Vanha Vallox-ilmanvaihto päivitettiin nykyaikaan

Pertti Knuuttila ja hänen puolisonsa Leila asuvat Vantaan Pakkalassa vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa. Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet, joten ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta ja mukavuutta.
Pertti Knuuttila työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.

Ilmavasta Vallox 150 Effect

– Muutimme taloon vuonna 2001. Talossa on jo rakennusvaiheessa asennettu Vallox Ilmava 100 -ilmanvaihtokone. Se on siis palvellut luotettavasti jo yli kaksikymmentä vuotta. Ilmanvaihtotekniikka on kuitenkin kehittynyt ja ajattelin, että uudella tekniiikalla olisi paljonkin tarjottavaa.

Vanha Ilmava-ilmanvaihtokonemalli syntyi 1980-luvun puolivälissä aikana, jolloin lämmöntalteenotolla varustettu tulopoistoilmanvaihto yleistyi omakotirakentamisessa. Malli oli erittäin suosittu ja luotettava. Vanhoja Ilmava-koneita on toiminnassa kymmeniä tuhansia. Silti uusi tekniikka tarjoaa ominaisuuksia, joita parikymmentä vuotta sitten ei ollut saatavilla.

Pertti Knuuttila päätyi Valloxiin valmistajana, koska kokemukset vanhankin koneen laadusta olivat hyviä. Lisäksi Valloxilla oli tarjolla automaattinen kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan tapahtuva ilmanvaihdon digitaalinen ohjaus, jota hän edellytti kotiinsa.

– Mielestäni älykkyys ja automaattinen ohjaus ovat nykyaikaa ja välttämättömiä hyvän sisäilman ja koneen energiatehokkaan käytön kannalta. Kosteusanturit tulivat talon kosteisiin tiloihin. Ne ohjaavat ilmanvaihtoa niin, että se toimii aina optimaalisella tasolla. Ilmanvaihto ei pääse unohtumaan liian suurille tehoille, mutta toisaalta se reagoi aina sisäilman kosteuspitoisuuden kasvuun.
Vanha Ilmava-ilmanvaihtokone oli aikanaan huipputekniikkaa. Pertti Knuuttila päätti vaihtaa vanhan Ilmava-koneensa Vallox-matalenergiakoneesen tehostaakseen talonsa ilmanvaihtoa ja saavuttaakseen ilmanvaihdossa paremman energiatehokkuuden.Vanha Ilmava-ilmanvaihtokone oli aikanaan huipputekniikkaa. Pertti Knuuttila päätti vaihtaa vanhan Ilmava-koneensa Vallox-matalenergiakoneesen tehostaakseen talonsa ilmanvaihtoa ja saavuttaakseen ilmanvaihdossa paremman energiatehokkuuden.

Pertti Knuuttila vertaili vaihtoehtoja ja keskusteli saneerauksen tehneen AK-Ilmanvaihdon Ari Kantolan kanssa. Lisäksi hän sai Valloxilta hyviä neuvoja asiassa. Knuuttila päätyi uuteen Vallox 150 – ilmanvaihtokoneeseen, joka riittää hyvin noin 200 neliömetrin talon ilmanvaihtoratkaisuksi. Ilmanvaihtokone asennettiin yläkerran vaatehuoneeseen.

– Pientä jumppaa asennus vaati. Vaatehuone oli kuitenkin tässä tapauksessa vaivattomin ratkaisu, sillä myös vanha kone sijaitsi siellä. Talossa on myös tekninen tila, mutta jos ilmanvaihtokone olisi saneerattaessa sijoitettu sinne, olisi vaadittu aika tavalla teknisen tilan betonirakenteiden purkamista ja uudelleen rakentamista.

Pertti Knuuttila (alhaalla) seuraa Arto Kantolan työskentelyä tämän tuodessa uutta Vallox 150 -konetta taloon. Uuden koneen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia, kun vanhalla koneella päästiin 50-60 prosenttiin. Talo Knuuttila nousee käytännössä aivan uuteen energiatehokkuusluokkaan.Pertti Knuuttila (alhaalla) seuraa Arto Kantolan työskentelyä tämän tuodessa uutta Vallox 150 -konetta taloon. Uuden koneen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia, kun vanhalla koneella päästiin 50-60 prosenttiin. Talo Knuuttila nousee käytännössä aivan uuteen energiatehokkuusluokkaan.
LVI-asentaja Arto Kantola asentamassa Vallox 150 Effect SE -ilmanvaihtokonetta Knuuttiloiden vaatehuoneeseen. Koneen hiljaisuus on oleellinen asia sijoitettaessa kone sisätiloihin.LVI-asentaja Arto Kantola asentamassa Vallox 150 Effect SE -ilmanvaihtokonetta Knuuttiloiden vaatehuoneeseen. Koneen hiljaisuus on oleellinen asia sijoitettaessa kone sisätiloihin.Energiatehokkuudessa huima hyppäys ylöspäin

Koneen uusiminen parantaa merkittävästi Knuuttiloiden talojen energiatehokkuutta – talo siirtyy käytännössä uuteen energiatehokkuusluokkaan. Vallox 150 Effect SE -ilmanvaihtokone on matalaenergiailmanvaihtokone, jonka lämmön talteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Vanhassa Ilmavassa päästiin 50–60 prosentin lukemiin.

Ilmanvaihdon sähkön kulutus vähenee merkittävästi. Vanhassa koneessa oli sähköpatterit, uudessa koneessa on nestekiertoinen jälkilämmityspatteri ja se voi hyödyntää talon tehokasta öljylämmitystä. Koneeseen on integroitu energiaa säästävä tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin perinteiset vaihtovirtapuhaltimet.

Lisää tehoa kosteudenpoistoon

Pertti Knuuttila kaipasi myös ratkaisua, joka parantaisi talon ilmanvaihdon tehokkuutta. Vanha ratkaisu oli jo alun perinkin Knuuttiloiden talolle alakanttiin mitoitettu. Uusi kone riittää hyvin parinsadan neliön talolle ja poistaa kylpemisestä ja saunomisesta aiheutuvan kosteuden riittävän tehokkaasti. Juuri kosteudenpoisto on usein vanhojen talojen ilmanvaihdon kipupiste.

Sisäilman laatu paranee myös tehostuneen suodatuksen ansiosta, sillä uudessa ratkaisussa on G3-tason karkeasuodatuksen lisäksi tehokas F7-tason hienosuodatus.

Uusi kone on automaattisesti talon kosteuspitoisuuden mukaan ohjautuva. Kosteusanturien antama tieto takaa aina tarpeenmukaisen ilmanvaihdon. Vallox 150 -kone on myös vanhaa konetta tehokkaampi, mikä tuntuu erityisesti kosteudenpoiston paranemisena.Uusi kone on automaattisesti talon kosteuspitoisuuden mukaan ohjautuva. Kosteusanturien antama tieto takaa aina tarpeenmukaisen ilmanvaihdon. Vallox 150 -kone on myös vanhaa konetta tehokkaampi, mikä tuntuu erityisesti kosteudenpoiston paranemisena.

Takkakytkin helpottaa takan sytyttämistä

Pertti Knuuttila on huomannut myös koneensa takkakytkimen merkityksen.

– Takkakytkin oli minulle täysin uusi toiminto. Käytän sitä paljon, sillä poltamme sekä saunassa että oleskelutiloissa puuta tulisijoissa ahkerasti. Takkakytkimen käyttö on selvästi parantanut takan vetävyyttä tulta sytytettäessä, Knuuttila kertoo.

Käytännössä takkakytkin pysäyttää poistopuhaltimen 15 minuutiksi ja tekee ilmanvaihtovyöhykkeestä ylipaineisen, jolloin esimerkiksi takka syttyy helpommin.

Hiljaisuudesta nauttii

Eräs asia, josta Vallox 150 -koneen teknisen kehitystason vanhaan ratkaisuun verrattuna huomaa, on Pertti Knuuttilan mielestä selvästi alhaisempi äänitaso.

– Sanoinkin heti yrittäessäni kuunnella uuden koneen ääntä, että tämähän hyrrää kuin mersu, tyytyväinen Pertti Knuuttila toteaa.
 
Julkaistu
24.6.2009