Messurakentaminen hyvässä vauhdissa

Näkymä Valkeakosken asuntomessualueelta maaliskuun puolivälissä. Talot alkavat kauttaaltaan hahmottua, mutta runkomateriaalien kirjo on hyvin erotettavissa.Näkymä Valkeakosken asuntomessualueelta maaliskuun puolivälissä. Talot alkavat kauttaaltaan hahmottua, mutta runkomateriaalien kirjo on hyvin erotettavissa.

Maaliskuun puolivälin tienoilla Valkeakosken messualueen rakennustyöt olivat hyvässä vauhdissa. Viimeisimmänkin pientalon elementtirungon pystytys oli alkanut ja rakennusten muodostama kokonaisuus oli selkeästi havaittavissa. Sallivan asemakaavan ansiosta messualueesta muodostuu monipuolinen kokonaisuus. Talot on mm. saanut sijoittaa tonteille varsin vapaasti, välittämättä esimerkiksi harjalinjojen yhtenäisiä suuntia.

Alueen kokonaisuus muodostuu kolmesta hieman toisistaan erillä olevasta asuntoryppäästä.Alueen kokonaisuus muodostuu kolmesta hieman toisistaan erillä olevasta asuntoryppäästä.
Viimeisimmänkin talon rungon pystytys on jo käynnissä. Betonielementeistä toteutettavan kokonaisuuden runko nousee nopeasti.Viimeisimmänkin talon rungon pystytys on jo käynnissä. Betonielementeistä toteutettavan kokonaisuuden runko nousee nopeasti.

Lintulan messualueen korttelit muodostavat kylämäisen kokonaisuuden luonnon keskelle, mutta kuitenkin keskustan runsaiden palveluiden tuntumaan. Messualueen suuret tontit antavat hyvät mahdollisuudet monipuolisten piharatkaisujen toteuttamisen. Alueelle rakennettavien talojen koossa näkyy suuntaus pienempiin omakotitaloihin, mutta suurempiakin kokonaisuuksia on toki tarjolla. Rakennusmateriaalien kirjo on varsin monipuolinen, etenkin runkomateriaalien osalta. On puuta, tiiltä ja erilaisia harkkomateriaaleja.

Pienempien talojen lisäksi näytteillä on myös suurempia 2-kerroksisia kokonaisuuksia.Pienempien talojen lisäksi näytteillä on myös suurempia 2-kerroksisia kokonaisuuksia.

Energiatehokasta rakentamista

Energiatehokkuus on parin viimeisen vuoden aikana nousut erääksi merkittävimmistä asioista rakentamisessa. Matalaenergiatalojen lisäksi maahamme on alettu rakentaa myös ns. passiivitaloja. Perinteiseen tapaan asuntomessut on tapahtuma, jossa uutuuksiin päästään tutustumaan. Niin myös tällä kertaa, sillä viihtyisän, väljän ja luonnon läheisen pientaloasumisen lisäksi messujen teemana on energiatehokas rakentaminen. Paitsi pienemmän kokonsa myötä vähemmän energiaa kuluttavien talojen lisäksi Valkeakosken asuntomessualueelta löytyy lukuisia matalaenergiataloja sekä kaksi passiivienergiataloa, joissa lämmitysenergian tarve on vain 20-25 prosenttia tavanomaisen talon tarpeesta. Passiivienergiatalon vähäinen lämmöntarve perustuu mm. hyvään lämmöneristykseen, ilmatiiviyteen ja ilmanvaihdon lämmön talteenottoon.

Passiivitalo Paroc Lupaus.Passiivitalo Paroc Lupaus.
Wienerbergerin näytteilleasettama TERCA-passiivienergiatiilitalo.Wienerbergerin näytteilleasettama TERCA-passiivienergiatiilitalo.

Varsinaisten messukohteiden lisäksi alueelle rakennetaan tilapäisiä näyttelyhalleja, jotka tarjoavat tietoa rakentajille, remontoijille ja sisustajille.

Yksi rakennysryhmittymä taustalla. Etualalle jäävään tilaan nousevat hallit, joista vieraille löytyy monipuolisesti tietoa rakentamisesta, remontoinnista ja sisustamisesta.Yksi rakennysryhmittymä taustalla. Etualalle jäävään tilaan nousevat hallit, joista vieraille löytyy monipuolisesti tietoa rakentamisesta, remontoinnista ja sisustamisesta.
 
Julkaistu
3.4.2009