Mitä pihan suunnittelu ja toteutus maksavat?

Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.

Ensin suunnitellaan

Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joiden soisi alkavan jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunnitellessa. Maaston muotoilut, tontin kuivatus sekä kaikki pihan toiminnot tulee miettiä mahdollisimman tarkkaan, jotta sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan aikaa kestävä lopputulos, jossa myös pihaelämän arki on helppoa. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja usein myös mieluisampaa. Suunnittelu lähtee aina omistajan tarpeista – ja vähän haaveistakin. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa!

Olemassa olevan kasvillisuuden arviointi

Uudella tontilla talon paikkaa suunnittelevan rakentajan huomio kiinnittyy helposti paikan kasvillisuuteen. Korkeat männyt, kaunis pihakuusi tai sirot, valkorunkoiset koivut kannattaakin rekisteröidä – ja mahdollisuuksien mukaan myös säilyttää. Valitettavan usein tontilta kaadetaan automaattisesti kaikki puut, ja sitten pihan rakentamisen yhteydessä tuskaillaan pienten ostotaimien kanssa, kun näkösuojaa ei tahdo kasvaa riittävän nopeasti. Jos omaan silmään ei luota tai ei tunne olemassa olevien kasvien vaatimuksia, voi kutsua pihasuunnittelijan avuksi valitsemaan säilytettävät kasvit ja opastaa myös niiden rakennusaikaisessa suojaamisessa.

Maaston muotoilu, kastelu ja kuivatus
(1 000-10 000 €)

Maaston muotoilulla rakennetaan pihaan tasoeroja tai tasoitetaan niitä, ja pengertämällä saadaan jopa lisää käyttökelpoisia neliöitä. Muotoiluilla voidaan häivyttää ikäviä näkymiä tai nostaa joidenkin tärkeiden kohteiden huomioarvoa. Kallistuksilla tyypillisesti myös ohjataan sadevesien valumista haluttuihin suuntiin ja kohtiin, pois rakennuksen läheltä ja oleskelualueilta. Myös tontin kulkuväylät sanelevat maaston muotoilutarpeita ja –mahdollisuuksia.

Maaston uudelleenmuotoilun suunnittelua varten olemassa olevan maaston korot kannattaa mitata ja piirtää korkeuskäyrästöksi asemakaavaan. Kuivatusta tai pintavesien keräämistä varten on tunnettava erilaiset maalajit sekä niiden läpäisevyys.

Pihan erilaiset rakenteet ja rakennukset
(500-20 000 €)

Erilaiset muuriratkaisut tai verhoillut istutusaltaat, köynnöstuet ja pergolat luovat pihaan helposti ryhtiä ja näyttävyyttä. Niiden pitää sopia päärakennuksen tyyliin, eikä niiden sijoittaminenkaan aina ole aivan yksinkertaista. Pihalle tarvitaan myös päärakennuksen tyyliin sopivan autotallin lisäksi kenties pyörä- ja jätekatos, kesäkeittiö ja säilytysvaja - ja postilaatikollekin voi suunnitella kauniin katoksen! Myös kasvihuoneelle tulisi löytää sopiva paikka tontilta.

Pihan kulkuväylät pinnoitetaan usein betonikivillä, mutta mainioita vaihtoehtoja ovat myös kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoinen luonnonkivi tai perinteinen sorakäytävä. Asfaltti on myös paikassaan toimiva ja helppohoitoinen pohja.

Pihan tilanjaossa on syytä ottaa huomioon myös mahdolliset runsaslumiset talvet; kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista. Myös katoilta putoava lumi kannattaa ottaa huomioon.

Oman tontin rajat voidaan osoittaa erilaisilla aidoilla tai kasvillisuusvyöhykkeillä. Kaavoitetulla alueella voi olla määräyksiä, jotka pitää selvittää ennen aidantolppien pystytystä tai aitataimien istuttamista.

Pihan valaistus
(600-2 000 €)

Suomen kesä ei juuri keinovaloa tarvitse, mutta aikainen kevät ja etenkin myöhäinen syksy ja sysipimeä talvi kaipaavat valaistusta. Se on tärkeää turvallisen kulkemisen ja viihtyisyyden kannalta. Pihapiiri kaipaa valoa niin kulkureittien varsille, kuin rakennuksiinkin.

Vinkki: Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, joka voi kuulua osana pihasuunnitelmaan. Näin jo rakennusvaiheessa - eli muiden sähkötöiden yhteydessä - voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit, ja säästytään myöhemmin turhalta nurmikon auki repimiseltä.

Oleskelualue ja katseenkiinnittäjiä (400-10 000 €)

Oleskelualueen viihtyvyyteen ja toimivuuteen kannattaa panostaa. Terassin koko kannattaa pohtia tarkkaan: liian pieni ei toimi ja liian suuri vie huomiota ja tilaa muulta pihalta. Pöytäryhmän ja grillin pitää mahtua terassille ongelmitta. Lasitettu terassi on lähes ylellisyyttä: siellä voi vilvoitella saunan jälkeen, ihastella syysmyrskyn riehumista ja vaikka talvettaa viileää vaativat huonekasvit ja pakkasta vieroksuvat pihan kasvit.
Terassin hinnaksi voit arvioida:
Terassit ilman kaiteita 72,00 euroa /m2 - Terassin puukaiteet 92,00 euroa/jm Esim. 15 m² terassi ilman kaiteita maksaa n. 1 100 €, kaiteiden kanssa 1 400 €.

Pieni vesiaihe solisevan äänen kera luo mukavaa tunnelmaa, ja valokate terassin lekottelualueen yllä antaa suojaa niin paahtavalta auringolta kuin sadekuuroiltakin. Lepotuolin pehmusteet voi mainiosti unohtaa ulos...

Tilaa leikkiä ja pelata (100-5 000 €)

Leikkialueen paikan määrää yleensä lapsen ikä - ja keittiön ikkunoiden sijainti. Suotavaa on, että myös oleskelualueelta näkee hiekkalaatikolle tai keinuille.

Iso ja tasainen nurmikenttä on lähes kaikkien lapsiperheiden toiveissa. Se pyritään sijoittamaan mahdollisimman kauas olohuoneen suurista ikkunoista. Ei ole aivan samantekevää, minkälaisista nurmikonsiemenistä pihanurmi kylvetään: yksi sekoitus sopii varjoisampaan paikkaan, toinen on kulutuksenkestoltaan parempi. Älä siis säästä väärässä paikassa ja osta sitä halvinta pussia… Siirtonurmesta saadaan heti pieniä varpaita kestävä, tuuhea, tasainen ja rikkaruohoton nurmikko. Pohjatyöt pitää tietenkin tehdä aivan yhtä huolellisesti kuin kylvönurmikonkin kohdalla, mutta käyttökunnossa nurmikko on huomattavasti nopeammin - ja lopputulos kauniimpi ja tasaisempi!

Hyödynnä alan ammattilaisia (1 000-3 000 €)

Vaikka olisimmekin varsinaisia "joka paikan höyliä" ja luottaisimme omiin taitoihimme, niin alan asiantuntijoilta löytyy aina erityisosaamista. Voit tilata tontillesi yksittäiset suunnitelmat eri alojen ammattilaisilta tai sopia pihasuunnittelijan kanssa kokonaissuunnitelmasta, joka sisältää kaikki tarvittavat suunnitelmat kasvi- ja mahdollisesti tarvikeluetteloineen. Pihasuunnittelijan saat ihan konsultointikäynnille - ja pihasuunnitelman ohella heiltä saa myös kunnostus- ja hoitosuunnitelmia.

Mikäli omat taidot, voimat tai aika eivät riitä, niin puutarhan saa tilattua myös aivan valmiiksi asti tehtynä. Hintahaarukka on kuitenkin hyvin laaja, sillä kustannukset riippuvat täysin lähtökohdista sekä materiaaleista, joita pihaan halutaan. Jotkut pihasuunnittelijat toimivat yhteistyössä viherrakentajien kanssa ja saat halutessasi tilattua osan pihan rakentamisesta tai vaikka koko pihan rakennustyön avaimet käteen -periaatteella. Joillakin yrityksillä on tarjolla myös ns. Tee se itse -paketteja, jotka sisältävät täydelliset suunnitelmat, ohjeet sekä materiaalit työn toteuttamiseksi. Itse työn ja materiaalien toimituksen sekä laskutuksenkin voi jakaa useammalle vuodelle. Vanhemman pihan kunnostaminen maksaa noin 5 - 15 000 euroa ja pihan rakentaminen täysin valmiiksi 20 - 40 000 euroa
 
Julkaistu
9.11.2015