Suunnittelu uusiksi, osa 2

Ote päiväkirjasta

Iloitsimme talon uudesta ilmeestä ja toimivuudesta. Arkkitehtimme oli suunnitellut meille hengästyttävän nopeasti erittäin mieluisan ja toimivan ratkaisun tiukan budjetin sekä tilatoiveisiin nähden niukasti käytettävissä olevien rakennusneliöiden puitteissa. Uusi suunnitteluvaihe jäi kuitenkin tauolle kahden työntäyteisen viikon jälkeen. Rakennuslupa tuntui olevan nyt jo niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana.

Uudessa suunnitteluvaiheessa jäätiin tauolle parin viikon kuluttua vauhdikkaan alun jälkeen. Tuleva pysähdys oli etukäteen tiedossamme: arkkitehdillämme oli oman huoneiston remontti päättymässä ja muutto edessä. Remontti ja tauko venyivät kuitenkin odotettua pidemmäksi. Viikot vierivät, kun arkkitehtimme tuskaili työmaallaan remonttimiesten työn jälkeä ja myöhässä olevaa aikataulua sekä palkkasi uusia työmiehiä korjaamaan edellisten jäljet. Emme voineet muuta kuin odottaa ja toivoa parasta. Olin täydellisen turhautunut. Jälleen kerranko meitä jalostettiin tulevaa rakentamisvaihetta varten?

Suunnittelu jatkuu

Odottamiseen toi vaihtelua muutto pois talosta, joka ei myöskään mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan. Heti muuton jälkeen lähdimme viettämään todella odotettua talvilomaa koko perheellä Itä-Suomen hangille. Loppulomasta alkoi kuitenkin jo poltella. Olimme luottavaisin mielin, että uusi valittu arkkitehti osaa ja hoitaa varmasti hommansa loppuun hyvin, rautaisen ammattitaitonsa jo todistaneena, mutta aikaisempien kokemusten takia elimme epäuskoisiakin hetkiä.

Helmikuun loppupuolella suunnittelu lähti taas rullaamaan. Arkkitehtimme sai tehtyä tammikuussa lupakäsittelijän pyytämät muutokset kuviin ja lähetti ne meille ensin hyväksyttäväksi. Kyse oli käsittääkseni jälleen kerran pääsisäänkäynnistä. Sisäänkäynnin ylle reilusti alas laskettu katto ja 90 cm pitkät räystäät eivät tässä kohtaa ollut ratkaisu, jota lupakäsittelijä olisi puoltanut. Rajanaapurin vaatimuksesta mitään kaavaylityksiä ei sallittaisi, jolloin pääsisäänkäynnin katos kaventui sallittuun 1, 20 m:iin ja räystäät lyheni 60 cm:iin. Lisäksi pääovelle johtavan luiskan tilalle tuli rakentaa portaat. Olisimme kyllä toivoneet tilavampaa sisäänkäyntiä ja näin enemmän näyttävyyttä pääovelle. Toisaalta ratkaisussa, missä talon paikka pysyi vaaditussa 4 metrissä naapurirajasta, vastakkaisella puolella oleva suojaisa pihamme säilyi nykyisen kokoisena ja kallion louhimisen tarve minimissä.

Lupakäsittelijälle toimitettiin korjatut kuvat ja vastauksen saimme parin päivän kuluttua. Nyt kaikki näytti hyvältä muuten, mutta terassien ylle laskettujen kattojen osalta jouduimme myös muuttamaan suunnitelmia; kattoja ei laskettaisi, 60 cm pitkät räystäät olisivat riittävät ja terassien ylle suunnitellaan erilliset kevytrakenteiset pergola-katokset. Edessä oli jälleen suunnan muutos. Kattomuutosten lisäksi lupakäsittelijä halusi tarkan maastokartan korkomerkkeineen nurkan osalta, josta johtivat portaat kellaripoteroon. Luopuminen lasketuista katoista oli meille vaikein muutos. Ratkaisu toi mielestämme taloon toivottua ilmettä, symmetrisyyttä ja terassit olivat sateelta suojassa. Uudessa ratkaisussa kuitenkin päivänvalo pääsee paremmin sisälle ja pergola-katoksilla saadaan varmasti yhtä lailla ilmettä talon julkisivuihin. Todennäköisesti tämä olisi myös edullisempi toteuttaa.

Kuinka vaikeaa oli vaihtaa ajatus jo totutusta ratkaisusta toiseen. Toisaalta jossain vaiheessa oli jo ihan sama, mitä muutetaan, kunhan vain saisimme äkkiä rakennusluvan. Koko ajan alun pääsisäänkäyntiä lukuun ottamatta ratkaisumme on ollut kaavan mukainen, mutta lupakäsittelijän muutospyyntöihin oli taivuttava, mikäli halusimme rakennusluvan pian. Oman pään pitämiselle ei ollut aikaa. Olimme lopulta hyväksyttyyn ratkaisuun todella tyytyväisiä. Vaikka tunsimmekin aina ensin vastarintaa monien lupakäsittelijän vaatimien ratkaisujen edessä, huomasimme aika pian, että niissä oli omat hyvät puolensa. Loppujen lopuksi meidänhän ei ole koko suunnittelun aikana tarvinnut tehdä kompromissia mistään sellaisesta, mistä meidän olisi oikeasti ollut mahdotonta luopua, kuten valitut värit, kattomalli sekä rakennus- ja julkisivumateriaalit. Kyse on ollut ennemminkin toisarvoisista yksityiskohdista.

Lupakäsittelijälle toimitettiin viimeiset pyydetyt korjaukset. Vastaus tuli jälleen nopeasti ja tällä kertaa sekä talolle että autokatokselle näytettiin vihreää valoa. Lupakäsittelijä kuitenkin halusi vielä tarkan maastokartan talon edessä olevasta piha-alueesta, mistä näkyy mahdollisemman tiheään maanpinnan korkomerkit. Tällä haluttiin varmistaa, miten talon ja terassin edusta sekä piha-alue oli ajateltu rakentaa. Nyt kuvia oli pyöritelty jo niin paljon, että viimeistellyt lupakuvat voitiin toimittaa lupakäsittelyä varten. Rakennuslupaan tullaan kirjaamaan ehto ”tarkempi pihasuunnitelma toimitetaan myöhemmin”.

Näiden sanojen saattelemana arkkitehtimme työsti lupakuvat kuntoon ja vei ne lupavirastoon maaliskuun toisella viikolla. Sain vastaukseksi kysymykseeni ”miten kauan luvan saaminen arviolta kestää”, että lupakäsittelijä hoitaa rakennuslupamme kuntoon ensisijassa ja välittömästi. Katsotaan mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Arkkitehtimme kehotti meitä juhlistamaan saavutettua etappia. Olemme ilmeisesti jo niin paatuneita, että pullo kuohuvaa poksahtaa vasta sitten, kun rakennuslupa purkulupineen on kädessä!

Projektin vaiheet

 
Julkaistu
1.7.2009