Märkätilan vedeneristäminen

Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakennetta. Sen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen kun pinta kastuu. Kiilto Kerafiber vedeneristysjärjestelmällä on VTT:n Pintarakenteiden Järjestelmäsertifikaatti sekä eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaan myönnettävä CE – merkki. Lisäksi tuotteet täyttävät rakennusmateriaalien M1-päästöluokituksen.

Kiilto Kerafiber on 1-komponenttinen, kuituvahvistettu ja helppokäyttöinen, nestemäisenä levitettävä vedeneriste, joka on tarkoitettu seinien ja lattioiden vedeneristämiseen silloin kun pintaan tulee keraaminen laatta.Kiilto Kerafiber on 1-komponenttinen, kuituvahvistettu ja helppokäyttöinen, nestemäisenä levitettävä vedeneriste, joka on tarkoitettu seinien ja lattioiden vedeneristämiseen silloin kun pintaan tulee keraaminen laatta.

Työskentelyalusta ja olosuhteet

Ennen työn aloittamista on varmistettava, että työskentelyalusta ja olosuhteet soveltuvat vedeneristämiseen. Alusta voi olla betoni, muurattu rakenne, sementtipohjainen tasoite tai märkätiloihin soveltuva rakennuslevy. Alustan tulee olla myös kuiva, kiinteä ja tasainen. Betonialustan suhteellinen kosteus saa olla maksimissaan 90% ja kaikki tartuntaa heikentävät materiaalit, kuten esimerkiksi sementtiliima tulee poistaa. Epätasaiset alustat hiotaan ja/ tai tasoitetaan sementtipohjaisella Kestonit tasoitteella.

Lattialämmityslattioissa tasoitus tehdään ensisijaisesti Kiilto lattialämmitystasoitteella ja lattialämmitysjärjestelmät asennetaan aina vedeneristeen alapuolelle valmistajan ohjeiden mukaisesti. Lattialämmitys on kytkettävä pois päältä 2-3 vrk ennen vedeneristys- ja laatoitustöiden aloittamista.

Eristystyön aloitus

Vedeneristystyö aloitetaan pohjustamalla pinnat Kiilto Keraprimerilla. Pohjusteen annetaan kuivua vähintään kaksi tuntia ennen vedeneristeen levittämistä. Kiilto Kerafiber vedeneriste sekoitetaan ennen käyttöönottoa ja työ aloitetaan levittämällä Kerafiberiä siveltimellä seinien pystynurkkiin, ruuvinkantoihin, rakennuslevy- ja muiden seinäalustamateriaalien saumoihin ja rajakohtiin. Näihin kohtiin asennetaan Kiilto Nurkkavahvikenauha tuoreeseen Kerafiberiin. Muista varmistaa, että kangas kastuu läpi.

Putkiläpivientien kohdalle leikataan n. 10x10 cm vahvikepala, jonka keskelle leikataan putken ulkohalkaisijaa n. 4mm pienempi reikä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää valmiita läpivientikappaleita. Läpivienti kiinnitetään tuoreeseen Kerafiberiin. Tämän jälkeen levitetään Kerafiber telalla koko vedeneristettävälle seinäalueelle ja annetaan kuivua 2h, jonka aikana väri muuttuu tumman vihreäksi.

Kerafiber levitetään vielä toiseen kertaan ja annetaan kuivua vähintään 6h ennen laatoituksen aloittamista. Pinnan tiiviys tulee tarkistaa ja tarvittaessa ohuet tai huokoiset kohdat tiivistetään Kerafiberillä ja annetaan kuivua riittävästi. Vedeneristeen paksuus seinissä pitää olla vähintään 0,4mm.

Lattian vedeneristystyöt

Kuiva, pölytön ja tasainen lattiapinta pohjustetaan ennen vedeneristystyön aloittamista 1:1 vedellä ohennetulla Kiilto Keraprimerilla. Lattian vedeneristystyö aloitetaan aina levittämällä Kiilto Kerafiber seinän ja lattian rajaan (seinälle ylösnosto vähintään 10cm) sekä läpivientien kohdalle. Kiilto Nurkkavahvikenauha kiinnitetään tuoreeseen Kerafiberiin ja varmistetaan, että vahvike kastuu läpi. Sisä- ja ulkonurkissa voidaan käyttää valmiita nurkkakappaleita. Lattiakaivo vedeneristetään joko käyttämällä kaksinkertaista lattiakaivovahviketta tai butyylistä Kiilto Kaivolaippaa.

Kerafiber levitetään kertaalleen vedeneristettävälle lattia-alueelle ja annetaan kuivua vähintään 2 tuntia, jonka jälkeen vedeneriste levitetään toiseen kertaan ylösnostojen ja lattian alueelle. Vedeneristeen on annettava kuivua vähintään 6 tuntia ennen laatoitustyön aloittamista. Vedeneristeen paksuus lattiassa pitää olla vähintään 0,5 mm.

Vedeneristystyötä tehdessäsi kääri telat ja pensselit eri työvaiheiden välillä tiukasti muovipussiin. Tällöin vedeneriste ei kuivu työkaluihin ja työn loputtua ne on helppo pestä vedellä.

Märkätilan laatoitus

Ennen lattian laatoitustyön aloittamista leikataan kaivon kohdalle pyöreä, vähintään 40 mm kaivon halkaisijaa pienempi reikä niin, että leikattu reuna ulottuu kaivossa olevan tiivisteen yli (ks. kaivonvalmistajan ohje). Lattiakaivon kohdalla paksuuden pitää olla vähintään 1,5 mm. Kaivoon asennetaan soveltuva kiristysrengas ja kiristysrenkaan alareunan ja kaivon liitos tiivistetään KiiltoFix Masalla. Tämän jälkeen voidaan lattia laatoittaa Kiilto Superfix DF:llä, Kiilto Saneerauslaastilla tai Kiilto Kerapid Pikasaneerauslaastilla. Laatoitus saumataan Kiilto Saumalaastilla kun kiinnityslaasti on kuivunut. Pysty- ja vaakanurkat sekä läpiviennit tiivistetään Kiilto Saniteettisilikonilla.
Seinien laatoitus aloitetaan yleensä toiseksi alimmalta laattariviltä, kuitenkin vähintään 10cm lattiasta. Seinälaatat voi kiinnittää lähes pölyttömällä Kiilto Superfix DF:llä, Kiilto Saneerauslaastilla tai Kiilto Kerapid Pikasaneerauslaastilla. Laatoitus saumataan Kiilto Saumalaastilla kun kiinnityslaasti on kuivunut.

Saunassa kiukaan taustaseinän tulisi olla kivirakenteinen, mikäli alustana on levyrakenne, varmista aina rakenteen soveltuvuus levyn valmistajalta ennen laatoitustyötä. Kiukaiden taustoihin tehtävien laatoitusten alle ei tehdä erillistä vedeneristystä, kivialustat voidaan kostuttaa ennen laatan tai kiven kiinnitystä ja kiinnitysaineeksi suosittelemme Kiilto Highflex S2 liimalaastia, jolla on erinomainen lämmön – ja muodonmuutoksen kesto.
lattianlaatoitus_1920x1080

Apua kylpyhuoneremontin suunnitteluun

Märkätilalaskurilla selvität helposti paljonko tarvitset tasoitetta, laastia tai vedeneristettä.

Märkätilojen rakennekuvista näet miten kulma-, liitos- ja yhtymäkohdat tulee toteuttaa.
 
Julkaistu
1.12.2015