Nilan VPL 15C poistoilmapumpun asennus vanhaan vuonna -73 valmistuneeseen ok-taloon

Seurantakohteessa ei ole ollut aikaisemmin minkäänlaista ilmanvaihtoa vaan ilmanvaihto on hoidettu pääasiassa pelkällä liesituulettimella. Minkäänlaista lämmön talteenottoakaan ei kohteessa ole siis ollut.

Kohteessa on myös ongelmia radonin kanssa, jota pyritään pienentämään hallitulla ilmanvaihdolla. Asukas on valinnut kohteeseen Nilan VPL -sarjan koneen hoitamaan ilmanvaihtoa. Laitteeseen on sisäänrakennettu lämpöpumppu. Ajatuksena on ollut, että kone toimii kohteen lisälämmöntuottajana, ilmanvaihtokoneena ja lisäksi laitteesta löytyy viilennysominaisuus kesähelteille. Kohde on ollut aikaisemmin tasakattoinen ja myöhemmin muutettu aumakattoiseksi. Ilmanvaihtoputkistojen asennus on näin ollen helppoa, joskin hiukan ahdasta.

Nilan poistoilmalämpöpumpulla pystytään lauhalla kelillä myös tuottamaan lämpöä taloon, jolloin se osittain korvaa talon lämmitystarvetta.

Kohteen päälämmönlähde on takka, jonka tuottamaa lämpöä voidaan ”huuhdella” tuloilmalla rakennuksen muihin tiloihin.
Suomessa on paljon vastaavia sähkölämmitteisiä taloja, missä ilmanvaihto on puutteellinen. Näihin kohteisiin löytyy monia ilmanvaihtoratkaisuja. Poistoilmapumppu on näihin kohteisiin hyvä vaihtoehto, koska se pystyy korvaamaan osittain myös talon lämmitystarvetta. Nilanin järjestelmistä löytyy myös käyttöveden varaajilla olevia malleja, joilla voidaan hyödyntää poistoilmasta saatua energiaa käyttövedenkin lämmittämiseen. Kyseisessä seurantakohteessa tätä ei voitu toteuttaa asennusteknillisistä syistä.

Viilennysominaisuus on yksi tärkeä tekijä asumismukavuudessa ja sen arvoa on vaikea ymmärtää, jollei ole vieraillut kohteessa, josta tällainen löytyy. Nykyäänhän esimerkiksi auton ilmastointi on käyttäjilleen ehdoton vaikka muutama vuosi sitten asiaa pidettiin tarpeettomana Suomen kesissä.

Nilan-järjestelmiä voidaan asentaa myös taloihin, jotka jo ovat varusteltuja perinteisillä tehottomilla LTO-koneilla. Mallistosta löytyy mm. malli, joka sopii vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Tässä kyseisessä kohteessa poistoilmapumpun asennus tuo tullessaan lisähyötyä viihtyvyyteen että lämmityksen tehostamiseen.
 
Päivitetty
8.5.2009