Pekka Puska on Vuoden Mökkiläinen 2009

Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasiain neuvottelukunta ja Suomen Messut ovat valinneet vuoden 2009 mökkiläiseksi Vaasan kaupungin esityksestä pääjohtaja Pekka Puskan. Suomen kunnilla ja kaupungeilla on ollut mahdollisuus asettaa oma ehdokkaansa vuoden mökkiläiseksi, ja valinta tehtiin noin 50 ehdotuksen joukosta. Vuoden mökkiläinen valittiin nyt 8. kerran.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja, lääketieteen ja kirurgian tohtori Pekka Puska tunnetaan pitkäaikaisesta ja poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnastaan suomalaisten kansanterveyden hyväksi. Puska on korostanut terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä kansanterveyden kohottamisessa, mutta hän näkee, että myös mökkeilyllä voi olla tärkeä merkitys ihmisen terveyden ylläpitäjänä.

”Mielenterveyden lisäksi mökkeily hoitaa fyysistä terveyttä”, Pekka Puska tähdentää. ”Mökillä ollessaan suuri osa ihmisistä tekee ruumiillista työtä – pilkotaan puita, käännetään maata ja raivataan vesakkoa. Usein mökillä myös syödään terveellisemmin: tuoretta, itse pyydettyä kalaa, metsästä poimittuja marjoja ja sieniä sekä oman kasvimaan antimia.”

Vaasassa 1945 syntyneen Pekka Puskan vanhemmat rakensivat mökin meren rannalle Gerbyhyn 1950-luvun lopulla. Samaisella mökillä Pekka Puska edelleen viettää kesäisin paljon aikaa.
”Mökkikausi Gerbyssä alkaa vapun tienoilla, ja loma-ajan juhannuksesta elokuun alkuun vietämme mahdollisimman tiiviisti mökillä sekä saaristossa veneillen. Ilokseni myös lapseni viihtyvät mökillä hyvin.”

Hän kuvailee paikkaa perinteiseksi kesämökiksi, joka pidetään talvet kylmänä. ”Sähköt siellä jo nykyään on, mutta vesijohtoa ei. Pienessä puutarhassa satoa antavat muutama omenapuu, marjapensaat ja perunamaa.”

Gerbyn kesämökin lisäksi Pekka Puskalla on eräkämppä Ilomantsissa. ”Se on oikea piilopirtti, jossa vietämme pitkiä viikonloppuja keväisin hiihtäen ja syksyisin marjastaen ja sienestäen.”
Vuoden Mökkiläinen 2009 - Pekka PuskaVuoden Mökkiläinen 2009 - Pekka Puska

Suomen aurinkoisin kaupunki

Merenkurkun kapeimmalla kohdalla sijaitsevalla Vaasalla on rantaviivaa peräti 409 kilometriä. Veneily, purjehtiminen ja kalastus ovatkin vaasalaisten suosiossa. 58 000 asukkaan kaupungissa on yli 2000 venepaikkaa. Kesämökkejä Vaasassa on noin 1600 – vuosituhannen vaihteesta mökkien lukumäärä on kasvanut yli 30 prosentilla. Vaasassa kelpaakin mökkeillä, sillä tilastojen mukaan se on Suomen aurinkoisin kaupunki, tarjoten keskimäärin 1900 aurinkotuntia vuodessa.

Merenkurkun saaristo hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006. Saariston ainutlaatuisuus muodostuu sen koskemattomuudesta, rikkaasta luonnosta ja linnustosta, sekä perinteisen saaristoasutuksen omaleimaisesta kulttuurista. Maan kohoamisen takia Merenkurkun luonto, kasvillisuus ja eläimistö ovat jatkuvassa muutoksen tilassa.
 
Päivitetty
27.3.2009