Rakentaminen ja erotiikka

Hieman raflaavasta nimestään huolimatta tässä artikkelissa ei kerrota sen paremmin seksipalveluihin suunnitelluista rakennuksista, pientaloon tehtävistä salaisista lemmenluolista tai seksikkäistä rakennusmiehistä ja -naisista. Tarkoituksena on tuoda esille asuntosuunnittelussa huomioitavia asioita, jotka liittyvät parisuhteen intiimimpiin asioihin.

Ajat muuttuvat

Vaikka tämän päivän maailmassa erotiikka on asia, josta puhutaan aivan avoimesti, asumisessa yksityisyys ja sukupuolielämä ovat jopa salaisempia kuin esimerkiksi ennen viime vuosisadan puoliväliä. Perheet asuvat väljemmin ja enää ei "lapsia laiteta" tuvan nurkassa, missä nukkui samanaikaisesti useita ihmisiä, jopa kolmessa sukupolvessa. Nykyaikaisessa kodissa on lapsilla omat huoneensa ja vanhempien makuuhuone on usein sijoitettu erilleen muista makuuhuoneista. WC- tai kylpyhuonetiloja on talossa useampia ja usein vanhempien makuuhuoneesta on suora yhteys näihin tiloihin. Parisuhteen intiimit ja yksityiset asiat voivat tapahtua täysin muun perheen huomaamatta.

Oma valtakunta

Vaikka perhe on kenties tiivein ja voimakkaimmin yhteenkuuluva yksikkö yhteiskunnassa, perheen sisälläkin on erityyppisiä suhteita, joita kannattaa pohtia kartoitettaessa perheen tarpeita asunnon suhteen. Perheen ydin on kahden aikuisen muodostama parisuhde, johon lapset tiiviisti liittyvät. Perheen koossa pysyminen edellyttää parisuhteen jatkuvuutta ja toimivuutta.

Hyvään parisuhteeseen kuuluu myös kahdenkeskiset hetket, jotka edellyttävät omaa aikaa ja rauhaa. Tavallisessa omakotitalossa vanhempien oma valtakunta sijaitsee pääsääntöisesti makuuhuoneessa ja siihen kiinteästi liittyvissä tiloissa. Tämän valtakunnan olisi hyvä sijaita hieman erillään muiden perheenjäsenten omista huoneista. Usein näkeekin asuntojen pohjaratkaisuja, joissa kahteen tai useampaan kerrokseen rakennetussa kodissa lapsille tarkoitetut tilat on sijoitettu kokonaan omaan kerrokseen. On kuitenkin huomioitava, että pienet lapset saattavat tarvita vanhempiaan myös yöllä, nähtyään esimerkiksi pahaa unta. Lapsien pääsyä vanhempien luo, tai päinvastoin, ei pidä tehdä liian hankalaksi. Oma valtakunta ei siis saisi olla tai tuntua kielletyltä alueelta.

Korostunut hygienia

Hygienia ja puhtaus korostuvat nyky-yhteiskunnassa selvästi aiempaa enemmän. Perusteellinen peseytyminen on päivittäistä tai tapahtuu jopa useita kertoja päivässä. On tavallista että sukupuolielämään kuuluu peseytyminen sekä ennen että jälkeen yhteisen hetken. Oma kylpyhuone vanhempien makuuhuoneen yhteydessä onkin nykyään hyvin tavallinen. Luonnollisesti suora kulkuyhteys WC-tiloihin on mukavuutta jo sellaisenaan, mutta se suo mahdollisuuden myös huomaamattomaan siistiytymiseen parisuhteen yksityisimpien asioiden yhteydessä. Kylpy- ja poreammeet ovat niin ikään palanneet jälleen koteihin. Ammeessa loikoilu on rentouttavaa ja yhteinen kylpy kumppanin kanssa voi olla hyvinkin eroottinen kokemus. Yhteinen peseytymishetki vaikka suihkussa saattaa olla myös osa lemmenhetkeä.

Painoarvo suunnittelussa?

Vaikka sukupuolielämä ja yksityisyys ovatkin elämän ja parisuhteen perusasioita, asunnon suunnittelussa niiden painoarvo jää kuitenkin tärkeämpien asioiden taakse. Kodin pitää olla toimiva ja koko perheen tarpeet huomioiva. Yksityisyys on kuitenkin osa kokonaisuutta, jonka painoarvon suunnittelussa pariskunta yhteisesti päättää.


Artikkelisarjan muut osat...

 
Päivitetty
6.7.2009