LVI-koulu 1- suunnitteluvaihe

Talon rakentaminen on iso projekti ja jokainen projekti vaatii onnistuakseen kunnollisen suunnittelun. Suunnitteluvaiheessa tehdään koko talon asumismukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Lämpö, vesi ja ilma (LVI) ovat niistä tärkeimpiä.

Nykyaikainen talotekniikka vaatii myös tilaa ja siksi suunnitteluvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävän kokoiseen ja sopivassa paikassa sijaitsevaan tekniseen tilaan. Laitteiden sijoittelu asumistiloihin vähentää asumismukavuutta tuomalla ylimääräistä ääntä ja viemällä esim. kaappitilaa.

1a Lämmönjakotavan ja lämmönlähteen valinta

Suomen oloissa talon lämpimänä pitäminen on olennaista. Sen takia tontin hankinnan ja talon pohja- ja julkisivuvalintojen jälkeen yksi tärkeimmistä asioista on päättää mistä taloon otetaan lämpö. Valittavia lämmönlähteitä ja lämmön jakotapoja on useita: kaukolämpö, maalämpö, öljy, sähkö, lattialämmitys, patterit, kattolämmitys, ilmalämmitys jne. Tässä on siis vain muutamia esimerkkejä.

Lämmönjakotapaa ja lämmönlähdettä valitessa kannattaa hankintakustannusten lisäksi miettiä järjestelmän energiatehokkuutta ja käyttökustannuksia. Lämmönlähteen valinnalla vaikutetaan merkittävästi lämmityksen käyttökustannuksiin ja energian kulutukseen. Vääränlainen säästäminen lämmönlähteen ja lämmönjakotavan hankintavaiheessa voi tulla kalliiksi pitkällä aikavälillä, erityisesti nyt kun energian hinta on jatkuvasti nousussa ja energiankulutusta aletaan entistä tarkemmin tarkastella ja jopa säännöstellä.
Vesikiertoinen lattialämmitys on ollut 2000-luvun suosituin lämmönjakotapa.Vesikiertoinen lattialämmitys on ollut 2000-luvun suosituin lämmönjakotapa.
1b LVI-suunnittelu
LVI tarkoittaa lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmiä. Toimiva LVI vaikuttaa olennaisesti talon asumismukavuuteen, turvallisuuteen...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan 
Julkaistu
22.4.2009