• Etusivu
  • Talo

Tärkeitä kysymyksiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2023
20096_17215.jpg

Mitä useampi vastaus on positiivinen, sitä varmemmin ajatteltu asunto toimii myös käytännössä. Negatiivisen vastauksen tullessa eteen on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa.

Koko, kulkutiet, tulisijat

1. Onko talon pinta-ala ja huoneluku sopiva nykyisen ja tulevan perheen kannalta?

2. Onko jokaiselle lapselle järjestettävissä oma huone?

3. Onko talossa riittävä määrä vuodepaikkoja sekä oman perheen että lyhytaikaisten vieraiden yhteisiin tarpeisiin nähden?

4. Pääseekö asuintiloista sujuvasti pihalle ja ulko-oleskelutiloihin?

5. Onko uloskäynti jostain muusta tilasta perheen kannalta tarpeen, kuten saunatiloista, olohuoneesta, ruokailutilasta, vanhempien makuuhuoneesta...?

6. Onko talossa yksi makuuhuoneista erotettavissa omaksi erilliseksi sivuasunnoksi siten, että sillä on myös oma uloskäynti ja pieni wc-pesutila?

7. Voidaanko asuntoa laajentaa vaipan sisällä rakentamalla myöhemmin asuinhuone ullakolle, kellariin tai piharakennukseen?

8. Onko keittiöstä ja vaatehuoltotilasta sujuva yhteys ns. huoltopihalle?

9. Onko kaikki makuuhuoneet sijoitettu siten, ettei yksikään ole läpikulkutila, ja että jokaisesta pääsee tarvittaessa muita häiritsemättä wc- ja pesutiloihin?

10. Onko eteisestä suora yhteys keittiöön, olotilaan ja muutamaan makuuhuoneeseen?

11. Onko keittiöstä sujuvat yhteydet ruokailutilaan, olotilaan, ulkoruokailutilaan ja pääeteiseen tai ns. kuraeteiseen?

12. Avautuvatko makuuhuoneen ikkunat aamuauringon suuntaan eli talon itäpuolelle?

13. Onko yksi wc ja suihkutila lähellä makuuhuoneita?

14. Onko vanhempien makuuhuone sopivasti eristetty lasten makuuhuoneista?

15. Onko talossa pääsisäänkäynnin lisäksi ns. kuraeteinen eli sisäänkäynti, jossa voidaan riisua märät tai kuraiset ulkovaatteet ja huuhdella ne?

16. Onko asunnon ulkoruokailutila ja saunan ulkovilvoittelutila riittävästi suojattu tuulelta, sateelta ja naapurien katseilta?

17. Mahtuuko pihalle riittävästi toivottuja pihatoimintoja, kuten pihagrilli, puutarhakeinu, hiekkalaatikko, kasvihuone, leikkimökki, koirankoppi tms?

18. Onko asunnon kummassakin kerroksessa wc-tilat ja siivouskomerot?

19. Onko yläkerrassa tuuletusparveke esim. petivaatteiden tomutusta ja tuuletusta varten?

20. Onko kerrosten välillä oleva sisäporras riittävän loiva ja turvallinen sekä varustettu käsijohteella ja pienten lasten vuoksi myös turvaporteilla?

21. Onko rakennuksessa yksi sellainen tulisija, jolla voidaan lämmittää asuntoa, ja jossa voidaan keittää juomaa ja ruokaa ilman sähköä?

22. Onko tulisijojen sijoitus sopivan keskeinen siten, että niistä vapautuva lämpö leviää asuntoon kohtuullisen tasapuolisesti?

Asuinhuoneet

23. Onko olohuoneessa ehjä, aukoton seinäpinta siten, että se mahdollistaa vähintään kaksi kalustusmahdollisuutta?

24. Onko pääasiallisessa ruokailutilassa tilaa 6-8 tuolille ja onko huonetilan leveys vähintään 2400 mm?

25. Mikäli pääruokailu on keittiössä, tarvitaanko erillistä ns. juhlaruokailutilaa ja onko sellaiselle olemassa luonteva paikka?

26. Onko talossa yksi niin iso makuuhuone, että sinne voidaan parivuoteen lisäksi sijoittaa vauvansänky ja hoitopöytä tai vaihtoehtoisesti iso kirjoituspöytä?

27. Voidaanko jokaiseen makuuhuoneeseen sijoittaa vuoteet muualle kuin ikkunaseinälle ja onko sijoitusvaihtoehtoja?

28. Onko lasten huoneissa riittävästi tilaa myös leikeille ja kirjoituspöydille läksyjenlukua varten.

Eteis- ja säilytystilat

29. Onko eteisen leveys vaatenaulakon jälkeen vähintään 1500 mm?

30. Onko eteisessä naulakkotilaa väh. 1500 mm ja lisäksi kaappi lapasia, kaulahuiveja yms. varten?

31. Onko perheasunnon eteisessä naulakon ja kaapin lisäksi tilaa tuolille, peilille ja puhelimelle sekä pikkulasten pukemiselle?

32. Onko pääsisäänkäynnin lähellä säilytystilaa sadevaatteille ja saappaille?

33. Onko makuuhuoneiden yhteydessä sisävaatteille säilytystilaa vähintään kaksi komeroa asukasta kohti?

34. Onko vaatekomeroiden lisäksi erillinen vaatehuone tai muu lämmin varastotila kausivaatteita, varavuodevaatteita, patjoja yms. varten?

35. Onko talossa vaatehuoneen lisäksi muuta lämmintä tai puolilämmintä varastotilaa ullakolla, kellarissa tai piharakennuksessa?

36. Onko talossa noin 8 m2 kylmää varastotilaa urheiluvälineitä ja puutarhavälineitä varten, sekä lisäksi katettua tilaa halkoja, puutavaraa yms. varten?

37. Onko autosuojan yhteydessä oma tila autotarvikkeille, talvirenkaille, polkupyörille, työkaluille yms?

Keittiö ja pesutilat

38. Mahtuuko ruuanvalmistustilaan työskentelemään samanaikaisesti useampi henkilö?

39. Onko lieden ja pesualtaan molemmilla puolilla ehjää laskutilaa?

40. On jk/kylmiö lähellä liettä ja pesualtaita, mutta ei lämpöä luovuttavan laitteen vieressä ja onko kylmälaitteen jommalla kummalla puolen ehjää laskutilaa?

41. Onko astianpesukoneelle tilavaraus?

42. Onko työtasojen yhteydessä riittävästi pistorasioita ja sijoitustilaa sähkökäyttöisille kodin pienkoneille?

43. Onko keittiöön mahdollista sijoittaa puuliesi ja/tai leivinuuni niin haluttaessa ja onko näille tulisijoille savuhormi valmiina?

44. Onko perheasunnossa erillinen wc?

45. Onko saunaosastossa erillinen pukeutumistila, jonne myös saunavieraat mahtuvat?

46. Onko tilaa pyykinpesukoneelle, likapyykin säilytykselle ja pyykin kuivaukselle ja vastaavatko ne toiveita?

47. Onko paikkaa mankelille ja kiinteälle silitysraudalle sekä jatkuvasti paikoillaan pidettävälle ompelukoneelle ja ompelutarvikkeille?

48. Onko puhtaille liinavaatteille oma komeronsa vai säilytetäänkä niitä vaatehuoneessa?

49. Onko tontille sijoitettavissa pyykin sisäkuivaustilan lisäksi suojainen ja katettu pyykin ulkokuivaustila?

50. Onko mattojen tomutustelineen paikka riittävän kaukana pyykkinaruista ja vaatteiden tuuletustelineestä?

Kulkureitit

Käytyäsi tärkeät kysymykset läpi, voit tarkistaa kulkureittien ja asunnon pohjaratkaisun toimivuutta vielä eräänlaisella reittikartalla. Ota suunnitteilla olevasta pohjaratkaisustasi kopio ja muutama värikynä. Piirrä vuoron perään kunkin perheenjäsenen päivittäisten rutiinien vaatimat kulkureitit pohjapiirrokseen. Aloita aamuheräämisestä ja jatka aina nukkumaanmenoon asti.

Eri perheen jäsenten reitit kannattaa selvyyden vuoksi piirtää eri väreillä. Syntyvästä reittikartasta voit tutkia, onko joku usein toistuva kulkureitti turhan pitkä tai muuten hankala. Vaikka etäisyydet sisätiloissa tuntuvat lyhyiltä, joitain kulkureittejä saatetaan käyttää sata kertaa päivässä, 36 500 kertaa vuodessa jne. Mieti myös erilaisia kalustusmahdollisuuksia ja niiden vaikutusta kulkureitteihin.

Lapsiperheissä kannattaa ajatella lasten leikkejä ja niiden sijaintia kulkureittien suhteen. On useimmiten turhaa kuvitella, että pienet lapset leikkivät omissa huoneissaan. Kouluikään asti pienet lapset haluavat leikkiä mahdollisimman lähellä muiden oleskelupaikkaa.

Suurissa perheissä ja miksei pienemmissäkin, päivittäisten rutiinien ajoitukset kannattaa miettiä piirrettäessä reittikarttaa. Toinen vaihtoehto värien käytölle onkin aikaan kytketty värien käyttö. Tällä tavalla voit tutkia esimerkiksi kylpyhuonetilojen ja vessojen riittävyyttä aamuisin. Tätäkin asiaa kannattaa miettiä myös muutamia vuosia eteenpäin. Muutaman vuoden kuluttua saattaa perheessä olla 2-3 "meikkausikäistä" naista, jotka kaikki lähtevät aamulla samaan aikaan töihin ja kouluihin. Tällöin tulisi olla enemmän kuin yksi tila käytettävissä aamutoimiin.

Kolmiyhteys keittiössä

Tärkeissä kysymyksissä huomioitiin keittiön toimivuutta usealla kysymyksellä. Tämä siksi, että keittiö on useimmiten tärkein tila koko asunnossa. Yhtenä kokonaisuutena voitaisiin lisätä kuitenkin vielä keittiökolmio -periaate. Tällä käsitteellä tarkoitetaan lieden, vesipisteen ja jääkaapin sijoittelua tasasivuisenkolmion kärkiin, eli etäisyydet kunkin kolmen tärkeän pisteen välillä olisivat jokseenkin yhtä pitkät ja kulku pisteiden välillä esteetön. Etäisyydet eivät myöskään saisi olla kovin pitkiä. Mielellään yhden tai kahden askeleen mittaisia. Isoissa keittiöissä etäisyyksien lyhentämisen avuksi voivat tulla erilaiset saarekeratkaisut, joilla liesi voidaan tuoda lähemmäs vesipistettä ja jääkaappia. Toinen ratkaisu voisi olla erillisen vesipisteen sijoittaminen lieden välittömään yhteyteen.

Talo
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kosteuseristys keittiökaapiston taakse?
Kysymys:Tarvitseeko nykyään mitään kosteuseristystä keittiökaapiston taakse? Välitilaan ei ilmeisesti tarvitse laittaa. Entä tarvitseeko työtason alapuolelle tai muualle? Riittääkö pelkkä kaukalo tiskikoneen alle?
20123_30224.jpg
Kuitubetonilla lisää lujuutta
Kuiduilla voidaan parantaa betonin vetolujuutta, kulutuskestävyyttä, palonkesto-ominaisuuksia ja betonin koossapysyvyyttä. Betonin lujittamiseen käytetään yleensä teräskuituja, polypropyleenikuituja tai lasikuituja. Pääasiallinen kuitubetonin sovellusalue on maanvarainen lattia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton