Suunnittelu uusiksi

Ote päiväkirjasta

Itse töpeksityt rahoitusjärjestelyt ja tästä johtuva suunnitelmien muutokset aivan viime metreillä otti mittaa meistä sekä pääsuunnittelijastamme. Nyt oli kuitenkin aika ja enemmän kuin perusteltua siirtyä yhteistyöhön uuden suunnittelijan kanssa.

Vuoden 2008 lopussa alkanut taloudellinen taantuma oli uuden suunnittelijan etsimisessä meille eduksi. Soitin eräälle talotoimittajalle, jolta sain kuuden arkkitehdin nimet ja yhteystiedot. Soitin heti listassa ensimmäiselle ja vaikutti sen verran lupaavalta, että seuraavana päivänä tapasimme ja allekirjoitimme sopimukset tapaamisen päätteeksi 30.12.2008.

Työksianto

Uusi arkkitehtimme on SAFA-arkkitehti, jolla oli vaikuttava referenssilista useista kymmenistä pientaloista kolmen viimeisen vuoden aikana. Tätä ennen hän oli toiminut arkkitehtina 10 vuotta ulkomailla. Hankkeessamme hän sai tehtäväkseen muokata talo uuden suunnitelmien mukaisesti kellarioptiolla. Suurin suunnittelutyön osuus oli ”saunapaketin” tuominen kellarista ensimmäiseen kerrokseen. Käytettävissä olevat neliöt olivat tiukassa.

Suunnittelutyön lisäksi toimeksiantoon sisältyy hankkeemme pääsuunnittelijana toimiminen.

Vauhdikkaasti eteenpäin

Kaksi päivää sopimusten allekirjoittamisesta arkkitehti lähetti jo ensimmäiset pohjakuvat kommentoitavaksi. Pyörittelimme kuvia haltioissamme ja kaikki tuntui olevan täydellisesti paikoillaan. Kulkuväylät ja vastakkaisilla seinillä ovet sekä ikkunat olivat linjassaan. Ruokailutilan ”tyhjät” oli otettu fiksusti pois käyttöön toisaalle, missä neliöistä oli pulaa. Sain kuin sainkin eteisen yhteyteen erillisen naulakko- ja kuraeteistilan, josta olisin tarvittaessa muun tilan hyväksi voinut luopua. Mikä tärkeintä, keittiö, ruokailutila ja olohuone säilyivät suurena yhtenäisenä ja avarana tilana. Lisäksi ruokailun ja olohuoneen yhtenäinen ikkunaseinä oli saanut yhden nurkan lisää. Kulma toisi varmasti talon julkisivuun ilmettä. Suunnitelma oli toimiva, selkeä, perusteltu ja siinä oli ajatusta.

Soitimme seuraavana päivänä arkkitehdille ja kerroimme, että ”emme keksi mitään muutettavaa; näillä mennään eteenpäin”.

Pari päivää myöhemmin tulivat jo julkisivukuvat. Arkkitehtimme oli piirtänyt kolme eri versiota, joissa oli leikitellyt ikkunoilla, terasseilla ja katon muodolla. Havahduimme vasta nyt, kuinka paljon katon muovaamisella voi vaikuttaa talon ulkonäköön! Pienillä muutoksilla löysimme heti mieluisimman vaihtoehdon, jota arkkitehtimme työsti eteenpäin.

Tahti oli hengästyttävä. Lopputulos tulee näyttämään niin upealle, että loppuvuoden kärsimys rahoitus-, rakennuslupa- ja suunnittelijan vaihtumiseen liittyen on ollut vaivan arvoista, jos kaikki tähtäsikin paremman taloratkaisun ja suunnittelijan valikoitumiseen. Kuinka ihanaa ja helppoa on tehdä työtä todellisen ammattilaisen kanssa!

Lupakäsittelijän siunaus

Tiistaina 13.1.2009 arkkitehtimme sai kiinni lomalta palanneen lupakäsittelijämme ja antoi hänelle hankkeemme tilannekatsauksen. Olivat sopineet, että arkkitehtimme lähettää sähköpostitse talon luonnoskuvat arvioitavaksi. Vasta tämän jälkeen arkkitehti ryhtyisi tekemään pääpiirustuksia, jotka liitetään ”hyllylle nostettuun” rakennuslupahakemukseemme.

Maanantaina 19.1.2009 saamme vihdoinkin kuulla hyvät kommentit uusista suunnitelmista: erityiskiitosta tuli kellarivalmiuden rakentamisesta. Ratkaisu sai vihreää valoa muutamin pienin muutoksin. Mahtavin uutinen oli se, että naapurien kuulemista ei tarvitse tehdä uudestaan! Tämä nopeuttanee rakennusluvan saamista. Lisäksi lupahakemuksemme tultaisiin käsittelemään ”vanhana”, jolloin meiltä säästynee rahaa ja kaikilta osapuolilta aikaa ja vaivaa. Ainoastaan energiatodistus pitää teettää uudestaan, mutta tällä kertaa se menee jo paljon paremmin.

Projektin vaiheet
 
Julkaistu
15.6.2009