Vilkaise sisälle niin tiedät,
millaisen kylmälaitteen tarvitset

Pulloja, purkkeja vai porkkanoita? Jääkaappi ja pakastin kannattaa valita sen sisällön mukaan. Kylmäkalusteiden sisätilat on suunniteltu erilaisten, eri kokoisten ja eri muotoisten tuotteiden säilytykseen. Löydät esimerkiksi malleja, joissa on erillinen pullohylly, tilavat ovihyllyt suurille pulloille tai tölkkipidikkeet. Joillekin on enemmän käyttöä erityisen tilavista vihannes- ja välipalalaatikoista jääkaapissa tai pizzataskuista pakastimen ovessa. Yhteistä kaikille Whirlpooleille on kuitenkin niiden muuntelumahdollisuus. Uuden holkkijärjestelmän ansiosta siirrät ja sijoitat hyllyjä helposti kuten haluat.

Pieni kylmälaitesanasto

Side by Side
= kylmäkeskus, jossa jääkaappi ja pakastin on sijoitettu vierekkäin muodostaen yhtenäisen kokonaisuuden. 90 cm leveä ulkoasu on tuttu esimerkiksi USA:laisista elokuvista. Sisältää ylellisiä yksityiskohtia kuten jääpala-automaatin ja vesisäiliön suodattimineen.

Jää-viileäkaappi
= korkea jääkaappi, jonka sisätilaan on erotettu mm. juureksille ja hedelmille ihanteellinen jääviileäosuus.

Yhdistelmäkaappi
= korkea kaappi, jossa pakastin sijaitsee ala- ja jääkaappi yläosassa. Jääkaapin ja pakastimen tilavuudet valittavissa mallikohtaisesti. Leveys mallista riippuen 55 cm tai 60 cm.

Jenkkikaappi
= erikoissuuri jääkaappi, jonka yläosassa pieni pakastinosa. Leveys mallista riippuen 50-70 cm.

Säiliöpakastin
= arkkumallinen, erityisesti suurikokoisten ruokien säilyttämiseen soveltuva pakastin.

Minikeittiö
= kompakti kokonaisuus, jossa jääkaappi, pakastelokero, pesuallas sekä kaksi keittotasoa. Mitat 91x100x60 cm. Käytetään yleisimmin työpaikoilla ja mökkikeittiöissä.

Minijääkaappi
= 88 litran jääkaappi, jossa jääpalahylly. Tuttu hotellihuoneiden minibaareista. Soveltuu erinomaisesti mm. saunan tai työhuoneen yhteyteen. Mitat 550x550x600 cm.

Viinikaappi
= viinien säilytykseen erikoistunut kylmätila. Estää myös viiniä haitalliselta tärinältä ja valolta.

Valitse jääkaappi sen mukaan:

=> paljonko ruokailijoita talouteen kuuluu
=> täydennätkö jääkaappia päivittäin vai ostatko kerralla enemmän
=> säilytätkö enimmäkseen raaka-aineita vai puolivalmisteita ja eineksiä
=> tarvitsetko juureksille ja vihanneksille tavallista enemmän säilytystilaa
=> valmistatko usein tuoretta kalaa tai kalaa

Paras pakastin löytyy, kun mietit:

=> kuinka suurta pakastinta tarvitset
=> pakastatko tuotteita lähinnä pitkä- vai lyhytaikaisesti
=> pakastatko paljon myös tuoretuotteita
=> mihin tilaan laite tulee

Avainsanat: ilmanvaihto ja lämpötilan tasaisuus

Tasainen, hyvä ilmankierto takaa kylmäsäilytyksen hygieenisyyden ja elintarvikkeiden turvallisen säilyvyyden. Whirlpoolin Total no frost -huurteenestojärjestelmä varmistaa tasaisen ilmankierron ja vähentää kosteutta estäen huurteen muodostumista. Siksi jääkaappia ei myöskään tarvitse sulattaa. Multiflow huolehtii puolestaan siitä, että kylmä ilma ulottuu jääkaapin joka osaan. Silloin tiedät, että ruoka pysyy tuoreena riippumatta siitä, missä jääkaapin osassa se sijaitsee.

6th Sense -tekniikalla varustetut kylmäkalusteet tunnistavat sensorien avulla, milloin tarvitaan lisää jäähdytystehoa. Esimerkiksi heti täytön jälkeen tai kun ovi on ollut pidempään auki, lisääntyy jäähdytysteho, jolloin sisälämpötila saadaan palautettua oikealle tasolle viisi kertaa nopeammin kuin tavallisissa jääkaapeissa. Elintarvikkeet säilyvät tällöin tuoreempina pidempään.

Saranat koetuksella?

Käykö jääkaapin ovi tiuhaan teidän keittiössänne? Silloin on hyvä valita Side by Side -malli. Se hälyttää, jos ovi on jäänyt auki tai sähkökatkos on muuttanut lämpötilaa. Ahkerassa käytössä myös käyttökulut kannattaa huomioida erityisen tarkkaan. Jääkaapissa ja pakastimessa on erillinen ohjaus, joten niitä voidaan hallita tarpeen mukaan. Energian säästötila mahdollistaa lisäsäästön loma-aikoina.

Energiansäästövinkki

Voit itse vaikuttaa merkittävästi sähkölaskuusi tavalla, jolla käytät kylmälaitteita. Muiden muassa järjestys ja tuotteiden määrä vaikuttavat jääkaapin sähkönkulutukseen. Liian suuri tavaramäärä heikentää ilmankiertoa, koska silloin tarvitaan entistä enemmän energiaa oikean jäähdytyslämpötilan ylläpitämiseksi. Jääkaapissa ei siis kannata säilyttää säilykkeitä tai muita tuotteita, jotka eivät sinne kuulu. Älä laita jääkaappiin ruokia lämpiminä tai avoimissa astioissa, se lisää laitteen sähkönkulutusta.
Kaapin toiminta pysyy tehokkaana, kun huolehdit puhtaudesta. Pidä erityisesti tiivisteet, sulavesiputkisto sekä laitteen takana oleva lauhdutin siistinä ja pölyttömänä. Myös huonelämpötilalla vaikutat jääkaapin sähkönkulutukseen. On laskettu, että jos huoneen lämpöä lasketaan 25 asteesta 16 asteeseen, vähenee kylmälaitteiden energiankulutus 30-35 %. Laitteen ikä on myös ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi tyypillisen 15 vuotta vanhan yhdistelmäkaapin, jossa on 190 litran jääkaappi ja 90 litran pakastin, vuosikulutus on noin 600 Kwh. Nykyinen vastaava laite jossa on A+ -luokitus vie vain 350 Kwh.
Whirlpool Nordic Oy
Pihatörmä 1 A
02240 Espoo
www.whirlpool.fi
 
Päivitetty
5.6.2009