Passiivitalot yleistyvät Suomessa

Useat talotehtaat ovat siirtyneet entistä tehokkaampiin eristeisiin ja tuoneet markkinoille oman passiivitalomallinsa. Valkeakosken asuntomessuilla esillä olevaa passiivitalo Aurinkotuulta on myyty jo 12 kappaletta.

Passiivitalojen myynti kuluttajille on vauhdittumassa. Suomen suurimpiin rakennusalan konserneihin lukeutuva Lujabetoni on aloittanut passiivitalopakettien myynnin kesäkuussa. Lujabetonin passiivitalopaketin eristeratkaisu on toteutettu yhteistyössä SPU Systemsin kanssa. Omat passiivitalomallinsa ovat aiemmin tuoneet markkinoille muun muassa Valkeakosken asuntomessuillakin mukana olevat Puutalokymppi Oy (Aurinkotuuli), VaBe Talot Oy (Andromeda) sekä Wienerberger Oy (TV-talo). Myös niiden passiivitalomalleissa käytetään SPU:n eristeratkaisuja.
Valkeakosken asuntomessuilla esillä olevaa Puutalokympin Aurinkotuulta on myyty jo 12 kappaletta. Näistä kolme on myyty Pirkanmaan alueelle ja yhdeksän Etelä-Pohjanmaalle. Muutamat kohteista on jo pystytetty, lopuissa rakennustyöt alkavat syksyn aikana. Kesäkuun lopulla Espooseen valmistui SPU Passiivitalo, jonka seinäelementit toimitti VaBe Talot Oy ja kattoelementit SPU. Lempäälässä aloitettiin tänä kesänä toisen vastaavan passiivitalon rakentaminen.

"Passiivitaloissa ei vielä puhuta suurista lukumääristä. Kuluttajamyynnin ensimmäinen aalto on kuitenkin alkanut, ja kehitys vahvistuu rakennusten energiatehokkuusmääräysten kiristyessä vuosina 2010 ja 2012. Uskon, että vuoteen 2015 mennessä uudisrakentamisessa on Suomessa siirrytty lähes kokonaan passiivi- ja plusenergiataloihin", sanoo SPU Systems Oy:n varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.
Siirtymisen entistä energiatehokkaampiin rakennuksiin on suosinut tehokkaiden SPU Eristeiden käyttöä. Polyuretaanista valmistettuja SPU Eristeitä käytettäessä passiivitalon eristepaksuudet eivät kasva tavanomaisesta. Esimerkiksi seiniin riittää tyypillisesti 240 - 250 millimetrin eristekerros. Keskimääräisessä passiivipientalossa SPU Eristeillä toteutettuna sama huoneistoala saavutetaan jopa 10 m² pienemmällä bruttoalalla kuin kilpailevilla ratkaisuilla. Pienempi bruttoala tarkoittaa kustannussäästöä ja vapautta talojen arkkitehtisuunnitteluun.

"SPU Eristeillä passiivitalo voidaan toteuttaa ilman esimerkiksi tavanomaista taloa paksumpia seiniä. Tämän vuoksi SPU Eristeet ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti kaikkein energiatehokkaimpien rakennusten lämmöneristeenä", Jormalainen sanoo.

Passiivitalot on keino ilmastonmuutosta vastaan

Yleistyessään passiivitaloilla voidaan tehokkaasti vähentää hiilidioksidipäästöjä ja torjua ilmastomuutosta. Passiivitalon lämmitysenergian tarve on alle 15 % samankokoisten rakennusten keskimääräisestä lämmitysenergian tarpeesta. VTT:n määritelmän mukaan passiivitalon vuosittainen lämmitysenergian maksimitarve on Suomessa 20 - 35 kWh/m². Esimerkiksi Valkeakosken Asuntomessujen TV-talon laskennallinen energiankulutus on vuodessa vain 17,2 kWh/m².

Passiivienergiatalon toiminta perustuu siihen, että talon lämmitysenergiantarve on vähennetty niin pieneksi että auringon lämpö, kodinkoneiden ja ihmisten tuottama lämpö riittävät ylläpitämään miellyttävän sisälämpötilan suurimman osan vuodesta.
 
Julkaistu
9.7.2009