LVI-talo - Talo Valo

Asuntomessujen messukohde 34, Talo Valo, on rakennettu myös LVI-taloksi. Matalaenergiatalon talotekniikka nojautuu pitkälti Uponor pientaloratkaisu -konseptiin kuuluviin taloteknisiin järjestelmiin, Vallox-ilmanvaihtokoneeseen sekä Oilon Geopro -maalämpöjärjestelmään.

Tekniikkatilasta löytyi Oilon Geopro -maalämpöjärjestelmä ja matalaenergiataloon sopiva Vallox-ilmanvaihtokone. Talossa on lisäksi Uponorin vesikieroinen lattialämmitys ja sammutusjärjestelmä.Tekniikkatilasta löytyi Oilon Geopro -maalämpöjärjestelmä ja matalaenergiataloon sopiva Vallox-ilmanvaihtokone. Talossa on lisäksi Uponorin vesikieroinen lattialämmitys ja sammutusjärjestelmä.

Talo Valon matalaenergiaratkaisussa maalämmön hyödyntäminen ja lattialämmitys ovat olennaisessa osassa. Lämmönjako tehdään matalalämpötilaisella vesikiertoisella lattialämpöjärjestelmällä. Puulattiarakenne on toteutettu Koskinen Oy:n uritetuin Ultitherm-lattialämmityslevyin. Uponor-lattialämmityksen PEX-putkistossa kiertävän veden lämpötila voidaan pitää alhaisena, koska lämpöä luovuttava lattiapinta on laaja. Messutalon lattialämmitykseen liittyy myös viilennys, joka maalämpötaloissa tehdään energiatehokkaasti maan viileyttä hyödyntäen. Viilennys saadaan aikaan vedottomasti ja äänettömästi. Lattialämmitystä voidaan säätää tarkasti tilakohtaisesti langattomalla ohjausjärjestelmällä.

Turvallisuutta sammutusjärjestelmällä

Talo Valon turvallisuutta parantaa Uponor-sammutusjärjestelmä. Sammutusjärjestelmä on tehokkain tapa lisätä asukkaiden pelastautumisaikaa tulipalossa ja pienentää kiinteistölle ja irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja. Sammutusjärjestelmä on asennettu näkymättömiin kattorakenteisiin suojaputken sisään sijoitetulla PEX-muoviputkella. Näkyviin jäävät vain pienet kattosprinklerit, jotka voi suojata tyylikkäin valkoisin tai messingin värisin suojakuvuin.

Järjestelmä on yhdistetty talon käyttövesijärjestelmään, jolloin veden virtaus varmistetaan aina vettä käytettäessä, esimerkiksi wc:tä huuhdeltaessa. Järjestelmä käynnistyy, kun huonelämpötila ylittää 68 °C, mutta sammutus laukeaa toimintaan vain niissä tiloissa, joissa lämpötilaraja ylittyy.

Talo Valoon asennetusta Uponor -sammutusjärjestelmästä jäi näkyviin vain siistit suojakuvut, jotka lähes hukkuvat valaistukseen.Talo Valoon asennetusta Uponor -sammutusjärjestelmästä jäi näkyviin vain siistit suojakuvut, jotka lähes hukkuvat valaistukseen.


Ilmanvaihtokanavat saatavana myös esieristettynä

Talo Valon ilmanvaihtokanavisto on Uponor-muovikanavajärjestelmä. Muoviset kanavajärjestelmät ovat hygieenisyytensä, keveytensä ja helpon työstettävyytensä ansiosta vallanneet nopeasti alaa pientalorakentamisessa.

Uutta on, että muovikanavisto on saatavissa valmiiksi eristettynä, jolloin kanava on vuorattu 15 millimetrin solumuovilla. Esieristys on tärkeä asia torjuttaessa kondensoitumisongelmia taloissa, joissa ilmanvaihtokanavistoa käytetään myös viilentämiseen. Ilmanvaihtokanaviston asennus nopeutuu merkittävästi ja rakentajan kannalta hankala ja epämiellyttävä eristystyö jää pois. Esieristyksen ansiosta kanavistosta tulee erittäin tiivis. Kylmissä ja lämpimissä tiloissa eristekerros toimii kondenssieristeenä, jolloin kanaviston päälle riittää pelkkä puhallusvilla.

Ilmanvaihdon automaattinen säätö auttaa saavuttamaan ihanteellisen sisäilman laadun. Valloxin DIGIT-sarjan ilmanvaihtokoneisiin on saatavissa älykäs automatiikka, joka valvoo jatkuvasti sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuutta sekä ohjaa ilmanvaihtoa.Ilmanvaihdon automaattinen säätö auttaa saavuttamaan ihanteellisen sisäilman laadun. Valloxin DIGIT-sarjan ilmanvaihtokoneisiin on saatavissa älykäs automatiikka, joka valvoo jatkuvasti sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuutta sekä ohjaa ilmanvaihtoa.

Kokonaisratkaisu yksinkertaistaa rakentamista

Talo Valossa on käytetty Uponor-pientaloratkaisua, jossa yhdeltä toimittajalta on saatavissa sekä rakentamiseen liittyvää neuvontaa ja palveluja että merkittävä osa talon taloteknisistä järjestelmistä. Myös sadevesijärjestelmä, kiinteistöviemäröinti sekä eristetyt tonttiputkistot tulevat Uponorilta. Täydellisiä järjestelmiä käytettäessä asukas varmasti tietää, millaisista osista hänen rakennettu.


Lisätietoa Uponor-pientaloratkaisuista...
 
Julkaistu
29.7.2009