Herralan Talo Valo on myös LVI-talo

Asuntomessujen messukohde 34, Herrala-Talojen Talo Valo, on rakennettu myös LVI-taloksi. Matalaenergiatalon talotekniikka nojautuu pitkälti Uponor pientaloratkaisu -konseptiin kuuluviin taloteknisiin järjestelmiin. Tavoitteena ei ole ollut rakentaa ”tulevaisuuden taloa”. Sen sijaan se tuo messuilla nähtäväksi jo nyt jokaisen saavutettavissa olevia, energiatehokkuutta, turvallisuutta ja asumismukavuutta lisääviä pitkälle kehitettyjä LVIjärjestelmiä.
Talo Valon matalaenergiaratkaisussa maalämmön hyödyntäminen ja lattialämmitys ovat olennaisessa osassa. Lämmönjako tehdään matalalämpötilaisella vesikiertoisella lattialämpöjärjestelmällä. Puulattiarakenne on toteutettu Koskinen Oy:n uritetuin Ultitherm-lattialämmityslevyin. Uponor-lattialämmityksen PEX-putkistossa kiertävän veden lämpötila voidaan pitää alhaisena, koska lämpöä luovuttava lattiapinta on laaja. Messutalon lattialämmitykseen liittyy myös viilennys, joka maalämpötaloissa tehdään energiatehokkaasti maan viileyttä hyödyntäen. Viilennys saadaan aikaan vedottomasti ja äänettömästi. Lattialämmitystä voidaan säätää tarkasti tilakohtaisesti langattomalla ohjausjärjestelmällä.

Turvallisuutta sammutusjärjestelmällä

Talo Valon turvallisuutta parantaa Uponor-sammutusjärjestelmä. Sammutusjärjestelmä on tehokkain tapa lisätä asukkaiden pelastautumisaikaa tulipalossa ja pienentää kiinteistölle ja irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja. Sammutusjärjestelmä on asennettu näkymättömiin kattorakenteisiin suojaputken sisään sijoitetulla PEX-muoviputkella. Näkyviin jäävät vain pienet kattosprinklerit, jotka voi suojata tyylikkäin valkoisin tai messingin värisin suojakuvuin.

Järjestelmä on yhdistetty talon käyttövesijärjestelmään, jolloin veden virtaus varmistetaan aina vettä käytettäessä, esimerkiksi wc:tä huuhdeltaessa. Järjestelmä käynnistyy, kun huonelämpötila ylittää 68 °C, mutta sammutus laukeaa toimintaan vain niissä tiloissa, joissa lämpötilaraja ylittyy.

Ilmanvaihtokanavat saatavana myös esieristettynä

Talo Valon ilmanvaihtokanavisto on Uponor-muovikanavajärjestelmä. Muoviset kanavajärjestelmät ovat hygieenisyytensä, keveytensä ja helpon työstettävyytensä ansiosta vallanneet nopeasti alaa pientalorakentamisessa.
Talo Valoon asennetusta Uponor -sammutusjärjes-telmästä jäi näkyviin vain siisti suojakupu.Talo Valoon asennetusta Uponor -sammutusjärjes-telmästä jäi näkyviin vain siisti suojakupu.
Uutta on, että muovikanavisto on saatavissa valmiiksi eristettynä, jolloin kanava on vuorattu 15 millimetrin solumuovilla. Esieristys on tärkeä asia torjuttaessa kondensoitumisongelmia taloissa, joissa ilmanvaihtokanavistoa käytetään myös viilentämiseen. Ilmanvaihtokanaviston asennus nopeutuu merkittävästi ja rakentajan kannalta hankala ja epämiellyttävä eristystyö jää pois. Esieristyksen ansiosta kanavistosta tulee erittäin tiivis. Kylmissä ja lämpimissä tiloissa eristekerros toimii kondenssieristeenä, jolloin kanaviston päälle riittää pelkkä puhallusvilla.

Kokonaisratkaisu yksinkertaistaa rakentamista

Talo Valossa on käytetty Uponor-pientaloratkaisua, jossa yhdeltä toimittajalta on saatavissa sekä rakentamiseen liittyvää neuvontaa ja palveluja että merkittävä osa talon taloteknisistä järjestelmistä. Myös sadevesijärjestelmä, kiinteistöviemäröinti sekä eristetyt tonttiputkistot tulevat Uponorilta. Täydellisiä järjestelmiä käytettäessä asukas varmasti tietää, millaisista osista hänen rakennettu.


Lisätietoa Uponor-pientaloratkaisuista...
 
Julkaistu
8.7.2009