• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuslupahakemuksen kokoaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ote päiväkirjasta.

Meille rakennuslupahakemuksen teki ja toimitti rakennuslupavirastoon pääsuunnittelija. Tosin emme päässeet tässäkään "vetämään lonkkaa"...

Päätimme jättää rakennuslupahakemuksen lupavirastoon heti syyskuussa, jolloin luvasta sai viidenneksen hinnan alennusta. Alennus taisi olla voimassa vuoden loppuun saakka. Hinnan alennus ei ollut merkittävä, mutta koska se sopi aikatauluumme, ajattelimme, että kaikki oli kotiin päin.

Hakemus sisälsi pääpiirustukset talosta, autotalli-katos-varasto-rakennuksesta ja aidasta sekä purkulupahakemuksen vanhasta talostamme.

Pääsuunnittelijamme eli arkkitehtimme kokosi liitteet ja täytti hakemuksen, jonka allekirjoitimme. Erityisen mielenkiintoisia hetkiä koimme energiatodistukseen sekä naapurien kuulemiseen liittyen.

Energiatodistus

Rakennuttajan näkökulmasta energiatodistus-asiaan ensi kertaa perehtyessäni harvinaisen epäselvää oli se, kenelle todistuksen laatiminen kuuluu. Vastuuhenkilö vaihteli sen mukaan, keneltä sattui asiaa kysymään.

Arkkitehtimme kieltäytyi ehdottomasti tekemästä tai osallistumasta energiatodistuksen tekemiseen tai tilaamiseen vedoten erityisammattitaitoon, jota tähän tarvitaan; todistuksen tekee LVI-suunnittelija. Myös rakennuslupavirastossa sanottiin, että energiatodistuksen tekeminen kuuluu LVI-suunnittelijalle. Kun tiedustelin asiaa LVI-suunnittelijaltamme, hän sanoi, että kuuluu pääsuunnittelijan tehtäviin. Mainitsi kyllä, että samassa toimistossa työskenteli insinööri, joka todistuksen pystyisi tekemään. Jätin asian hautumaan, sillä hinta oli huima. Myös televisiossa eräässä ajankohtaisohjelmassa katsottiin todistuksen kuuluvan pääsuunnittelijan tehtäviin. Pääsuunnittelijahan toimittaa todistuksen lupavirastoon allekirjoituksellaan. Myöhemmin meille on kyllä selvinnyt, että kyse taitaa olla ennemminkin siitä, puhutaanko todistuksen tekemisestä vai teettämisestä.

Löysin netistä toimiston, joka tarjosi energiatodistuksen todella edulliseen hintaan. Tätä varten asiakkaan piti vain täyttää heidän verkkopalvelussaan lomake. Toimisto lähetti energiatodistuksen sekä sähköisessä muodossa että postitse asiakkaalle. Täytettävässä lomakkeessa oli osiot mm. talon rakenteista ja pinta-aloista sekä LVI- ja lämmitysjärjestelmistä.

Asiaa palloteltiin aikansa ja loppujen lopuksi minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin täyttää lomake itse ja pyytää kultakin suunnittelijalta erikseen hänelle kuuluvat vastaukset sekä U-arvot harkko-, ikkuna- ja ovitoimittajilta. Pääsuunnittelijamme olisi varmasti voinut tehdä saman työn kuin mitä itse tässä tein. Tältä osin voin kuvitella tehtävän kuuluvan pääsuunnittelijalle. No, tämä tuli tehtyä nyt näin. Jälkiviisaana teettäisin todistuksen kokonaan näitä palveluita tarjoavalla yrityksellä, enkä itkisi parin sadan euron perään. Säästyvät parit raivokohtaukset osuvimpiin tilanteisiin.

Naapurien kuuleminen

Arkkitehtimme toimitti meille naapurien kuulemiseen liittyvät asiakirjat. Meidän tehtäväksi jäi dokumenttien toimittaminen naapureille. Päätimme ojentaa paperit henkilökohtaisesti ja näin varmistaa perille meno. Yksi naapuritaloistamme oli vuokrattu ja omistajat asuivat muualla. Kiire tuli, kun kuulimme, että pariskunta oli lähdössä kahden viikon kuluttua ulkomaille pidemmäksi aikaa. Naapurien kuuleminen toimitettiin rajanaapurien lisäksi naapureille, joiden tonttien kulmat kohtaavat meidän tontin kulmat.

Useimmat naapureistamme laittoivat nimensä heti paperiin ja kommentoivat, että "jokainen saa heidän puolestaan rakentaa omalle tontilleen mitä vain".

Ratkaisussamme oli yksi kaavapoikkeama. Halusimme pitää talon sisääntulopuoleisen seinän rajasta kaavan määräämässä minimietäisyydessä, 4 metrissä. Kyseisen seinän eteen tulevan sisääntulokatoksen osalta syvyydeksi toivoimme 2 metriä, jolloin ylitystä tuli kaavamääräyksiin 80 cm. Sallittu sisääntulokatoksen syvyys olisi ollut tapauksessamme 1,2 metriä, mutta mielestämme se oli liian kapea. Emme halunneet siirtää taloa kauemmaksi rajasta, sillä halusimme talon vastakkaisella sivulla olevan suojaisan pihamme säilyttää nykyisen kokoisena. Samalla siirtäminen olisi tarkoittanut lisää louhimista. Siksi päätimme yrittää poikkeamalla. Tätä ei kaksi naapureistamme odotetusti hyväksynyt. Lisäksi olisimme halunneet autotalli-katos-varasto-rakennuksen kiinni naapurimme rajaan, mutta emme saaneet odotetusti tällekään lupaa.

Kun naapurien kuulemiset oli meille palautettu, huomasin tarkemmin papereita selatessani, että liitteistä puuttuivat aita- sekä autotalli-katos-varasto-rakennuksen kuvat. Soitin heti arkkitehdillemme ja tiedustelin, että eikö näitä suunnitelmia tarvitse esittää naapureille. Vastaus oli, että pitää esittää. Pahoitteli, että oli unohtanut liittää kyseiset kuvat mukaan. Päätin laatia itse saatekirjeen ja lomakkeen, johon naapurit voisivat allekirjoittaa puuttuneet kuvat. Ja ei kun uudelle naapurikierrokselle… Onneksi vastaanotto oli ennemminkin huvittunut.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

16_P_25184.jpg
Sähköremontilla lisää turvallisuutta
Sähkötukkuliikkeiden sähkötarvikemyynti laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä 12,7 % edellisvuodesta 171 miljoonaan euroon. Viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana sähkötukkuliikkeiden sähkötarvikemyynti kasvoi kuitenkin noin prosentin verrattuna vuotta aiempaan.Korjausrakentamisen liikkeellelähtö luo sähkötarvikkeille uutta kysyntää hankkeiden edetessä kohti loppuvaiheitaan. Sähköistykseen ei silti kiinnitetä riittävästi huomiota, vaan sen osuus korjaushankkeissa usein alimitoitetaan.- Korjausrakentamisen yhteydessä tulee aina uudistaa myös sähköistystä, sillä näin voidaan säästää energiaa sekä lisätä tilojen toimivuutta ja asumismukavuutta, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.- Sähköremontin myötä kiinteistön sähköturvallisuus saadaan kerralla kuntoon. Kuluttajien tulee muistaa turvallisuus myös omissa laitehankinnoissaan, sillä vaarallisia tuotteita kuten valaisimia ja jatkojohtoja on markkinoilla aiempaa enemmän. Kannattaa aina valita laatua halpatuotteen sijaan, Hailikari opastaa.Lisätietoa sähkötarvikkeista
20152_42208.jpg
Yhdistä tulisija ilmalattialämmitykseen
Tiesitkö että merkittävä osa Tulikivi-tulisijan tuottamasta lämmöstä on mahdollista ohjata ilmakiertoiseen lattialämmitykseen? Ilmakiertoisen lattialämmityksen ideana on, että lämmitetty ilma kiertää lattiavalussa olevassa suljetussa kanavistossa lämmittäen näin aina kauimmaisetkin huoneet. Lattian suuri massa varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkaohjelmat ja tarjouspyynnöt
Toimenpiteet:Urakkamuodon valinnan jälkeen rakennuttajatehtävistä vastaava laatii hankkeen urakkaohjelman. Urakkaohjelman mallina käytetään esim. RT 16-10287 sovellettuna käytettävään urakkamuotoon. Sopimusehtoina käytetään "Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998", RT 16-10660. Tarjouspyynnöt laaditaan urakkakohtaisesti ottaen huomioon kunkin urakan erityisvaatimukset. Tarjousten tekemiselle varataan aikaa 2 - 4 viikkoa urakan koosta riippuen. Tarjoukset jätetään suljetussa kirjekuoressa tilaajalle tarjouspyyntökirjeessä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Urakkaohjelma, tarjouspyyntökirjeetHyväksyntä:Urakkaohjelma: Projektipäällikkö Tarjouspyyntökirjeet: Projektipäällikkö
20215_70838.jpg
Sisustustrendit 2021 - katso kuvakooste Lohjan asuntomessuilta
Lohjan asuntomessuilla rouheus ja rapatut pinnat saavat vastapainoa pehmeyttä tuovista elementeistä, kuten kokolattiamatoista ja murretuista värisävyistä. Taide, viherkasvit ja luonnonmateriaalit ovat vahvasti läsnä messukohteiden sisustuksessa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lattialaatoituksen kaato epäonnistunut -mitä tehdä?
Kysymys:Edellinen omistaja on täydellisesti korjauttanut kylpyhuoneen ja saunan. Nyt kuitenkin lattialaatoituksen KAATO on täysin epäonnistunut.Suihkun vesi valuu lähes kaikki ohi kaivon ja leviää koko kylppärialueelle. Miten olisi korjattava, jottei tulisi mokaa? Voiko kaadon korjata tasoitteella entisen laatoituksen päälle ja laittaa uuden laatoituksen siten entisen laatoituksen päälle, vai olisiko purettava koko lattia ja tehtävä alusta asti uudestaan. Olisiko lattiakaivoakin saatava lisäksi alaspäin? Onko homevaaraa tällaisessa kahdenkerroksen laatoituksessa? Ainakin netissä on kahdenlaista mielipidettä tässä asiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton