Rakentajan henkinen kantti: osa 2

Jos perheessä ei vielä ole lapsia tai lapset ovat jo isompia, on vaimonkin helpompi osallistua töihin työmaalla. Yhdessä tullaan väsyneenä kotiin ja kotityöt odottelevat. Olisi hyvä sopia tärkeysjärjestys rakentamisen ajaksi. Ruuanlaittoa voi helpottaa kaupan antimilla, kaikkia vaatteita ei tarvitse silittää ja suursiivous kannattaa siirtää muuttoon. Ainakaan ei petä itseään, jos ei jaksa revetä joka paikkaan. Mieluummin yllättää itsensä positiivisesti tekemällä joskus enemmän kuin suunnitteli.

Jos vaimo ei syystä tai toisesta voi pahemmin osallistua rakennushommiin, saattaa hän tuntea huonoa omaatuntoa. Puhumalla asiat mahdollisimman selviksi etukäteen, välttää turhan stressin tässäkin asiassa. Hyvän mielen ja osallistumisen tunteen saa muutenkin. Vaimo voi ajatella, että ei hän viitsi mennä häiritsemään miestä rakennukselle, ja mies kuitenkin odottaa, vaikka ei sano ääneen. Mikä sen hienompaa, kuin saada illalla kuumaa kahvia ja hyvät voileivät työmaalle vaimon tuomana. Se yhdistää. Ei sitä tarvitse tapahtua joka ilta. Se on molemminpuolista arvostusta.

Kumppanin työmaalle tuomien eväiden nauttiminen yhdessä voi parhaimmillaan olla hyvinkin romanttinen kokemus.Kumppanin työmaalle tuomien eväiden nauttiminen yhdessä voi parhaimmillaan olla hyvinkin romanttinen kokemus.
Aktiivisen rakentamisen aika on myös tunneherkkää aikaa, ja parisuhdetta pitää hoitaa aivan eri aktiivisuudella kuin aiemmin. Yhteinen aika pitää löytää. Lapset eivät saa vieraantua isästään. Monesti on käynyt niin, että kun isä tulee normaaliin aikaan kotiin, nuorin lapsista vierastaa tulijaa, kun ei ole nähnyt pitkään aikaan. Tällöin pitää hälytyskellojen soida. Heti rakentamisen alussa pitää asiat käydä läpi niin, että liitto kestää ja lapset tuntevat myös isänsä, kun talo on valmis. Ei ole tarkoituksenmukaista pistää suhteita niin piukkaan, että rakentaminen on kahden vuoden prosessi. Aloitus, talo kuntoon, ero ja talo myyty. Sehän ei kuitenkaan ollut tavoite. Alussa sovittuun todelliseen tavoitteeseen on päästävä. Talo valmis, kaikki hyvin. Onni todella koittaa yhteisten vaikeuksien voiton jälkeen, kun pidetään mielessä, että ongelmia riittää ja ne ratkaistaan.
Eihän se ukko voi pitkän illan jälkeen väsyneenä tehdä sängyssä mitään muuta kuin nukahtaa alta aikayksikön. Ja jos molemmat ovat rakennuksella, ollaan yhtä väsyneitä. Tämä on todella rankkaa aikaa hartiapankkirakentajalle. Sille, joka pystyy teettämään talonsa ulkopuolisilla, rakentaminen voi olla vähemmän väsyttävä kokemus, jos ei tule riitoja urakoitsijoiden kanssa. Nekin voivat valvottaa ja vaikuttaa moneen aktiivisuuteen. Kiivain rakentamisen aika voi todella vieraannuttaa puolisot toisistaan, tai paremminkin tunteminen muuttuu. Ei välttämättä rakennukselta tulekaan takaisin samanlainen mies kuin aikanaan tuli normaalisti töistä. Tämä muutos pitää molempien ymmärtää.

Entä sitten, kun perhesuunnitelmat muuttuvat? Varsin tavallista on, että rakentaminen on iloista. Tapahtuu paljon mukavia asioita ja niihin yhden lisän tuo perheenlisäys. Kaiken sen kiireen keskelle! Lapsia saadaan, uusi tilanne otetaan vastaan kiitollisuudella. Sitä varten kannattaa talon valmistumista vaikka siirtää tarpeen mukaan.
Kaikki työ vaatii lomaa. Jos rakentamisprojekti kestää yli puoli vuotta, pitää huolehtia myös pidemmästä levosta. Kuka lähtee mökille vaimon kanssa viikoksi, kuka nukkuu kotona viikon. Tärkeintä on, että tässä välissä huomioidaan kumppani ja keskustellaan aivan muusta kuin rakentamisesta. Onhan yhteisiä asioita mietittävä rakentamisen jälkeenkin tapahtuvaksi. Elämä jatkuu. Nauttikaa toisistanne ja olkaa lasten kanssa. Rakentamisaika tuntuu loputtomalta, mutta pitää jaksaa tuudittautua siihen, että joskus tämä loppuu ja pääsemme muuttamaan uuteen kotiin. Rakentakaa tulevaisuutta ja huolehtikaa toisistanne. Perhe on kalleinta maailmassa.


Artikkelisarjan muut osat...
 
Päivitetty
6.7.2009