Valkeakosken asuntomessutaloista ei päästetä lämpöä karkaamaan

Ensi kesän asuntomessujen taloissa esitellään uusia energiatehokkaita rakenteita, ikkunoita ja ovia. Messutalojen kestävät lämmitysratkaisut sisältävät useamman toisiaan tukevan energialähteen.

Energiatehokkuudesta on jo tullut talovalmistajille myyntivaltti - varsinkin näin taloudellisen epävarmuuden aikana, kun kilpailu asiakkaista kiihtyy. Talonostajien kiinnostus talojen lämmöneristykseen ja ilmatiiveyteen on kasvanut, ja kiinnostusta lisännee entisestään hallituksen tuore päätös kiristää energiaverotusta vuonna 2011. Oma vaikutuksensa on myös vuonna 2010 voimaan tulevilla energiatehokkuusvaatimuksilla. Ympäristöministeriön antamien määräysten tiukentava vaikutus on noin 30 prosenttia nykyisestä tasosta, ja tarkoitus on kiristää määräyksiä vielä lisää vuonna 2012.

- Moni Valkeakosken asuntomessuilla mukana oleva talovalmistaja on panostanut entistä enemmän hyvään eristykseen, ilmatiiveyteen ja ilmanvaihdon lämmön talteenottoon. Erityisesti talotehtaat sekä rakennustuotevalmistajat esittelevät mm. uusia energiatehokkaita seinä- ja yläpohjarakenteita, ikkunoita ja ovia, joiden lämmöneristyskykyä on parannettu huomattavasti, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Ensi kesän messutaloista yli puolet sijoittuu energialuokituksessa parhaaseen A-luokkaan, eli ne kuluttavat alle 150 kWh/m2 vuodessa. Seuraavaksi yleisin energialuokka on B, ja C-luokkaan kuuluvia taloja on vain pari. Talojen energiatehokkuudesta kertova luokitus kuuluu energiatodistukseen, joka on vaadittu uusilta rakennuksilta vuoden 2008 alusta.

Malliesimerkkeinä passiivienergiatalot

Energiatehokkaimpia messutaloja ovat Suomessa vielä harvinaiset passiivienergiatalot, joita Valkeakosken messualueelle rakentuu kaksi: Wienerberger Oy:n sekä Paroc Oy:n kohteet. Tiiviit, erittäin hyvin eristetyt ja ihmisten, kodinkoneiden ja valaistuksen tuottamaa hukkalämpöä hyödyntävät passiivienergiatalot tarvitsevat lämmitykseen vain 20–25 prosenttia normitalon kulutuksesta.

- On tärkeää, että suuri yleisö pääsee tutustumaan messuilla passiivienergiataloihin ja energiatehokkaan rakentamisen uutuuksiin. Lämmityksen osuus on noin puolet kodeissa käytettävästä energiasta ja noin viidennes Suomen kokonaisenergiankulutuksesta, joten rakentamisen energiatehokkuudella on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Messuilla esiteltävien passiivitalojen lämmitys- ja jäähdytysenergian tarve on VTT:n määritelmän mukaisesti noin 20 kWh/m2 vuodessa; Paroc Lupauksessa laskennallinen tarve on 23,8 kWh/m2. Wienerbergerin kohteessa tarve on 17,2 kWh/m2 vuodessa ja kohteen polyuretaanilevyillä toteutetun eristekerroksen paksuus on 240-340 mm. Lupauksessa mineraalivillaeristettä on 480 mm:stä eristekerroksen paksuus on jopa 600 mm. Talon tiiveydestä kertova ilmanvuotoluku (n50) tulee kummassakin taloissa olemaan enintään 0,6 l/h, kun se pientaloissa on keskimäärin 4,0 l/h. Molemmissa passiivitaloissa on panostettu hyvän sisäilman takaavaan hallittuun ilmanvaihtoon, jonka poistoilman lämpö otetaan tehokkaasti talteen.

Messutaloissa useita lämmitysmuotoja

- Ensi kesän messutalojen lämmitysratkaisuissa korostuvat kestävät energiamuodot. Taloista 13 lämpiää ympäristöystävällisesti maalämmöllä. Lisäksi 14 messutaloa lämpenee kokonaan tai osittain ilma-, poistoilma- tai ilma-vesilämpöpumpun avulla. Taloissa on myös aurinkokeräimiä sekä runsaasti varaavia tulisijoja. Öljyllä lämpiäviä taloja messuilla ei ole lainkaan, kertoo projektipäällikkö Arto Vuorijärvi.

Monen messutalon lämmitysratkaisu sisältää useamman toisiaan tukevan energialähteen. Esimerkiksi Wienerbergerin kohteen päälämmönlähteenä on tulisija, jonka savukaasujen lämpö otetaan talteen siirtämällä se hormia ympäröivään suureen lämminvesivaraajaan. Kesällä varaajaa lämmittävät katolla olevat aurinkokeräimet. Elämäntilanteiden mukaan muunneltava A-energialuokan ENSI-omakotitalo saa puolestaan lämpöenergiansa poistoilmasta sekä kiertoilmatakasta, pakkashuippujen aikana puuttuva energia tuotetaan sähkövastuksella.

Asuntomessut Valkeakoskella järjestetään 10.7.-9.8.2009. Lintulan vehreälle ja kylämäiselle asuntomessualueelle rakentuu kaikkiaan 36 omakotitaloa sekä kahdesta talosta koostuva rivitaloyhtiö.


Muita asuntomessuaiheisia uutisia...
 
Päivitetty
30.3.2009