Pihakiveys omatoimisesti

Pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen soveltuu erinomaisesti pihakiveys, joka on myös pihan huollon kannalta toimiva ratkaisu. Pihakiveyksen asentaminen käy myös omatoimirakentajalta – kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Pihakiveyksen onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus. Niinpä pihan suunnittelu kulkuyhteyksineen ja istutuksineen pitäisi aloittaa samaan aikaan kuin rakennusten suunnittelu, jotta mm. rakennusten perustuksia kaivettaessa huomioitaisiin myös pihan perustamisessa tarvittavat maansiirrot. Erityisen tärkeää tämä on talon taakse jäävän alueen kohdalla. Sinne kun saattaa olla vaikea päästä koneilla enää sen jälkeen, kun talo on pystyssä.

Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...

Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista..

Perustamisesta kaikki alkaa

Kävimme katsomassa Rudus Betonituotteen näyttelyalueella kuinka työ tehdään oikeaoppisesti. Paikalla oli asentaja Voitto Seikkula, joka tähdensi nimenomaan hyvän perustan merkitystä. – Älä huijaa pohjassa, käytä linjalankaa ja ohjaimia, älä uskottele itsellesi, että ”ei se varmaan näy”, neuvoo Seikkula. Jos piha-alue on routimaton ja vanha eli asettunut jo vuosia, ei murskekerrosta tarvita välttämättä ollenkaan. Jos taas kyseessä on uusi rakennuspaikka, on pihakiveyksen teko aloitettava eloperäisen maan poistamisella kivettävältä alueelta. Sen jälkeen kiveyksen alle jyrätään 200 mm mursketta, 0-16 tai 0-32 mm, huomioiden jo tässä vaiheessa suunnitelmaan määritellyt kaadot.

Perustaminen erilaisten maa-ainesten päällePerustaminen erilaisten maa-ainesten päälle
Tämän ns. kantavan kerroksen päälle levitetään muutama senttimetri asennushiekkaa (raekoko 0-6 mm) tai kivituhkaa (raekoko 0-8 mm). Tämä kerros tasataan oikolaudan ja/tai vatupassin avulla. Asennushiekan päälle ei enää saa astua. Sen jälkeen voidaankin alkaa kivien latominen. Seuraavassa muutamia vinkkejä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Koska työ tehtiin Rudus Betonituotteen näyttelyalueella, oikaisemme suoraan kiveyksen ladonnan valmisteluun.
 
Julkaistu
6.5.2009