• Etusivu
  • Remontti

Tarkasta katto talven jäljiltä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Päivitetty 14.03.2019
201510_44488.jpg

Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Katon yleiskunnon tarkistaminen

Joskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikatossa etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Läpivientien ja kattotarvikkeiden kunnon tarkastus

Myös katon läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain, sillä vaikeat lumi- ja jääolosuhteet saattavat vaurioittaa kattorakenteita. Läpivientien osalta tarkistettavia kohtia ovat: läpivientien muoviosat, aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat, aluskatteiden ylösnostot sekä kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet). Kannattaa tutkia myös, että pellitykset ovat ehjät ja paikoillaan sekä onko niiden saumat ja tiivistykset kunnolliset.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen katon kuntoon vaikuttava tekijä. Säännöllisen tarkistuksen yhteydessä onkin hyvä katsoa myös ovatko vesikourut ja syöksytorvet ehjät, puhtaat ja toimivat. Myös liitoskohtien tiiviys ja kaatojen riittävyys on syytä tarkistaa.

Kattoturvatuotteiden kunto on tärkeää jo yleisen turvallisuuden kannalta. Seinätikkaiden, tikasaskelmien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tulee myös tarkistaa. Katso, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja että ne ovat kunnolla kiinni.

Onko katollasi kaikki tarvittavat ja lakisääteiset kattotarvikkeet?

Katso mitä täydelliseen kattoon vaaditaan!

201510_44489.jpg

Katon puhdistus

Tarkista aina onko katolla ylimääräisiä esineitä, roskia tai kasvillisuutta. Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto on aiheellista tarvittaessa puhdistaa puun lehdistä ja neulasista pehmeällä katuharjalla. Jos katolle on vuosien varrella kertynyt häiritsevä määrä kasvustoa tai roskia, se voidaan puhdistaa kovaa harjaa tai painepesuria käyttäen. Muista puhdistaa myös sadevesikourut ja syöksytorvet. Mekaanisten vaurioiden syntyminen ehkäistään ennalta poistamalla katolle ylemmiltä tasoita tai puista mahdollisesti putoavat jääpuikot tai puun oksat.

Pesuaineita kannattaa käyttää vain tarvittaessa. Levä, sammalet, jäkälät yms. koetaan joskus ikääntyvien katemateriaalien ongelmaksi, vaikkakin ne ovat ekosysteemin kannalta hyödyllisiä, ihmisille ja katemateriaaleille vaarattomia. Jäkälä ja sammalkasvu ovat merkkejä kateaineen vaarattomuudesta. Levät, sammalet ja jäkälät viihtyvät suhteellisen varjoisissa ja kosteissa paikoissa, eivätkä ne kestä voimakasta auringonpaistetta, mistä johtuen kasvillisuutta esiintyy yleensä vähemmän etelän tai lounaan puoleisilla kattopinnoilla. Kattopinta voidaan tarvittaessa käsitellä valmiilla pesuliuoksella.

20193_56832.jpg

Milloin lumenpoisto on aiheellista?

Normaaliolosuhteissa lumen luonti tiilikatolta on tarpeetonta, ellei lumen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Vaikka kattorakenteet mitoitetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan kestämään Suomen talviolosuhteet, hyvin runsaslumisina ja kosteina talvina tulee kuitenkin säännöllisesti seurata katon lumiolosuhteita.

Erityisen huolellisesti tulee seurata lumen kinostumiselle alttiita katon osia, jotta vältyttäisiin katteen, sen varusteiden ja kattorakenteiden vaurioitumiselta. Tarvittava lumen poisto suoritetaan kerroksittain vuorotellen katon eri lappeita siten, että katolle jää 15-20 cm suojalumikerros. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle. Lumen poistossa on noudatettava varovaisuutta, jottei aiheuteta vahinkoa katteelle.

Huomioi henkilöturvallisuus

Vesikaton tarkastuksen ja huollon yhteydessä tulee huomioida seuraavat henkilöturvallisuuteen vaikuttavat asiat:

  • Vältä tarpeetonta liikkumista katolla ja noudata aina siellä ollessasi suurta varovaisuutta
  • Valitse jalkineet, joissa on pitävät, pehmeät ja puhtaat pohjat, jotka eivät vahingoita katepintaa
  • Nouse katolle sisäkautta aina, kun se on mahdollista. Vaihtoehtoisesti käytä kiinteitä talotikkaita ja mikäli niissä on turvakisko, käytä noustessasi valjaita ja turvatarrainta
  • Käytä jyrkillä katoilla ja loivien kattojen räystäsosuudella liikkuessasi turvavaljaita ja -köyttä
  • Älä kuljeta työvälineitä mukanasi käyttäessäsi ulkopuolisia nousuteitä, vaan nosta välineet erikseen esim. köydellä
  • Huomio myös ulkopuolisten turvallisuus (tarvittaessa esim. rajaamalla piha- tai katualueita)
  • Mikäli katon huoltoon liittyy työvaiheita, jotka vaativat ammattiosaamista, tilaa alan ammattilainen suorittamaan nämä työvaiheet teknisesti ja turvallisesti oikein.

Jos havaitset katolla ikääntymisen merkkejä...

Katon tarkastuksen yhteydessä havaittuihin vaurioihin ja kulumiin on syytä reagoida, sillä katto suojaa koko rakennusta ja piilevät vuodot aiheuttavat vähitellen vahinkoa. Yläpohjarakenteisiin asti edennyt kosteusvaurio vaatii varsin laajan korjausoperaation, joten vesikaton on syytä olla aina täysin kunnossa.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Remontti
maalaus
huolto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_54952.jpg
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta varten
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta vartenKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu OyMerikapteeni Johan Hillströmin 1800-luvulla rakentama talo sijaitsee yhdessä Suomen vanhimmista puukaupunginosista, Kokkolan vanhassakaupungissa. Taloa ja piharakennuksia on vuosien saatossa entisöity ja remontoitu sisältä aina alkuperäistä kunnioittaen.
3134_871907988_20189111073.jpg
Katso Kattojen Kunkku 2019 -remonttikohteet »
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2019 King of Roofs -tittelin voitti Eliittikatot Oy As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna, Ruotsinpyhtää2. Lähdetie 10, Sauvo3. Omakotitalo, Hyvinkää
20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
201710_50382.jpg
Kasvaako talosi sadevesikourussa koivu?
Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton