– Varomattomasta tai taitamattomasta tulisijan käytöstä johtuvia onnettomuuksia tapahtuu Suomessa aivan liikaa. Vaikka joskus syynä on viallinen tulisija tai savuhormi, valitettavan usein jopa kohtalokkaisiin onnettomuuksiin syyksi paljastuu ihmisen huolimattomuus tai puutteet lämmitystaidoissa. Jokainen häkämyrkytys on turha, linjaa Nuohousalan keskusliiton entinen puheenjohtaja Petteri Virranta.
Häkämyrkytyksen oireita ovat mm. pääsärky, huimaus, pahoinvointi ja uneliaisuus. Nämä onnettomuudet voitaisiin välttää, jos tulisijojen käyttäjät olisivat huolellisempia. Tulen käyttäjän onkin oltava tarkkana ja varmistettava, ettei häkää pääse sisäilmaan.– Huoneilmaan pääsevä häkä johtuu myös taitamattomasta tulisijan käytöstä. Esimerkiksi korvausilman puute saattaa johtaa häkäkaasun kertymiseen huoneilmaan. Hengenvaarallista häkää on vaikea havaita, koska se on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu. Häkä imeytyy vereen ja elimistöön tehokkaammin ja nopeammin kuin happi. Jo pieni häkäpitoisuus saattaa tappaa hyvin nopeasti, Virranta varoittaa.
Tyypillisiä häkämyrkytysoireita ovat:
– Uudet tulisijan käyvät hyvin kaupaksi ja niiden pystytyksen uskotaan onnistuvan jopa ensikertalaiselta. Olemme saaneet tietoa, että tehdasvalmisteisia tulisijoja kootaan virheellisesti ja asennetaan tarkastamattomiin savuhormeihin. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita, sillä vanha, pitkään käyttämättömänä ollut savuhormi voi olla pahastikin vaurioitunut, eikä väärin asennettu tulisija toimi tarkoitetulla tavalla, Virranta painottaa.
Vanhan savuhormien kunto ja rakenteet on aina tarkistettava ennen uuden tulisijan pystytystä ja aina, kun piippu on ollut pitkään käyttämättä. Monet nuohoojat myös kunnostavat vanhoja hormeja. Se voidaan tehdä joko massaamalla, jolloin se ei muutu ahtaammaksi tai asentamalla sisäputki, joka pienentää hormin poikkipinta-alaa.
Häkäonnettomuutta vastaan on onneksi helppo varautua. Häkä on hiukan ilmaa kevyempää, eli se kulkeutuu yleensä lämpimien ilmavirtojen mukana ylöspäin. Häkäkaasun syntymisen tulisijassa voi ehkäistä poraamalla 10 – 12 millin reiän savupeltiin tai leikkaamalla savupellin kulmat pois.
Häkävaroitin toimii lisäturvana tiloissa, joissa on tulisija. – Häkävaroitin tulee asentaa ja testata ohjeiden mukaisesti. Sen sijoituspaikkaa kannattaa miettiä tarkkaan. Koska häkä on vain hiukan ilmaa kevyempää, se ei ilmavirtausten vuoksi välttämättä nouse kohtisuoraan kattoon. Paras paikka sille on vaakasuorassa, kattopinnassa noin puolen metrin etäisyydellä katon ja seinän rajasta, jolloin savukaasut osuvat siihen nopeimmin ja suuremmalla todennäköisyydellä, Virranta neuvoo.
Häkävaroitin ei korvaa pakollista palovaroitinta eikä häkävaroitinta ole tarkoitettu korvaamaan mahdollisten häkälähteiden huoltotoimenpiteiden ja asianmukaisten asennusten laiminlyöntiä. Palo- ja häkävaroitinten toiminta pitää testata vähintään kerran kuussa. Muista vaihtaa paristot säännöllisesti!