Kesän sato talteen maakellarilla

Maakellari on luonnonmukainen ja ekologinen säilytyspaikka. Sen toiminta perustuu maan sisällä olevaan luonnolliseen, tasaiseen lämpöön ja kosteuteen. Jos kellari voi hyvin, itseviljelty tai suoraan tuottajalta ostettu sato säilyy maakellarissa ja elintarvikkeita voi hankkia suuria eriä kerralla.

Talvikki-maakellari Jäsentukusta

Maakellarin sijoitus

Paras sijoituspaikka on tietenkin tontin varjoisella pohjoisrinteellä. Kellari voidaan myös upottaa maahan. Tällöin on huomioitava oven syvennys.

Aina tonteilta ei kuitenkaan löydy rinnettä. Talvikki-maakellarille se ei ole ongelma. Maakellari toimitetaan tontille yhtenä elementtinä. Talvikin saavuttua tontille jää jäljelle enää riittävän routa- ja mahdollisen vesieristyksen tekeminen, lattian tekeminen esim. punatiilestä sekä kellarikummun muotoilu. Sähkömiehellekin on hommaa, kellarissa tarvitaan valoa ja mahdollisesti pieni lämmitin. Kaapeli on hyvä vetää kellariin heti asennusvaiheessa.

Kellarin tuuletus

Talvikin toimitukseen kuuluu kellariin tarvittava tuuleusjärjestelmä. Tuloilma ehtii talvella lämmitä ja kesällä vastaavasti jäähtyä, kun korvausilmaputki käännetään niin, että sen saa menemään maan sisällä mahdollisimman pitkälle. Tuloputkeen on syytä laittaa venttiili sisäpuolelle ja rautaverkko ulkopuolelle sekä käyrä putki alaspäin, ettei sade pääse putkistoon. Tuloilma on johdettu joskus ovien läpi venttiileillä, mutta silloin on vaarana, että ilma on liian kylmää talvella ja liian lämmintä kesällä.

Tuuletustarve vaihtelee kellarin yksilöllisten kosteusolosuhteiden mukaan, joten kunkin kellarin oikean tuuletuksen oppii kuitenkin vasta kokemuksen kautta.

Talvikin sisustus

Hyllytilaa löytyy 6 metrin verran (yht. 5 kpl). Perunalaarin koko on laskettu perunoiden vuosikulutuksen/henkilö mukaan. Sen mukaan perunaa menee 60-80 kg/hlö vuodessa. Laarin pohjalta voidaan poistaa mullat ennen kesän tuuletusta.

Mehut säilyvät parhaiten vaaka-asennossa ja nikkaroimaankin pääsee itse, mikäli haluaa tehdä pulloille omat lokeronsa.

Lämpömittari on tärkein sisustuselementti!

Kellarin huolto

Keväällä multa ja kasvinjätteet kuljetetaan pois. Laatikot, hyllyt ja puurakenteet pestään ja desinfioidaan (Kellarin pesu ja desinfiointi onnistuu kivuttomasti samalla kertaa, kun pesuveteen lisätään kloramiinia 20 g (4-5 tl) 10 vesilitraan).

Jos kellarin seinät kalkitaan, se pitäisi tehdä ennen desinfiointia. Sammutetusta kalkista, jota on kaupassa teollisuuskalkin nimellä ja vedestä sekoitetaan kalkkivelli. Sillä sivellään seinät ja laipio.

Kellarin ovet sekä välioven karmi ovat puuta. Puu on kosteus-olosuhteiden mukaan jonkin verran elävä materiaali, joten ovien tiiviyttä on syytä tarkkailla ja tarvittaessa tiivistää tai höylätä.

Jokainen Talvikki-maakellari on yksilö jonka ominaisuudet vaihtelevat sijoituspaikan ,maaperän, lämmöneristyksen yms. mukaan. Tarkkailemalla kellarissa tapahtuvia muutoksia ja säilöttäviä tuotteita oppii kellarin ominaisuudet ja tarvittavat toimenpiteet.

Sadonkorjuu

Sadoksi korjattavat vihannekset ovat eläviä kasvinosia ja niitä on käsiteltävä sen mukaan. Jos ne kolhiutuvat nostossa, ne pilaantuvat herkemmin kuin terveet juuret, kerät tai mukulat. Vioittuneet, halkeilleet ja pienikokoiset erotellaan heti nostossa ja syödään alkusyksystä.

Pouta on paras korjuusää, koska silloin sato saadaan kuivana kellariin. Porkkanat, lantut, punajuuret ja kaalit ehtii kerätä myöhään syksyllä ennen pakkasia täysin tuleentuneina. Jos sattuu niin, että ne jäätyvät, annetaan niiden sulaa rauhassa ennen nostoa. Kaalit ja purjo kestävät hyvin pakkastakin. Lehti- ja ruusukaalia voi kaivaa lumenkin alta.

Peruna on juureksista arin; sen ihanteellisin säilytyslämpö on +3 - +4° C. Porkkana, punajuuri, ja mukulaselleri säilyvät viileämmässä, eli 0° C:ssa. Parhaiten porkkana säilyy hiekassa.

Talvikki-maakellari Jäsentukusta

Lisätietoa muista Rudus Betonituotteen tuotteista...
 
Julkaistu
6.5.2009