• Etusivu
  • Piha

Pihakiveys saa näkyä, muttei nousta liikaa esille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20095_16591.jpg

Kiveysalueiden suunnittelua ohjaavatkin ennen kaikkea toiminnalliset tarpeet: Tuuletus- ja kuivaustelineelle on miellyttävää kulkea siistiä ja turvallista käytävää pitkin, ja pöytäryhmä tai aurinkotuolit pysyvät mukavasti aloillaan tasaisella kiveyksellä. Kiveyksen avulla saadaan vähennettyä myös soran kulkeutumista sisälle. Niinpä sisäänkäynti tyypillisesti päällystetään pihakivillä. Pihan kivipintoina käytetään useimmiten betonikiviä. Kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoisempi luonnonkivi on myös mainio vaihtoehto.

Pihan betonikiveykset keräävät sadevesiä, joten niiden hallittu poisjohtaminen on huomioitava jo pihan suunnittelussa. Sadevesikaivot tai kourut tulee johtaa joko kunnan osoittamaan hulevesijärjestelmään tai imeyttää omalla tontilla. Hulevesien johtaminen naapurin tontille on kiellettyä.

Muista myös talvi

Keskeisille kulkuväylille kannattaa harkita pintakäsiteltyä pihakiveä, jolla saadaan vähennettyä liukkautta. Talvella kiveyksiä pitää usein joka tapauksessa hiekoittaa ja suunnitteluvaiheessa onkin syytä miettiä myös muuta talvikunnossapitoa: Runsaslumisten talvien kohdalle sattuessa kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista. Kiveyksen alle voi myös asentaa betonilattioissa käytettävää lämpökaapelia, joka sulattaa jään ja vähentää lumitöitä.

Pihakivien ja -laattojen värit, koot ja muodot

Yksi vaikea ja tärkeä vaihe on kivien valinta: Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia yhdistellä eri tuotteita on todella paljon. Pihakivien värin on hyvä poiketa selvästi talon väreistä, ettei näkymästä tule tasaista "puuroa". Näin pihassa säilyy tilan tuntu ja kolmiulotteisuus. Kivien väri tai väriyhdistelmät eivät myöskään saa olla niin hätkähdyttävä tai kaikesta muusta liikaa poikkeavia, että kiveys varastaa kaiken huomion pihassa. Sävyn voi valita katon tai aidan väristä. Rakennuksen reunaa kiertävän kiveyksen väri ei saa riidellä sokkelin värin kanssa. Autojen paikoitusalueelle on aiemmin suositeltu tummaa kiveystä, etteivät mahdolliset öljyläikät näy, mutta nykyautojen kanssa tätä vaaraa tuskin on.

20095_16601.jpg
20095_16602.jpg

Eri väristen kuvioiden käyttöä kannattaa harkita huolella. Niihin voi nimittäin kyllästyä melko helposti. Kannattaa myös muistaa, että sateen jäljiltä kivien väri saattaa korostua voimakkaasti. Väreiltään rauhallinen ja ajaton kuvio toimii varmimmin.

Useilta kivivalmistajilta löytyy nykyään hillitysti sekavärisiksi sävytettyjä kiviä. Niillä saa helposti aikaan sopivan vaihtelevan sävyistä pintaa. Toisaalta joskus aivan tavallinen harmaa kiveys on se kaikkein kaunein.

20095_16598.jpg
20095_16604.jpg

Nykyisin suositaan melko yksikertaisia kivimalleja. Isot kivet tai laatat sopivat laajoille pinnoille, joilla kallistukset ovat hyvin pieniä. Niillä saadaan yhtenäisen pinnan tuntua. Pienistä kivistä tulee hieman elävämpi ja ehkä myös levottomampi pinta. Niillä taas onnistuvat mutkikkaammat maaston muodot, ja työläs leikkaaminen vähenee. Kiveys kannattaa joka tapauksessa suunnitella niin, että turhilta leikkaamisilta vältytään. Kaarevilla kivillä saa helposti pyöreitä alueita ja kaarevia käytäviä. Eri kokoisten kivien yhdistelmällä saadaan ilmeikästä pintaa. Roomalainen kiveysmalli perustuukin kuuden eri kokoisen kiven yhdistämiseen. Useiden valmistajien kivimallistot ja kivien koot on suunniteltu niin, että eri kivimalleja voi halutessaan yhdistää samaan pintaan. Silloinkin pinnat pitää suunnitella tarkkaan, ettei lopputuloksesta tule sillisalaattia. Reunakivillä saadaan luotua viimeistellyn ja huolitellun tunnelman.

Roomalainen ladonta koostuu kuudesta eri kokoisesta kivestä.
Roomalainen ladonta koostuu kuudesta eri kokoisesta kivestä.

50-60 mm paksut betonikivet ja -laatat kestävät normaalia kulkemista ja henkilöauton painoa, jolloin ne sopivat terassien ja kävelyväylien lisäksi autotallien luiskaan ja pysäköintialueelle. Jos pihaan tullaan raskaammalla kulkuneuvolla, tarvitaan 80 mm paksuinen kivi. Laatta on raskaan liikenteen alle huono vaihtoehto, koska se murtuu ja taipuu helpommin kuin pieni kivi.

Portaat ja tasanteet

20095_16600.jpg

Pihakivillä syntyvät myös pihan pintojen porrastukset. Portaiden tulee olla turvalliset ja toimivat sekä myös muuhun ympäristöönsä sopivat. Suunnittelussa noudatetaan yleisiä ohjeita etenemän ja nousun mittojen suhteen; etenemä on vähintään 30 cm ja nousu 12 - 16 cm.

Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä, joista on helppoa rakentaa tukevat portaat. Niissä nousu ja etenemä ovat vakiona, joten suunnittelu on helppoa. Tilan salliessa ja korkeuserojen ollessa pieniä voidaan tehdä toki selkeästi laajempia portaita, jolloin saadaan aikaan näyttäviä tasanteita. Portaita suunniteltaessa kannattaa miettiä myös luiskan tarpeellisuutta. Tällöin lastenvaunut ja pyörät kulkevat mukavasti tasolta toiselle.

Valaistus unohdetaan liian usein

Kulkuväylät, terassit ja tuuletustelineen kohdat valaistaan usein eri korkuisilla pylväsvalaisimilla, mutta kiveyksiin voidaan myös upottaa valaisimia. Koska kulkuvalaistus voidaan toteuttaa monella eri tavalla, kannattaa kivetyn alueiden valaistussuunnittelu tehdä samassa yhteydessä, kuin kiveystä muutenkin suunnitellaan.

20095_16603.jpg
Kuvat: Rudus Betonituote Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20108_22964.jpg
Kastellille Asuntomessujen kunniakirja
Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Kuopion kaupunki ovat myöntäneet Kastelli-talot Oy:lle kunniakirjan tunnustuksena monipuolisesta messuesiintymisestä.
20236_82400.jpg
Alumasi Oy – Terassilasitukset, lasikaiteet ja lasiseinät ammattitaidolla
Haaveiletko kauniista ja ajattomasta lasiterassista, lasikaiteista, lasisesta tilanjakajasta tai liukulasiovista? Alumasi toimittaa kaiken tarvitsemasi Uudenmaan alueella tai jälleenmyyjien kautta ympäri Suomen.
20237_82517.jpg
Aurinkosähkö­järjes­telmät yleistyneet - asennuksissa virheitä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.
20143_38532.jpg
Pinnoita vanha lattia väritasoitteella
weber.floor CASADesing on ilman erikoistyövälineitä levitettävä pinnoite betoni-, klinkkeri-, rakennuslevy-, tasoitepinta- tai parkettilattioille. Pinnoite soveltuu lopulliseksi lattiapinnaksi olohuoneisiin, makuuhuoneisiin, keittiöihin, kodinhoitotiloihin... CASA sopii erityisesti lattioihin, joilta vaaditaan erityistä suoruutta tai joihin kohdistuu kevyt tai keskiraskas rasitus.
20081_7891.jpg
Sisustussuunnittelu
Koti ja viihtyminenKoti on elämän sydän. Koti on turvapaikka, persoonallinen tila, missä perheenjäsenillä on omat yksityiset ja yhteiset alueensa erilaisille toiminnoille. Mistä asioista muotoutuu kodin sielu, mitkä tekijät vaikuttavat viihtymiseen? Mikä tyyli ja muoto miellyttää? Mikä väri kutsuu luo, mikä tekee olon rauhattomaksi? Kotona on myös paljon tavaroita, jotka vaativat tilansa. Hyvät säilytysratkaisut auttavat viihtyisyyden luomisessa.
20236_82434.jpg
Näyttäviä yksityis­kohtia ja tilan­tuntua peileillä: nappaa 6 sisustus­vinkkiä
Valtaosa ihmisistä on tottunut sijoittamaan peilit kodissaan ainoastaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Peili löytyy yleensä ulko-oven läheisyydestä eteisestä, jolloin voi tarkistaa ulos lähtiessään onko kaikki ulkoisesti hyvin, ja kylpyhuoneesta, missä muun muassa meikkaus ja hiusten muotoilu suoritetaan. Mikään sisustussääntö ei kuitenkaan estä asukkaita lisäämästä peilejä kotiinsa – sinne minne haluavat. Peileillä pystyy nopeasti ja vaivattomasti lisäämään, jopa huomaamattaan, valoisuutta ja tilantuntua kotiinsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton