiset nurmialueet, polut ja kulkuväylät.Lähtötilanne pihassa oli ankea: epämääräiset nurmialueet, polut ja kulkuväylät.
Nurmialueet ja kulkuväylät on nyt rajattu graniittisilla reunakivillä.Nurmialueet ja kulkuväylät on nyt rajattu graniittisilla reunakivillä.
Rudus Betonituotteen graniittisella reunakivillä saadaan viimeistelty ilme pihaan kuin pihaan.Rudus Betonituotteen graniittisella reunakivillä saadaan viimeistelty ilme pihaan kuin pihaan.
 
Päivitetty
3.9.2009