Energiatehokkuutta etsivä rakentaa hyvin ja lämmittää sähköllä

– Energian säästämiskeskustelussa on jumiuduttu puhumaan lämmitysratkaisuista, vaikka meidän pitäisi kehottaa rakentajia panostamaan hyvään rakentamistekniikkaan ja ulkovaipan eristämiseen. Matalaenergia- ja passiivirakentamisessa päähuomio ei sitten enää olekaan lämmitysratkaisuissa, yliopettaja Pirkko Harsia Tampereen ammattikorkeakoulusta toteaa.

Lisätietoa energiatehokkuudesta

Lisätietoa patterilämmityksestä
– Energiansäästöjärjestö Motivan selvitysten mukaan sähkölämmitys on energiatehokkaan kodin järkevä lämmitysmuoto. Sen sijaan että kehottaisimme rakentajia satsaamaan hyvään ja energiatehokkaaseen rakentamiseen, keskustelu on jumiutunut vain sähkön säästämiseen.

– Sopivan hintainen energia antaa rakentajille impulssin huomioida energian käyttö jo rakennusaikana. Siksi on hyvä, että energia maksaa, Harsia toteaa hirtehisesti. Harsia väittää, että hyvin rakennettu ja järkevän kokoinen talo ja tarpeen mukainen lämmitys ovat kalliin energian seurauksia.

Energiatehokkuutta voi lisätä

– Sähkölämmitys soveltuu erinomaisesti energiatehokkaaseen rakentamiseen. Energiaa viedään hyvin pienillä häviöillä aina sinne, missä lämpöä tarvitaan. Sähkölämmityksen etuina ovat poikkeuksellisen korkea hyötysuhde ja järjestelmän säädettävyys, Harsia kertoo yliopettajan varmuudella.

– Energiatehokkuus tulee joukosta järkeviä valintoja. Perustan luo hyvä rakennustekniikka ja talon järkevä koko ja muoto. Vanhojen lämmittimien ja termostaattien vaihtaminen uusiin ja teknologialtaan edistyneempiin on myös kannattava investointi. Lämpötilan säätäminen tilan ja tarpeen mukaan kannattaa myös aina.

– Ilmalämpöpumppujen yleistymisen seurauksena meille on tullut uusi sähköä kuluttava toiminto, jäähdytys. Jäähdytyksen tarvetta voi helposti vähentää rakennuksen sijoittelun ja muodon järkevällä suunnittelulla. Helppo ja yksinkertainen tapa säästää jokapäiväisissä toiminnoissa on vähentää lämpimän käyttöveden määrää. Lämpimällä vedellä lotraaminen tuhoaa nopeasti energiatehokkuuden – olkoonkin kuinka ylellistä tai mukavaa, Harsia summaa.

Energiatehokas talo hyödyntää lämmön
– Energiansäästö enstolaisittain on oikeastaan kodin sähköistä sisäilmaston hallintaa ja energiansäästöä. Näistä muodostuu energiatehokkuus, teknologiapäällikkö Matti Rae Enstolta toteaa.

Rakeen mukaan hyvin rakennetussa talossa yhdistyy energiansäästö ja matalaenergia- ja passiivirakentaminen. Hyvin rakennetussa talossa keskeistä on ulkovaippa eli seinät, ylä- ja alapohja, ovet ja ikkunat, jotka muodostavat talolle toimivan eristyksen. Jo matalaenergiarakentamisella voidaan puolittaa tilalämmitysenergian tarve. Uudet rakennusmääräykset vähentävät tilalämmityksen tarvetta vuoteen 2012 mennessä laskelmien mukaan 83 prosentilla. Säästö saavutetaan sähköisen sisälämmityksen hallinnan ja järjestelmien yhteensopivuuden avulla.

Ulkovaipan, ovien ja ikkunoiden hyvän eristyskyvyn lisäksi energiatehokkaassa rakennuksessa on Rakeen mukaan tehokas, vuosihyötysuhteeltaan yli 75 prosenttinen lämmön talteenottojärjestelmä. Valaistuksella ja valaistuksen ohjauksella voidaan säästää energiaa jopa 60–80 prosenttia. Termostaateilla ohjataan lämmitystä, ja alentamalla lämmitystä asteella saadaan aikaan viiden prosentin energiansäästö.

Sähköpatterit vesikiertoisia energiatehokkaampia

Energiatehokkuutta etsiville Rae toteaa tutun tosiasian: – Energiatehokkaassa kodissa lämmitys hoidetaan sähköpatereilla. Ne ovat selvitysten mukaan energiatehokkain lämmitysjärjestelmä, Sähköpattereiden energiatehokkuus on 7,9 prosenttia parempi kuin vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Kodinohjausjärjestelmät ja etäohjaus täydentävät energian tehokasta käyttöä ja hyödyntämistä ja estävät turhaa energiankäyttöä. Kesäasuntojen etähallintaan Enstolla on matkapuhelimella ohjattava mökin etähallintalaite ECO600, joka säästää energiaa ja lisää mukavuutta.
ECO600:a voi ohjata matkapuhelimellaECO600:a voi ohjata matkapuhelimella
ECO600-laite perustuu tilanneohjaukseen, eli valitsemalla sopiva tilanne laite ohjaa, valvoo ja turvaa lämmitystä ja vika- ja murtohälytyksiä tekstiviesteillä. Energiatehokkuutta tuo mahdollisuus ohjata lämmitystä ja laskea lämpötilaa poissaolojen ajaksi yhtään mukavuudesta tinkimättä. Laite on helppo asentaa rakennettavaan tai nykyiseen järjestelmään.

Lisätietoa energiatehokkuudesta

Lisätietoa patterilämmityksestä
 
Päivitetty
2.6.2009