• Etusivu
  • Talo

Pihakoulu: 1.2 Pihakiveyksen suunnittelu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 08.03.2013
20095_16591.jpg

Kiveysalueiden suunnittelua ohjaavat ennen kaikkea toiminnalliset tarpeet: Tuuletus- ja kuivaustelineelle on miellyttävää kulkea siistiä ja turvallista käytävää pitkin, ja pöytäryhmä tai aurinkotuolit pysyvät mukavasti aloillaan tasaisella kiveyksellä. Kiveyksen avulla saadaan vähennettyä myös soran kulkeutumista sisälle. Niinpä sisäänkäynti tyypillisesti päällystetään pihakivillä. Pihan kivipintoina käytetään useimmiten betonikiviä. Kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoisempi luonnonkivi on myös mainio vaihtoehto.

Pihan betonikiveykset keräävät sadevesiä, joten veden hallittu poisjohtaminen on huomioitava jo pihan suunnittelussa. Sadevesikaivot tai kourut tulee johtaa joko kunnan osoittamaan hulevesijärjestelmään tai imeyttää omalla tontilla. Hulevesien johtaminen naapurin tontille on kiellettyä.

Muista myös talvi

Keskeisille kulkuväylille kannattaa harkita pintakäsiteltyä pihakiveä, jolla saadaan vähennettyä liukkautta. Talvella kiveyksiä pitää usein joka tapauksessa hiekoittaa, ja suunnitteluvaiheessa onkin syytä miettiä myös muuta talvikunnossapitoa: Runsaslumisten talvien kohdalle sattuessa kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista. Kiveyksen alle voi myös asentaa betonilattioissa käytettävää lämpökaapelia, joka sulattaa jään ja vähentää lumitöitä.

Pihakivien ja -laattojen värit, koot ja muodot

Yksi vaikea ja tärkeä vaihe on kivien valinta: Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia yhdistellä eri tuotteita on todella paljon. Pihakivien värin on hyvä poiketa selvästi talon väreistä, ettei näkymästä tule tasaista "puuroa". Näin pihassa säilyy tilan tuntu ja kolmiulotteisuus. Kivien väri tai väriyhdistelmät eivät myöskään saa olla niin hätkähdyttävä tai kaikesta muusta liikaa poikkeavia, että kiveys varastaa kaiken huomion pihassa. Sävyn voi valita katon tai aidan väristä. Rakennuksen reunaa kiertävän kiveyksen väri ei saa riidellä sokkelin värin kanssa. Autojen paikoitusalueelle on aiemmin suositeltu tummaa kiveystä, etteivät mahdolliset öljyläikät näy, mutta nykyautojen kanssa tätä vaaraa tuskin on.

20095_16601.jpg
20095_16602.jpg

Eri väristen kuvioiden käyttöä kannattaa harkita huolella. Niihin voi nimittäin kyllästyä melko helposti. Kannattaa myös muistaa, että sateen jäljiltä kivien väri saattaa korostua voimakkaasti. Väreiltään rauhallinen ja ajaton kuvio toimii varmimmin.

Useilta kivivalmistajilta löytyy nykyään hillitysti sekavärisiksi sävytettyjä kiviä. Niillä saa helposti aikaan sopivan vaihtelevan sävyistä pintaa. Toisaalta joskus aivan tavallinen harmaa kiveys on se kaikkein kaunein.

20095_16598.jpg
20095_16604.jpg

Nykyisin suositaan melko yksikertaisia kivimalleja. Isot kivet tai laatat sopivat laajoille pinnoille, joilla kallistukset ovat hyvin pieniä. Niillä saadaan yhtenäisen pinnan tuntua. Pienistä kivistä tulee hieman elävämpi ja ehkä myös levottomampi pinta. Niillä taas onnistuvat mutkikkaammat maaston muodot, ja työläs leikkaaminen vähenee. Kiveys kannattaa joka tapauksessa suunnitella niin, että turhilta leikkaamisilta vältytään. Kaarevilla kivillä saa helposti pyöreitä alueita ja kaarevia käytäviä. Eri kokoisten kivien yhdistelmällä saadaan ilmeikästä pintaa. Roomalainen kiveysmalli perustuukin kuuden eri kokoisen kiven yhdistämiseen. Useiden valmistajien kivimallistot ja kivien koot on suunniteltu niin, että eri kivimalleja voi halutessaan yhdistää samaan pintaan. Silloinkin pinnat pitää suunnitella tarkkaan, ettei lopputuloksesta tule sillisalaattia. Reunakivillä saadaan luotua viimeistelty ja huoliteltu tunnelma.

Roomalainen ladonta koostuu kuudesta eri kokoisesta kivestä.
Roomalainen ladonta koostuu kuudesta eri kokoisesta kivestä.

50-60 mm paksut betonikivet ja -laatat kestävät normaalia kulkemista ja henkilöauton painoa, jolloin ne sopivat terassien ja kävelyväylien lisäksi autotallien luiskaan ja pysäköintialueelle. Jos pihaan tullaan raskaammalla kulkuneuvolla, tarvitaan 80 mm korkuinen kivi. Laatta on raskaan liikenteen alle huono vaihtoehto, koska se murtuu ja taipuu helpommin kuin pieni kivi.

Portaat ja tasanteet

20095_16600.jpg

Pihakivillä syntyvät myös pihan pintojen porrastukset. Portaiden tulee olla turvalliset ja toimivat sekä myös muuhun ympäristöönsä sopivat. Suunnittelussa noudatetaan yleisiä ohjeita etenemän ja nousun mittojen suhteen; etenemä on vähintään 30 cm ja nousu 12 - 16 cm.

Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä, joista on helppoa rakentaa tukevat portaat. Niissä nousu ja etenemä ovat vakiona, joten suunnittelu on helppoa. Tilan salliessa ja korkeuserojen ollessa pieniä voidaan tehdä toki selkeästi laajempia portaita, jolloin saadaan aikaan näyttäviä tasanteita. Portaita suunniteltaessa kannattaa miettiä myös luiskan tarpeellisuutta. Tällöin lastenvaunut ja pyörät kulkevat mukavasti tasolta toiselle.

Valaistus unohdetaan liian usein

Kulkuväylät, terassit ja tuuletustelineen kohdat valaistaan usein eri korkuisilla pylväsvalaisimilla, mutta kiveyksiin voidaan myös upottaa valaisimia. Koska kulkuvalaistus voidaan toteuttaa monella eri tavalla, kannattaa kivetyn alueiden valaistussuunnittelu tehdä samassa yhteydessä, kuin kiveystä muutenkin suunnitellaan.

20095_16603.jpg
Kuvat: Rudus Betonituote Oy

Pihakoulun etusivulle...

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kysymyksiä ja vastauksia avainkotelosta
1. Korvaako vakuutus, jos tuotteet saa joku auki ja menee sisälle, varastaen kaiken? Eli kuinka vakuutusyhtiöt katsovat tuon kotelon?Vakuutusyhtiöiden keskusliiton tarkastaja ei osannut antaa yksiselitteistä vastausta, koska vastaavaa tuotetta ei ole markkinoilla. Mikäli asiasta haluaa täyden varmuuden tulisi asiasta kysyä omalta vakuutusyhtiöltä. Vakuutusyhtiöiden yhtenäinen hyväksyntäprosessi on siis aloitettu mutta aikataulua ei vielä voida antaa.
20196_58741.jpg
Eroon huonosta sisäilmasta
Erilaisten ilmanlaatua tarkkailevien antureiden avulla pystytään tarkkailemaan sisäilmassa olevaa kosteutta, hiilidioksidin määrä ja VOC-kaasuja – ja tehostamaan ilmanvaihtoa tarpeen mukaisesti ilman, että käyttäjän tarvitsee huolehtia asiasta. Tällä tavoin päästään asukkaiden ja rakenteiden osalta parhaaseen tilanteeseen: tarpeen mukaiseen ilmanvaihtoon. Se jos mikä tuo asumismukavuutta ja laatua elämään. Samalla säästyy myös energiaa.
201810_55079.jpg
Eurohouse-talon 300 kattoneliötä sai komean, harmaan betonitiilikatteen
Eurohouse-talon 300 kattoneliötä sai komean, harmaan betonitiilikatteenKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Kattokeskus OyEspoon Oittaan ulkoilualueen kupeessa sijaitseva kaunis, valkotiilinen 1980-luvun Eurohouse-omakotitalo kaipasi katolleen uutta arvonsa mukaista vesikatetta. Kattoremontti tuli ajankohtaiseksi, koska vanha tiilikate oli halkeillut sekä vanhassa bitumipäällysteisessä kovalevyaluskatteessa oli paikoittain pieniä vuotoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton